VRCF komt met eerste project: “Gruwelen van de oorlogen niet vergeten”

John Huvaere, Gudrun Vanheule, Luc Glorieux voor het kasteel van Rumbeke waar op vrijdag 26 november een project rond de wereldoorlogen wordt opgezet. Leerlingen van het zesde leerjaar van stedelijke basisschool De Vlieger nemen eraan deel.” (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

In mei 2020 werd VRCF (Vrienden Roeselaarse Carré Français) opgericht. Doel van deze vereniging is om jeugd, ouders en grootouders te sensibiliseren om de gruwelen van de oorlogen nooit te vergeten.

‘Herinneren is belangrijk, want fouten die we vergeten, kunnen we opnieuw maken’. “Die quote van actrice Marthe Schneider uit de oorlogsfilm De slag om de Schelde in Humo, is de basisgedachte waarmee we de jongeren willen benaderen”, zegt VRCF-voorzitter Gudrun Vanheule, die de passie voor het oorlogsverleden erfde van opa Julien en vader-globetrotter Emiel.

“In dit kader wordt op vrijdag 26 november een eerste project op en rond het kasteel van Rumbeke op poten gezet. ‘Blijven herinneren…’ wordt het thema en de leerlingen van het zesde leerjaar van de stedelijke basisschool De Vlieger nemen eraan deel.”

Gudrun Vanheule en haar bestuursploeg (Grietje Vanderhaeghe, Frederica Matthijs en Franky Degroote) konden van meet af aan rekenen op de steun van Luc Glorieux (kasteel Rumbeke) die het project als peetoom ter harte neemt. John Huvaere stapt mee aan boord als regisseur van het ochtendprogramma.

Steun van gouverneur

Intussen sprak ook Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, zijn openlijke steun uit en hij zal op 26 november aanwezig zijn net als de schepenen Nathalie Muylle en Dirk Lievens.

Om 9 uur worden de leerlingen op het kasteel door gastheer Luc Glorieux verwelkomd. Daarna volgen een powerpointpresentatie, een ganzenbordspel, een doe-koffer, een rondleiding en een overzicht van de tragische gebeurtenissen die zich tijdens de twee wereldoorlogen om en rond het kasteel hebben afgespeeld.

Peter Vansteenkiste rijdt zijn Willys Jeep uit WO II voor en zal uitleg geven over de gevechten op het kasteeldomein. Nadien wordt achter de jeep de stoet gevormd die zich, onder politiebegeleiding, naar het monument zal begeven. Als afsluiter is er een op maat van de leerlingen gesneden plechtigheid met de Last Post aan het monument van de Grenadiers recht tegenover het kasteel, waar ze zelfgemaakte bloemenkransen zullen neerleggen.

Graag meer leden

“Blijven herinneren is de kernboodschap die wij willen meegeven en daarom vinden we het belangrijk dat de leerlingen eveneens ervaren hoe een ceremonie aanvoelt”, besluit Gudrun. “Het is de bedoeling dat we in de toekomst ook andere verenigingen die de herinnering aan de Engelse, Franse, Poolse en Belgische gesneuvelden levendig houden of die voor het onderhoud van het Roeselaarse erepark instaan, hierbij betrekken. We tellen al 84 leden, maar vanzelfsprekend rekenen we erop dat we dit ledenbestand in de nabije toekomst gevoelig kunnen uitbreiden.”

(AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.