Vos Logistics krijgt 89 in beslag genomen trucks terug

De vestiging van Vos Logistics in Pittem. © Google Streetview
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Na het betalen van een fikse borgsom, gaf het gerecht aan Vos Logistics 89 trekkers terug die in maart in Zeebrugge en Pittem in beslag genomen werden. Ondertussen loopt het onderzoek wegens sociale dumping tegen de Nederlandse transportgroep verder.

Vos Logistics kan weer beschikken over de 89 trekkers die op 1 maart door het Openbaar Ministerie in beslag genomen werden op haar terreinen in Zeebrugge en Pittem. De inbeslagname gebeurde in een gerechtelijke actie tegen sociale dumping.

De Nederlandse groep betaalde voor de teruggave een borgsom, bevestigt Danny Meirsschaut van het Arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen. “De overeenkomst kwam in vertrouwen tot stand. In zaken met buitenlandse firma’s vragen we een aanzienlijke borgsom om ons financieel zeker te stellen. Het bedrijf krabbelde niet voor het bedrag dat we vroegen.”

In de Nederlandse pers circuleren bedragen van 500.000 tot 2,225 miljoen euro, maar Meirsschaut wil geen officieel bedrag bekendmaken.

Oneerlijke concurrentie

De 89 trekkers werden op 1 maart in beslag genomen op de terreinen van Vos Logistics in Pittem en Zeebrugge. De groep bestaat uit tal van vennootschappen die in verschillende Europese landen gevestigd zijn. De politie en inspectiediensten verhoorden 87 Poolse en Roemeense chauffeurs en namen documenten in beslag.

“Bij de actie werd nagegaan of de gecontroleerde ondernemingen systematisch in België werken en de sociaalrechtelijke verplichtingen omzeilen. Dergelijke constructies creëren oneerlijke concurrentie ten aanzien van ondernemingen die zich wel aan de regels houden. Daarom zetten we de strijd tegen sociale dumping onverminderd voort”, verklaarde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere.

Onderzoek gaat voort

De teruggave van de vrachtwagens betekent nog niet het einde van zaak. “Het onderzoek loopt verder, weliswaar met mogelijk enige vertraging omdat er door de coronacrisis minder beschikbaarheid is bij de politiediensten. We kunnen nu nog niet zeggen of het bedrijf op het einde van de rit voor de rechter zal moeten verschijnen. De zaak kan ook op een minnelijke regeling uitdraaien. Voorlopig geniet het bedrijf – zoals in elk onderzoek – het vermoeden van onschuld”, besluit Meirsschaut.

De groep Vos Logistics, met hoofdzetel in Oss (Nederland), verklaarde van bij het begin dat ze volledig meewerkte met de Belgische overheid. De transporteur ondernam ook stappen om de continuïteit voor de klanten te waarborgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.