Volkskroeg De Statie wordt gezellige brasserie: “Grootmoeders keuken”

Zussen Lore en Lisa Laperre willen van De Statie een gezellige brasserie maken. © foto CLY
Redactie KW

Zussen Lore en Lisa Laperre uit Roeselare geven de bekende volkskroeg De Statie een gloednieuwe bestemming. Na ingrijpende verbouwingen openden zij er hun moderne brasserie, Mémé Julien, met focus op klassieke gerechten uit grootmoeders keuken.

Toen Marijke Vanseveren een paar jaar geleden de deur van haar volkscafé De Statie definitief achter zich trok, leek het doek gevallen over het aloude volkscafeetje. Na het overlijden van haar man besloot Marijke die nochtans een heel mooi cliënteel had opgebouwd om er ook de brui aan te geven, zodat meteen het allerlaatste café van de Statiewijk definitief dicht ging.

Gelukkig kreeg de zaak een andere wending toen de nieuwe eigenaar van het café, rallypiloot Kurt Breakeveldt, van zijn schoondochter te horen kreeg dat zij samen met haar zus wel zin had om het oude pand nieuw leven in te blazen. Meteen werd de daad bij het woord gevoegd en werd het complete pand volledig omgebouwd om dienst te doen als moderne, gezellige brasserie. Nu staan de twee enthousiaste zussen paraat om het cliënteel te bedienen.

Metekind Julien

De nieuwe zaakvoerders van de omgedoopte brasserie Mémé Julien zijn de zussen Lore en Lisa Laperre, afkomstig uit Roeselare. “We zijn al ons hele jonge leven actief in de voeding”, zegt Lore. “Als kind kookten we al heel graag en het lag een beetje voor de hand dat we die richting zouden uitgaan. We trokken dan ook allebei naar Spermalie Brugge om er te starten met een horeca-opleiding restaurant en keuken. Als kind hebben we vaak restaurantje gespeeld en het bleef toch kriebelen om samen iets te doen met lekker eten. De echte doorbraak kwam er toen mijn schoonouders besloten om het leegstaande pand te kopen. Schoonvader Kurt vroeg of we iets zagen in dit afgedankte gebouwtje.”

Het antwoord was duidelijk positief en meteen werd de daad bij het woord gevoegd. In februari werden de werkzaamheden gestart, want er moest een compleet nieuw interieur gebouwd worden met een volledig nieuwe keuken, opslagruimtes, koelkasten en gelagzaal. Er kwam ook een zaaltje voor rouwmaaltijden en kleine feestjes.

“We hebben nagenoeg alles zelf ingericht. Het was een zwaar karwei, maar het resultaat mag gezien worden. Wie langskomt, stelt ook meteen de vraag waar we de naam vandaan hebben gehaald. Eigenlijk is het heel simpel. Zowel ik als mijn zus Lisa hebben hetzelfde metekind: Julien. We hebben de zaak naar hem vernoemd.”

Brasserie

“We leggen het accent op grootmoeders keuken. Oude gerechten zoals ‘karnemelkstampers’, stoofvlees, steak tartare of gehaktballetjes krijgen hier weer een plaats. Om te beginnen verzorgen we lekkere ontbijttafels, lunches en dagschotels. In de namiddag opent de tearoom vanaf 14 uur. We bieden een heel gezellige sfeer en een vlotte bediening.” (CLY)

Mémé Julien is op dinsdag gesloten. Open op maandag van 8.30 tot 14 uur en van woensdag tot zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur. Op zondag open van 8.30 uur tot 15 uur. Meer info: 056/448228 of info@memejulien.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier