“Vooral ‘s nachts is het erg, ik slaap heel slecht”: Martine (66) leeft al negen maanden met de hik

Elien en Martine zijn de beste vriendinnen. © mlt
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Mijn mama heeft al negen maanden dag en nacht last van de hik en kan daardoor niet slapen, maar toch staan wij altijd op de eerste plaats”, stuurde dochter Elien Wittouck ons een mailtje, om uit te leggen waarom haar mama een bloemetje verdient. “Een MR-scan verplaatst ze zelfs om voor haar kleinzoon te kunnen zorgen, zo erg cijfert ze zichzelf weg voor ons. Een grasveld vol bloemen is nog niet voldoende om haar te zeggen ‘merci voor alles, denk nu eens aan jezelf’.”

“Tja, ik heb sinds vorig jaar november de hik. We kennen de oorzaak niet”, vertelt Martine Bekaert (66) als we haar thuis in Kuurne met een bloemetje verblijden. “Onderzoeken leverden niets op. Ik heb wel een maagbreuk en heb last van reflux. ‘s Nachts is de hik het ergst. Vannacht bijvoorbeeld heb ik slechts twee uur geslapen. In de beginmaanden eind vorig jaar had ik om de negen seconden de hik. Nu is het al wat beter. Soms valt het me op dat ik al een tijdje niet gehikt heb en moet ik van blijdschap weer hikken. Hoe dat komt? Geen idee. Ik ben geen drinker. Misschien eens uitzonderlijk een sangria, twee keer per jaar of zo. Maar verder niets van alcohol. Ik ben wel een snoeper. En koffie… Ik drink enorm veel koffie. Dat zou eigenlijk ook wat mogen minderen. Maar ik hou van een koffietje op een terras met vriendinnen of met Elien.”

“Mijn dochter is mijn beste vriendin. We zijn blij dat we elkaar hebben”

Want haar dochter is ook haar beste vriendin, en het gevoel is wederzijds. “We zijn blij dat we elkaar hebben”, luidt het in stereo. “Ik ga iedere woensdag langs bij Elien om te strijken en bij kleinzoon Jasper (11) te zijn, die straks zijn plechtige communie doet.”

Moeder en dochter gaan ook graag samen op reis. “Dan blijven de mannen thuis”, lachen de twee. “Gran Canaria, twee weken cruisen op de Nijl en volgend jaar gaan we naar Tenerife.”

Martine trekt er ook graag alleen op uit met haar Yamaha-brommertje. “Naar Roeselare, Oostende of Brugge. Dan drink ik er een koffietje en geniet ik van de dag.”

Lees meer over: