“Vliegen geeft me een kick”: Tineke Vandamme haalt helikopterdiploma op 17de verjaardag

(foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Tineke Vandamme is sinds vorige week vrijdag 17 mei, de dag dat ze 17 werd, de jongste vrouwelijke helikopterpiloot ooit in België. Het behalen van een diploma Private Pilote License Helicopter vraagt heel wat voorbereiding en discipline.

“Ik vind het idee van vliegen al langer fantastisch”, vertelt Tineke (17). “Maar dat was iets wat ik eerder in de latere toekomst voor mij zag. Toevallig kwam het toch vroeger dan verwacht op mijn pad. Het duurt twee weken voor ik mijn certificaat van Private Pilote License ontvang, maar vanaf dan mag ik mijn familie meenemen in de helikopter. Iets waar ik enorm naar uitkijk.”

Tineke volgt wetenschappen-wiskunde in het college in Torhout. “In het derde middelbaar behaalde ik met kerst een mooi resultaat, waardoor ik de keuze kreeg om voor enkele vakken de lessen niet mee te volgen. Ik moest er wel de toetsen en examens voor afleggen. Ik koos ervoor om vier uur te laten vallen. In de plaats daarvan kon ik vier uur studeren voor het helikopterexamen. Maar ik heb thuis ook heel wat uren daaraan besteed.”

Intensieve training

De keuze om een diploma te halen als piloot is niet zo evident. “In het college gaven ze enkele voorbeelden van wat ik kon volgen in de plaats, zoals Spaans of me verdiepen in een andere taal, maar daar was ik niet in geïnteresseerd. Ik heb er thuis over gepraat met mijn ouders, en eigenlijk kwam mijn vader met dit idee. Hij is zelf ook ooit gestart met het volgen van de cursus, maar tijdens de coronapandemie is hij daarmee gestopt. De theorie kan je in principe op elke leeftijd beginnen te volgen, voor de praktijk moet je 17 jaar zijn. Vereiste is wel dat je binnen de 20 maanden je praktijk moet afleggen. Voor theorie moet je negen vakken leren, en de examens worden afgelegd in Brussel. Dat omvat bijvoorbeeld meteo, navigatie en vluchtbeginselen. Voor praktijk moet je 45 uur gevlogen hebben, waarvan 10 uur solo. Ik heb nu ongeveer 75 uur gedaan”, legt Tineke enthousiast uit.

Vrijheid

Tineke volgde haar opleiding in Wevelgem. In principe kan ze vanaf nu met de helikopter vliegen zoveel ze wil. “Zodra mijn certificaat er is, ben ik weg”, lacht Tineke. “Ik kijk er enorm naar uit. Vliegen geeft een enorme kick en het gevoel van vrijheid is fantastisch. Het vergt uiteraard wat voorbereiding. Ik moet kijken of de weersomstandigheden goed zijn, de binnenkant van de helikopter controleren of alles in orde is. Een goeie look-out tijdens het vliegen is heel belangrijk. Ik vlieg niet met automatische piloot, dus als er bijvoorbeeld een hoogspanning staat, dan krijg ik daar niet automatisch een melding van. Er komt heel wat bij kijken, ik moet denken aan de snelheid, de radiocommunicatie en obstakels.”

“Ik weet nog niet of ik van vliegen mijn beroep wil maken. Er zijn veel jobs die mij aanspreken. Ik wil vooral blijven verbeteren in het vliegen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier