Pop-up bar José brengt zuiderse sferen naar Kortrijk: “Goede kwaliteit in een volkse sfeer”

Marie Ryssaert, Karla Denoulet, Fien Dewaele en Kathelijn Breda © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De week na Sinksen, vanaf 24 mei, kan je in het voormalig slotklooster op de Grote Kring terecht voor zuiderse tapas en kwaliteitsvolle wijnen en bieren. Bar José zal enkel open zijn in het weekend, tot en met 15 september. “We hebben allemaal veel joie de vivre en maken graag verbinding met de buurt en elkaar. Wat begon met een idee is uitgemond tot een volwaardige pop-up”, vertellen initiatiefnemers Karla Denoulet (53), haar dochter Marie Ryssaert (23), Fien Dewaele (55) en Kathelijn Breda (52).

De gebouwen van de Ongeschoeide Karmelietessen op de Grote Kring 4 krijgen een herbestemming als woonproject, maar de eerste werken zijn nog niet voor binnenkort. “Het klooster staat leeg en ik vond het een zonde om daar niets mee te doen”, zegt Fien Dewaele die ernaast woont en eigenaar is van eventlocatie La Petite Fabriek in Doornik. “Ik vind het leuk om dingen op poten te zetten, te ondernemen. Daarnaast hadden Kathelijn en Karla ooit de droom om samen een culturele bruine kroeg uit de grond te stampen. Toen ik het idee voorstelde was iedereen enthousiast om samen iets te creëren. Het initiële kleinschalige event groeide uit tot José. Marie, de dochter van Karla, studeert eind mei af en zet zich er volledig achter.”

De naam verwijst naar het groot beeld van Jozef op het binnenplein
De naam verwijst naar het groot beeld van Jozef op het binnenplein © MD

De naam werd gekozen door Marie en verwijst naar het groot beeld van Jozef op het binnenplein. “Als je naar boven kijkt, zie je die staan. Een kerkelijke verwijzing in de naam en het logo – die Marie trouwens zelf heeft ontworpen – leek ons wel leuk in functie van het oud slotklooster. We kozen voor de Spaanse ‘José’ omdat we gaan voor een zuiderse sfeer met warme en koude tapas. We plaatsten ook olijfbomen op de patio”, vertelt Marie, die ook instaat voor de sociale media.

De vier vrouwen hopen mensen van alle leeftijden te bereiken. “We houden het rustig en toegankelijk voor iedereen. We kiezen voor goede kwaliteit in een volkse sfeer. Op het binnenplein hebben we 49 plaatsen, buiten, voor de poort, plaatsen we tien tafels. Bijna iedere zaterdag nodigen we gastkoks uit onder de naam ‘De Tafel van …’. Zo komen er bijvoorbeeld ook twee Oekraïense vrouwen koken. We willen verbinden en mensen kansen geven”, zegt Kathelijn.

Vanaf 29 juni kan je in de kapel ook genieten van het poëtische zoutlabyrinth van de Japanse kunstenaar Motoi Yamamoto tijdens de Triënnale Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier