“Er zullen traantjes vloeien”: Philip en Kristien nemen na 16 jaar afscheid van De Gilde in Rumbeke

Kristien (centraal staand) en (rechts van haar) Philip temidden enkele klanten op een donderdagvoormiddag. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Philip en Kristien nemen zaterdag 30 november afscheid van café De Gilde dat ze dan 16 jaar zullen uitgebaat hebben. De zoektocht naar een overnemer is al aan de gang. “Maar we hopen het in goede handen achter te laten. Want onze klanten, dat zijn vrienden geworden.”

Philip Plets (62) groeide op in Harelbeke, Kristien Bagein (62) in Tielt en Meulebeke en samen woonden ze ook in Meulebeke waar Kristien ook De Gilde uitbaatte. Via José Debels kregen ze daar te horen dat De Gilde in Rumbeke over te nemen stond. Hoewel ze in Rumbeke geen ziel kenden, zetten ze de stap. En ondertussen zijn ze vergroeid met het dorp. “We zijn hier ook goed ontvangen geweest. Rumbekenaars vormen een hechte, maar soms wat gesloten gemeenschap. Maar wij werden hier onmiddellijk aanvaard”, weet Kristien.

Tal van verenigingen

Het verenigingsleven moest opnieuw leven in geblazen worden, ondertussen is De Gilde het lokaal van twee darstverenigingen, TBR en RLV, de schuttervereniging schiet in de winter boven het café, er wordt gebiljart, er is een spaarclub en wordt gespeeld op de Lotto, Daffy’s Carnavalvereniging is er thuis, er worden ook vaak syndicale vergaderingen gehouden… Maar het is bovenal ook een volkscafé. Als wij er op een donderdagmorgen passeren benoemen Philip en Kristien elke klant die toekomt of vertrekt bij zijn of haar voornaam. “Overdag heb je uiteraard wat een ouder publiek, mensen die niet meer gaan werken. Maar wij houden van die mensen. Er wordt hier gebabbeld en gelachen. Zoals het hoort in een café. Dat is hier nog het sociale leven pur sang, dat jammer genoeg wat aan het verdwijnen is.”

“Het werd te zwaar, het recupereren lukt steeds moeilijker”

Philip en Kristien krijgen de kans om met pensioen te gaan. “We konden eigenlijk al eerder gestopt zijn, maar die klanten hé. Het is moeilijk afscheid nemen. Maar we hebben de knoop doorgehakt, want het werd eerlijk gezegd ook wat te zwaar. Als er hier gefeest wordt, en soms moet dat maar een kleine aanleiding hebben, dan duurt dat soms tot ‘s morgens vroeg. En dan moet je er ‘s anderendaags opnieuw staan. En het is het recupereren dat steeds moeilijker wordt”, lacht Philip.

Op zaterdag 30 november houden Kristien en Philip voor het laatste het café open. “Ik weet het nu al, er zullen tranen vloeien”, is Philip eerlijk. “Onze vertrouwde dj’s komen plaatsjes draaien, we nemen dan op een mooie manier afscheid van de mensen die we hier de voorbije 16 jaar hebben leren kennen. En dat zijn er veel, al zijn we er onderweg door overlijden jammer genoeg ook al behoorlijk wat kwijt gespeeld.

Tijd voor kleinkinderen

Kristien en Philip vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze hebben samen drie dochters en ook al drie kleinkinderen. “En het is ook voor hen dat we stoppen. Nu was er haast nooit tijd voor mij en Philip om samen eens te doen met hen. En daar zal straks wel tijd en ruimte voor zijn. We hopen uiteraard ook nog wat jaren te kunnen genieten. En we gaan uiteraard nu ook eens met wat meer tijd bij de collega’s langs en we zouden hier graag ook nog eens voor de toog zitten.”

“We konden altijd op onze klanten een beroep doen als het nodig was”

De zoektocht start officieel pas deze zomer, maar er zijn al enkele kandidaten die zich meldden. “Met ons moet de overname geregeld worden. Alles hier in het café, op de biljart na, is eigenlijk van ons. Er is hier ook een goed uitgeruste keuken, want we serveren hier alles tussen een croque en een biefstuk-friet. En ook Luc Callewaert hoort tot het meubilair, die zit ook in in de overname.”

Maar het is het ACW dat eigenaar is van de gebouwen en met wie de nieuwe uitbaters tot een huurovereenkomst moeten komen. “Wij wonen hiernaast ook in een huurappartement van dezelfde huisbaas. We zouden er graag blijven wonen, dan zijn we dichtbij om nog eens over te steken. Maar mochten de nieuwe uitbaters hier niet dichtbij wonen, dan zullen zij misschien hier willen komen huizen. Dan moeten wij op zoek naar iets anders, maar dat zien we dan wel.”

Boot en een oldtimer

Philip en Kristien gaan ook graag op vakantie, hebben ook vrienden zat en willen straks vooral rustig genieten. “Onze motorboot die in Spanje lag, laten we straks afkomen. Die krijgt een plaatsje in Beernem van waaruit we dan onze boottochtjes kunnen doen. En we hebben ook een oldtimer, een BMW Cabrio, waarop we op zonnige dagen eens een ritje willen doen.”

Na 30 november gaat de zaak allicht voor enkele weken dicht, om alles te kunnen verhuizen. “Maar wij zullen hier vooral al die mooie momenten blijven koesteren, van de Christmas Party’s, over de kermis tot de kerstmarkten. Maar ook al die spontane contacten met lieve mensen die we leerden kennen. Als hier iets in het café moest gebeuren, het opzetten van een tent of het afruimen van een glas als het superdruk was, dan deden onze klanten dat spontaan. En daar zijn we ook dankbaar voor.”

Lees meer over: