Vragen rond de illegale ophoging van de site Aviflora

Deze grond op de vroegere Aviflora-site ligt te hoog. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens de online gemeenteraad stelde Enigo Vandendriessche (Vooruit) een vraag rond de genomen maatregelen tegen de illegale ophoging van de site Aviflora in de Bruggestraat.

“Tijdens de sloopwerken van de voormalige gebouwen van Aviflora werd de grond opgehoogd. In 2020 stelde de intergemeentelijke handhavingsambtenaar vast dat de ophoging niet conform de verleende vergunning werd uitgevoerd. De aanvrager van de vergunning werd hiervan op de hoogte gesteld met de vraag om de grond opnieuw af te graven. ‘Indien dit niet vrijwillig uitgevoerd wordt, zal een proces-verbaal opgemaakt worden en zal de afgraving van het terrein opgelegd worden via een bestuurlijke maatregel’, aldus de handhavingsambtenaar in een e-mail van 5 januari jl. Ondertussen is er op het terrein nog niets veranderd”, zegt Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche: “In tijden van klimaatverandering moeten we uiterst voorzichtig omgaan met grondverzet. De ophoging van een terrein kan gevolgen hebben voor de omliggende percelen. Daarom moet de vergunningsverlener een afweging maken van wat aanvaardbaar is. De vergunning moet natuurlijk correct worden uitgevoerd. Nu blijkt dat de ophoging niet correct is uitgevoerd. Volgens onze informatie werd dat tot op heden nog niet hersteld. Daarom vragen wij hierover een stand van zaken aan het schepencollege.”

De eigenaar zal een vergunningsaanvraag indienen voor padelcomplex

Kansen geven

Burgemeester Kurt Windels (De Brug) gaf een chronologie van de feiten. “Bij het laatste overleg van hebben we duidelijk gesteld dat het grondverzet een probleem is én blijft. De eigenaar engageert zich om tegen Nieuwjaar een vergunningsaanvraag in te dienen voor een padelcomplex. De onterechte verhoging zal worden rechtgezet. Gezien wij dit toch wel bijzonder project kansen willen geven, gaan we akkoord om die ophoging mee te nemen in hun bouwdossier. Wanneer dit niet of onvoldoende gebeurt, volgt een herstelvordering”, aldus de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier