Voormalig OCMW-voorzitster in Oudenburg werkt nu bij Licht en Liefde

Een carrièreswitch bracht Chantal Van Litsenburgh bij Licht en Liefde in Varsenare waar ze nu woonbegeleider is. We zien haar samen met de bewoners Ria Schaerlaken, Nadia Bogaert en Marc Blindeman. © LIN
Redactie KW

Na een carrière van 36 jaar bij supermarkt Spegelaere vond Chantal Van Litsenburgh een nieuwe uitdaging. “De goesting om iets in de zorg te gaan doen, kwam er door mijn periode als voorzitter van het OCMW. Ik deed dat bijzonder graag en heb toen veel bijgeleerd over wat zorgen betekent”, legt Chantal uit. Ze startte zes maanden geleden als woonbegeleider bij blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare.

“Toen ik door de coalitievorming door de drie andere partijen na de verkiezingen van 2018 geen OCMW-voorzitter meer was, vond ik dit hét moment om een carrièreswitch te maken. Ik wilde iets doen met die mooie ervaring. De zorg sprak me heel erg aan. Ik heb toen wat vorming gevolgd”, vertelt Chantal Van Litsenburgh.

“Per toeval zag ik dat er een vacature was bij Licht & Liefde in Varsenare en ik heb gesolliciteerd. Ik werd uitgenodigd en ging er naartoe in mijn rolstoel, want ik had toen net mijn voet gebroken. Tot mijn verbazing werd ik voor een tweede gesprek uitgenodigd en ik kreeg de job van woonbegeleider.”

Groot hart nodig

“Waarom ze voor mij gekozen hebben, vroeg ik hen. Bleek dat ze graag iemand in dienst nemen die een carrièreswitch maakt”, aldus Chantal. “De eerste maand was heel zwaar, want de stap was groot. Ik kreeg er wel opleiding en intussen ben ik er een half jaar aan de slag. En met heel veel goesting. Deze job doe ik echt graag.”

Licht en Liefde is een begeleidingshuis dat slechtziende en blinde mensen helpt om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. In Varsenare verblijven de bewoners in drie leefgroepen waarvan Chantal Van Litsenburgh voor een belegeider is. “Wat houdt dat nu in? Dat we onze mensen van ‘s morgens tot ‘s avonds begeleiden in alles wat ze willen doen. We motiveren hen om zelf dingen aan te pakken. Dat betekent onder andere ook begeleiden en helpen regelen als iemand zelfstandig wil gaan wonen.”

“Het is ook onze taak om voor onze inwoners een individueel handelingsplan op te stellen, hen praktische en psychosociale ondersteuning bieden, vaardigheden aanleren. Ik mag voor iedereen zeggen dat we vooral een groot hart voor onze mensen nodig hebben.”

“Er worden dagelijks ook allerlei activiteiten voorzien waaraan ze vrijwillig kunnen deelnemen. Die gebeuren in een ander gebouw. Maar door corona vinden de activiteiten nu in de eigen leefgroep plaats. Het virus heeft hier ook voor veel veranderingen gezorgd. We hebben ons moeten herorganiseren.”

Herorganiseren

“In de eerste plaats hebben we onze bewoners moeten inlichten over wat dit virus inhoudt. Ze hebben het een plaats kunnen geven en volgen alles nauwgezet via radio en televisie. De eerste dagen was het wel hectisch. Elke bewoner draagt nu, als hij of zij in de groep zit, een mondmasker. Iedereen wast veel de handen en we zorgen samen voor een nog betere hygiëne. Gelukkig hebben we een grote tuin en kunnen we veel buiten zitten”, vertelt Chantal.

De leefgroepen komen nu niet meer samen; iedereen blijft in zijn eigen groep. We trachten de dagen te vullen met leuke activiteiten. Zo hebben we al desserts, koekjes, wafeltjes en soep gemaakt. Er worden ook knutselwerkjes gemaakt die we verkopen in ons winkeltje. Onze bewoners pakken daarnaast bestek in voor restaurants, maken garnaal- en kaaskroketten. Ook verzorgen ze geregeld het inpakken van werkmateriaal winkels, vitaminepreparaten voor apotheken, natuurlijk allemaal onder begeleiding.” Dit alles staat door corona nog even on hold.

Oproep

“Sommige bewoners kozen ervoor om bij hun familie te verblijven. Het was ofwel hier blijven ofwel thuis tot alles voorbij is. Een gemis bij iemand die blind of slechtziend is, is het aanraken. Daarmee hebben ze het soms moeilijk en ook missen ze de vrijwilligers die nu niet meer mogen komen helpen. De bewoners krijgen nu wel veel kaartjes en dat maakt hen blij. Daarom een oproep om eens een kaartje te sturen naar Licht en Liefde, Huis 45, Oudenburgweg 40, 8490 Varsenare”, besluit Chantal Van Litsenburgh. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier