Vredeslicht uit Bethlehem is in Kortrijk

Het stadsbestuur, vertegenwoordigd door burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Philippe De Coene, ontving het licht aan de pui van het stadhuis.©JVGK JVGK
Het stadsbestuur, vertegenwoordigd door burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Philippe De Coene, ontving het licht aan de pui van het stadhuis.©JVGK JVGK
Redactie KW

Zaterdag verwelkomde Kortrijk voor het vierde jaar op rij het Vredeslicht. Het licht, symbool van hoop, vrede en verbondenheid, wordt jaarlijks uit de geboortegrot in Bethlehem afgehaald en verspreid over de hele wereld.

Dit jaar werden wegens corona de evenementen rond het Vredeslicht anders gepland. Met de bakfiets werd het licht op zaterdagnamiddag vervoerd van Wervik naar Kortrijk. Het stadsbestuur, vertegenwoordigd door burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Philippe De Coene, ontving het licht aan de pui van het stadhuis.

“Het licht wordt verder ceremonieel overhandigd aan de vertegenwoordigers van de verschillende levensbeschouwingen in Kortrijk. Die zullen het dan verder in hun eigen gemeenschappen verdelen”, zegt Geert Morlion, deken van Kortrijk. Mensen konden een kaarsje kopen aan 5 euro om zo het licht mee te nemen naar huis. De opbrengst hiervan gaat naar vzw A’kzie.

Boodschap van vrede

“Alles coronaproof organiseren remde het enthousiasme bij sommigen, maar bij anderen zorgde het voor nog meer motivatie. Dit is het geval bij iedereen betrokken bij de actie rond het Vredeslicht. Om wat extra hoop en warmte te spreiden werd er, naast het verdelen van het licht zelf, maakten we ook een speciaal filmpje.”

Door middel van teksten, gedichten, liedjes, kunstwerken of interviews delen mensen uit verschillende levensbeschouwingen in Kortrijk daarin een boodschap van vrede. “Deze filmpjes verschijnen op de Facebookpagina van Vredeslicht Kortrijk. Op 50 ledwalls in Kortrijk zult u een korter filmpje zien, met uit elke levensbeschouwing een bijzondere vredesboodschap met als doel zoveel mogelijk mensen te bereiken, hen hoop te geven in de moeilijke tijden, en het gevoel van verbondenheid te creëren”, besluit de deken.

(PVH/JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier