Vluchtwijzers tonen welke weg vluchtelingen aflegden

Redactie KW

Binnen het project ‘Mensen Onderweg’ lanceert OC Marke twee activiteiten, namelijk de ‘Vluchtwijzers’ van Sien Demuynck en het videoproject ‘Schipper, mocht ik overvaren’ van Habiba Boumaâza.

Het project ‘Mensen Onderweg’ bundelt activiteiten rond mensen op de vlucht. “Ze blijven onderweg om zich een plaats te verwerven in onze maatschappij”, luidt het. Mensen delen getuigenissen, kennis en ervaringen zowel op het podium als op workshops.

Vluchtwijzers

In een korte luswandeling in het centrum van Marke worden vluchtwijzers met elkaar verbonden. Ze worden gekoppeld aan verhalen van vluchtelingen. De vluchtwijzers werden in juni 2019 door Sien Demuynck (22) in het Kortrijkse straatbeeld aangebracht naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag.

Sien maakt sinds 2016 deel uit van het Collectief Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk.

Schipper, mocht ik overvaren?

Habiba Boumaâza trok als vrijwilliger naar Frankrijk, Servië en Griekenland om te helpen in vluchtelingenkampen. Ze maakte er een filmproject van en studeerde in 2015 met de documentaire ‘Schipper, mocht ik overvaren’ af aan de filmacademie in Antwerpen.

De documentaire werd bewerkt door 61 jongeren tussen 13 en 26 jaar, onder wie ook jongeren op de vlucht of in een asielprocedure. Dit resulteerde in 37 korte video’s die elk een beklijvend verhaal vertellen. Deze video’s zijn momenteel te bekijken in de foyer van OC Marke tijdens de openingsuren of op afspraak. (EDB – foto GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier