“Voor zijn club zou hij alles doen”: Gery al voorzitter sinds ontstaan Badmintonclub Geluwe 40 jaar geleden

Het bestuur in het gezelschap van schepenen Geert Bossuyt en Tom Durnez en gemeenteraadslid Sanne Vantomme. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Badmintonclub Geluwe bestaat 40 jaar en telt momenteel 76 leden. “In 2020 waren dat er nog 115 maar corona had een enorme impact op het ledenaantal”, zegt voorzitter Gery Vercruysse (72). Opmerkelijk: hij is voorzitter van het eerste uur en denkt nog niet aan stoppen.

“In 1983 begonnen we met een drietal mensen te badmintonnen, dat was een initiatie in een organisatie van de stedelijke sportdienst. Zoveel jaren later had ik nooit gedacht dat ik er nog bij zou zijn. De club werd opgericht op 1 mei 1984. Badminton was toen een nog vrij onbekende sport. Na een jaar telden we 40 leden. We betaalden toen 40 frank (1 euro, red.) per speeldag. In al die jaren hadden we veel plezier. Zoals toen we in Sluis zijn gaan spelen. Bleek dat de tegenstander tien keer sterker was.”

Sporthal Ter Linde op de Tuinwijk is de vaste stek van Badmintonclub Geluwe, waar zowel recreanten als competitiespelers van alle leeftijden trainen. “In 2002 richtten we met Zuid West een nieuwe club voor de jeugd op maar we zijn nu aan het laatste jaar toe”, zegt de voorzitter. “Met pijn aan het hart. We zetten het even op pauze. De redenen zijn velerlei. Enerzijds is er geen instroom van nieuwe spelers en anderzijds komt het niveau te hoog.”

Corona

Doelstelling van Zuid West was de mogelijkheid te bieden aan de eigen spelers en spelers uit omliggende clubs om competitie te spelen. Na enkele jaren mocht deze club zich bij een van de beste van de streek rekenen. Badmintonclub Geluwe kende in al die jaren hoogten en laagtes. “Ondertussen zien we licht aan het einde van de tunnel”, zegt Gery. “Door corona hebben we behoorlijk wat leden verloren. Ondertussen kwamen de werken in Ter Linde er dan aan.”

“Ik kan rekenen op een fantastisch bestuur en dat maakt het voor mij wel gemakkelijker”

De bestuursleden mochten het Gulden Boek van de stad Wervik ondertekenen. “40 jaar is helaas geen evidentie meer, het is enkel mogelijk dankzij jullie passie en inzet”, aldus schepen van Sport Geert Bossuyt (Vooruit). De stad huldigde in gc Gilwe niet alleen de club maar ook de voorzitter. De schepen sprak vol lof over Gery. “Hij is een heel gedreven iemand, voor zijn club zou hij alles doen. Hij is tevreden met kleine dingen. Zoals bijvoorbeeld toen we als stad op zijn vraag zorgden voor de aankoop van een shuttlemachine. Het is voorzien dat we de verlichting in de sporthal gaan aanpassen.”

Groot feest

Badmintonclub Geluwe heeft alvast iets met feesten. “Toen we 25 jaar bestonden was er groot feest”, zegt de voorzitter. “Om de vijf jaar werd dat herhaald.” En wanneer de voorzitter het voor bekeken houdt, is nog koffiedik kijken. “Ik kan rekenen op een fantastisch bestuur en dat maakt het voor mij wel gemakkelijker”, zegt Gery.

Naast de voorzitter Gery Vercruysse bestaat het bestuur uit secretaris Kathy Casier, penningmeester Hans Vercruysse (broer van Gery) en de leden Mieke Taillieu, Annelies Vandaele, Steve Mahieu, Tom Segers en Christophe Masson.

In de lange geschiedenis vallen enkele markante data te onthouden. In 1986 werd beslist aan te sluiten bij de Liga en in februari van dat jaar organiseerden ze het eerste recreantentornooi. Door allerlei omstandigheden werd in 1994 de samenwerking met de Liga stopgezet en werd er verder gewerkt met de toen pas opgerichte VBR (Vlaamse Badminton Recreanten).

Toekomst

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan werd in 1999 het nieuwe logo voorgesteld, ondertussen draaide de jeugdwerking al tien jaar op volle toeren en dat resulteerde in de nood van enkele talentvolle spelers om verder door te stoten in de competitie. In 2008 namen vier spelers de jeugdtrainingen over en verzekerden zo de verdere toekomst van de club.

Driemaal per week is er badminton in sporthal Ter Linde. De volwassenen en gevorderde jeugd spelen op dinsdag van 18 tot 20.30 uur en op donderdag van 18.30 tot 21 uur. De jeugd speelt op vrijdag van 17.30 tot 19 uur (9 tot 12 jaar) en van 19 tot 20.30 uur (vanaf 13 jaar).

Het lidgeld bedraagt 75 euro voor een volledig sportseizoen, verzekering en gebruik van de shuttles inbegrepen.

Info over de club vind je op www.badmintongeluwe.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier