Tom Sintobin, die op 11 februari 54 jaar wordt, besloot nog één carrièremove te doen en dat bleek een voltreffer. Hij ruilde café De Koornmarkt, waar hij 15 jaar het mooie weer maakte, in voor Kaffee Lagaar enkele panden verderop. En het café herleeft als in de begindagen, toen Paul Berlamont er zijn schouders onder zette.
“Een glimlach bij het binnen komen en iemand bij zijn voornaam aanspreken, dat doet al wonderen”
Kaffee Lagaar zal altijd verbonden blijven met Paul Berlamont en vice versa. In 1997 was het zover, Paul Berlamont liet de Pataya voor wat die was en startte schuin tegenover het station met Kaffee Lagaar. Een café dat toen ook al een hele geschiedenis had. Paul zou het café zelf maar drie jaar open houden, daarna werkte hij met geranten. En na een kwart-eeuw kwam daar een einde aan, Paul ging overstag en verkocht het café aan zijn troonopvolger Tom Sintobin. “Ik had vroeger al interesse, het was ook altijd mijn stamcafé geweest. Maar de voorwaarden moesten wat goed zitten natuurlijk. En uiteindelijk kwamen we er uit. Paul is hier nu nog altijd kind aan huis, op zijn 80ste wandelt hij hier nog elke dag binnen. Het doet deugd om te zien dat hij zich nog jeunt.”
15 jaar De Koornmarkt
Tom Sintobin, ooit nog marktkramer en vooral een volksmens pur sang, was ook 15 jaar de kroegbaas in café De Koornmarkt. “We hebben daar altijd goed kunnen werken, maar ik voelde dat het tijd was voor iets anders. Toen die kans zich hier voordeed, aarzelde ik niet. Ik heb altijd een boontje gehad voor dit café. En door er nu zelf in te werken, valt er ook op hoeveel ruimte we hebben. Niet enkel in het café zelf, maar ook achter de toog.”
Aan de authentieke inrichting werd niet veel veranderd. “De meeste wijzigingen zijn achter de schermen gebeurd. Er zijn nieuwe frigo’s achter de toog gestoken. We hebben een koelcel en tappen nu ook tankbier. Straks komt hier boven de toog ook nog zo’n tank, daarnaast zal er ook ruimte zijn om bierglazen te hangen. We hebben de veranda wat aangepast en ook de rookruimte verhuisd”, aldus Tom.
Tom had natuurlijk al ‘zijn publiek’ van in café De Koornmarkt, dat ondertussen overgenomen is door twee jonge horeca-ondernemers, en dat verhuisde ook mee naar Lagaar. “Je weet dat op voorhand niet. Er zijn uiteraard heel wat mensen die mij gevolgd zijn, maar wat me ook opvalt, is dat er ook veel nieuwe mensen komen. Of toch mensen die we vroeger minder zagen en nu Kaffee Lagaar herontdekt hebben. Ik heb het me nog geen seconde beklaagd, het is allicht de beste zet uit mijn horecaloopbaan.”
Het nachtleven laat Tom voor wat het is. “We hebben hier bewust gekozen voor een dagcafé. Tegen middernacht wordt hier het laatste rondje gegeven en als er geen of weinig volk zit, sluiten we gewoon ook eerder. Dat maakt het allemaal leefbaar. Maandag is onze sluitingsdag, op dinsdag openen we om 15 uur, de andere weekdagen om 10.30 uur en in het weekend om 10 uur. De marktdag is hier ook super, het is gezellig druk op die dag. Maar ook op andere momenten kan het hier echt kotje vol zijn.”
Statiemanillers
In de Koornmarkt had Tom al enkele minivoetbalploegen, een liefhebbersvoetbalteam en een spaarkas, nu is daar ook de kaartclub De Statiemanillers bij gekomen. “De mannen van het bestuur doen dat echt goed. De club heeft meteen een vliegende start genomen.”
Je kunt in het café ook nog naar het voetbal kijken. “In principe voorzien we daar de veranda voor, zodat de andere aanwezigen ook kunnen genieten van hun drankje.”
En van een hapje. “We hebben nu al een vrij uitgebreide hapjeskaart en kijken om dat nog wat uit te breiden. We zouden hier over de middag ook nog een snelle hap willen aanbieden. We gaan hier geen steak-friet geven hé, maar misschien wel een croque monsieur op drie verschillende manieren. We zijn dat nog aan het uitwerken.”
Events op til
Ondertussen runt Tom met kok Jurgen Defour ook nog Eethuis De Grote Markt. Vanuit de Koornmarkt verhuisden de foto’s van Davy Callewaert en Sara Geeraert, die straks twee jaar geleden samen overleden in Nieuwpoort, mee. Davy en Sara sprongen vaak bij achter de toog. Maar ook het portret van Piet Sintobin, die zelf in een ver verleden nog de scepter zwaaide in het café waar nu Lagaar is, kreeg er een plaatsje. “Het is vandaag net twee jaar geleden dat hij stierf”, rakelt Tom op tijdens het interview. Piet kwam van de Lagaar toen hij in een wegenisput terecht kwam, dat werd hem fataal. “Jammer dat hij dit niet meer heeft mogen mee maken. Zijn moeder Jeannine, die hier ook nog lang werkte, kom wel nog vaak over de vloer.”
Op 1 augustus 2023 zwaaide Tom de deuren van Kaffee Lagaar open, een klein half jaar verder broedt hij al op wat events. “Ik doe nooit aan langetermijnplanning. Als er een ideetje te binnen schiet, dan kan dat binnen de 14 dagen op de agenda staan. We willen hier zeker nog wat optredens organiseren.”
“Ik heb me kandidaat gesteld voor de Dulle Dunderdagen. Ik ben ook betrokken bij de Batjes waarvan de handelaars sinds vorig jaar het heft opnieuw in handen hebben genomen. En we kijken al uit naar de sportzomer. Er staat een EK aan te komen. Een nieuw event in het goederenstation, dat zal er allicht niet komen. Waarom hier geen groot EK-café maken van Lagaar? We zien wel”, aldus Tom.
Team verhuisde mee
Ook Tom floreert met zijn team medewerkers in de nieuwe werkomgeving. “Mijn hele team heeft mee de overstap gemaakt en iedereen heeft het hier naar zijn zin. En ook de klanten zijn tevreden, we horen positieve reacties. En als cafébaas is het eigenlijk simpel, je moet iedereen zich welkom laten voelen. Een glimlach en iemand aanspreken bij de voornaam, dat doet al wonderen. Je moet het ook niet altijd te ver zoeken.”
Volgende week: café Het Hof van OESelgem in Oeselgem.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier