Voor elke burger een hoogstamboom in Jabbeke

Schepen Claudia Coudeville: “Al 5.000 bomen geplant.” © Davy Coghe
Redactie KW

Jabbeke is goed op weg om de beleidsdoelstelling van ‘elke burger een boom’ te realiseren. Vooral de uitbreiding van het Vloethemveld zorgt daarvoor, maar er is ook de opmerkelijke actie waarbij elk gezin een eigen boom kan afhalen bij de gemeente.

“Wat de beleidsdoelstelling van 13.800 bomen betreft dit wil zeggen voor iedere inwoner één extra boom op Jabbeeks grondgebied zijn we goed op dreef”, zegt schepen Claudia Coudeville. “Om deze doelstelling te halen, hebben we tijd tot en met 2028. Ruim 5.000 bomen zijn er al aangeplant. De uitbreiding van het Vloethemveld zorgt voor 4.000 extra bomen. Er is ook de uitbreiding van de bossen langs de Mosselstraat door privé-eigenaars, 27 bomen langs de Parkweg en 40 bomen langs de dreef van het kerkhof aan de Aartrijkse Steenweg. Daarnaast was er in 2020 een voorjaarsaanplant met 200 bomen en een najaarsaanplant met 150 bomen. De aanplant dit jaar was ook al goed voor 235 bomen, waaronder flink wat geboortebomen. Dit zorgt voor ongeveer 5.000 bomen, zonder rekening te houden met privé aangeplante bomen op Jabbeeks grondgebied”, aldus schepen Coudeville.

Bebossingsactie

“Daarnaast is er ook nog het plan om het Maskobos uit te breiden, daar zal mogelijk ook een 2.500-tal bomen kunnen aangeplant worden. Aan de kant van Jabbeke gebeurt er ook nog een bijkomende uitbreiding van het Vloethemveld. Daar is een bebossingsactie gepland op zaterdag 11 februari 2023. Ons beleidsplan houdt in dat de gemeente het voorbeeld geeft, zelf bomen aanplant en zoveel mogelijk tracht te behouden. We willen ook de inwoners warm maken om zelf ook bijkomende bomen aan te planten. Onze doelstelling kadert ook in het Klimaatplan waarbij de gemeente de taak heeft haar burgers te informeren over het dwingende aspect van dat plan”, vertelt Coudeville.

Elk gezin kan nu ook bij de gemeente gratis een eigen bijenvriendelijke hoogstamboom bestellen.

“De bijen hebben het niet gemakkelijk en daarom willen we hen helpen. Het gaat over bomen die zorgen voor een properder leefmilieu. Ze geven zuurstof af, verschaffen schaduw, verkoeling van de atmosfeer, nestgelegenheid voor vogels…”, klinkt het bij schepen Coudeville. “Je kan kiezen tussen winterlinde, zomereik, gele kornoelje of hazelaar. Momenteel zijn er 309 bomen besteld. Er kan besteld worden tot en met eind augustus.” (PA)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier