Voortaan bestaan er twee heemkundige verenigingen in Poperinge: “Te grote meningsverschillen”

Het bestuur van heemkring Aan de Schreve bestaat voortaan uit Sophie Gruwez (links), Patrick Boone en Isabel Decroix. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Meningsverschillen tussen de stichtende leden en de ‘jonge garde’ van de heemkring Aan de Schreve hebben er de jongste dagen voor gezorgd dat de ‘ouderen’ zich hebben afgescheiden en een nieuwe heemkring hebben gesticht. Willy Tillie wordt voorzitter van de nieuwe vereniging De Poperinghenaar, Patrick Boone wordt voorzitter van de bestaande Aan de Schreve.

“Ik ben 23 jaar lid van Aan de Schreve en ondertussen zag ik 13 bestuursleden komen en gaan”, zegt de nieuwe secretaris Sophie Gruwez (51). “Dat geeft toch aan dat er al jaren zware meningsverschillen waren. Met de nieuwe voorzitter Patrick Boone en de nieuwe penningmeester Isabel Decrock ben ik steeds erg actief geweest bij alle organisaties van de heemkring.”

“Digitalisering werd overal aangemoedigd. We kregen een eigen Facebookpagina en Isabel zorgde voor een digitale nieuwsbrief en verzamelde mailadressen. Tijdens corona schakelden we enkele keren over op digitale vergaderingen via Teams. Die vernieuwing werd, ondanks de verplichting van de overheid, niet door iedereen binnen het bestuur gesmaakt. De wetgeving werd er ook niet eenvoudiger op. Statuten aanpassen, jaarlijks een verplichte algemene vergadering houden, wetgeving inzake privacy… Alles deed zijn intrede en ook het boekhoudkundig aspect moest volledig in orde worden gebracht. Er was nood aan een inventaris met alle eigendommen van de vereniging en een centralisatie van de archiefruimte. Maar de oudere bestuursleden voelden daar weinig voor en dat leidde soms tot zware discussies.”

Begrip en respect

Met Pierre Impe, Willy Tillie en Stefaan Cossey verlieten drie bestuursleden de vereniging. “Pierre had al eerder aangekondigd zijn ontslag als penningmeester te geven omwille van zijn leeftijd en meteen volgde ook het ontslag van voorzitter Willy en Stefaan”, aldus Sophie Gruwez. “Wij hadden daar begrip voor en respect voor het positieve dat ze in het verleden deden. We hebben hen daar ook voor bedankt.”

We hopen de eigendommen terug te krijgen die zich nog bij de vertrokken bestuursleden bevinden

“Voor de bestaande leden verandert er niets. Het geld dat overblijft op de rekening (72.800 euro, red.) is uiteraard eigendom van de vereniging en zal uitgegeven worden in het belang van de heemkring, onder meer aan een nieuwe website, gezien de bestaande werd geblokkeerd door het ‘oude’ bestuur. Ook zal er een inventaris komen van de eigendommen van de heemkring en wordt er een centrale archiefruimte gehuurd. En vooral: we willen in de toekomst ook werk maken van een jongerenwerking. We hopen wel nog dat de vereniging terug in het bezit gesteld wordt van al haar eigendommen die zich tot op vandaag nog steeds bij de ontslagnemende bestuursleden bevinden.”

Omdat ze neutraal willen blijven, boden ook Yvan Top en Marc Van Bruwaene hun ontslag aan.

Meningsverschillen

De versie van Willy Tillie (80) klinkt enigszins anders. “Wij waren die oeverloze discussies van het voorbije jaar grondig beu. 51 jaar geleden stond ik aan de wieg van Aan de Schreve. Die heeft duizenden mensen een aangename en vooral leerrijke ontspanning gegeven: meer dan 600 activiteiten, meer dan 6.000 bladzijden literatuur in de tijdschriften, meer dan tien boeken, meer dan tien tentoonstellingen, meer dan honderd uitstappen en meer dan honderd meerdaagse reizen met een enorm enthousiast publiek”, zegt uittredend voorzitter Willy Tillie.

“Onlangs zijn onoverbrugbare meningsverschillen ontstaan. Het is een breuk tussen de oude en de nieuwe garde. Om die reden houden wij het, met pijn in het hart, voor bekeken en hebben uiteindelijk vijf van de bestuursleden afscheid genomen van hun geesteskind. De oude garde sloeg de handen in elkaar en besliste om een nieuwe heemkring op te starten, De Poperinghenaar genaamd, die zich wil profileren op dezelfde manier als haar eerste boreling.”

“Onze naam verwijst naar hét weekblad dat vroeger alle nieuws uit de Westhoek in de huiskamer bracht. De doelstelling en de werking van de vroegere heemkring wordt in dezelfde lijn verder gezet: het verleden van onze streek op een populair wetenschappelijke manier brengen. Het driemaandelijkse tijdschrift blijft. Verder worden jaarlijks meerdere themawandelingen, bijeenkomsten, lezingen, uitstappen en reizen georganiseerd”, zegt Willy Tillie. “Wij starten dus van nul met een nieuw bestuur dat bestaat uit mezelf als voorzitter, Stefaan Cossey als secretaris, Fabien Goussey als penningmeester, Frankie Caulier voor digitale communicatie en IT, Sylvain Colaert voor pr en juridisch advies en Pierre Impe als medewerker voor reizen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier