Vlaanderen erkent W13 dan toch als lokaal contactopsporingscentrum

Voorzitter van W13, Philippe De Coene (SP.A) reageert opgelucht.© AN
Voorzitter van W13, Philippe De Coene (SP.A) reageert opgelucht.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zuid-West-Vlaanderen organiseert met W13 al bijna een half jaar zijn eigen contactopsporing. De Vlaamse overheid sputterde lang tegen, maar nu is het eindelijk zo ver. De broodnodige officiële erkenning en het daar bijhorende bedrag van bijna 200.000 euro, is binnen. Voor de inwoners van de veertien deelnemende gemeenten verandert er weinig, al is de kans wel kleiner dat ze twee keer telefoon krijgen als ze besmet zijn met corona.

Welzijnsvereniging W13 wil de strijd tegen COVID-19 nog wat opschroeven. Dat kan nu ook dankzij een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “W13 krijgt door die overeenkomst eindelijk de erkenning voor het pionierswerk die het al bijna een half jaar doet”, stelt voorzitter Philippe De Coene (SP.A).

Twee telefoontjes

Begin augustus al werd W13, het samenwerkingsverband tussen de veertien Zuid-West-Vlaamse OCMW’s en CAW Zuid-West-Vlaanderen, een van de drie Vlaamse proefprojecten in de strijd tegen corona. Omdat de Vlaamse contactopsporing met haken en ogen aan elkaar hing, zetten ze zelf iets op poten. Medewerkers en vrijwilligers staan sindsdien in voor contact- en bronopsporing, sensibilisering en preventie op lokaal niveau. Redenering was dat mensen sneller zouden luisteren naar iemand die bij hen in de buurt woont.

De Vlaamse regering was echter niet bijster enthousiast over dat idee. Ze beschouwden de werking van W13 tot nu toe dan ook als een aanvulling op hun eigen systeem. Daardoor kregen heel wat besmette Zuid-West-Vlamingen tot vandaag van beide telefoon. Door de nieuwe samenwerkingsovereenkomst verandert dat: W13 kan nu omschakelen van het eigen script naar het Vlaamse script.

Erkenning van harde werk

“We kunnen als regio nu korter op de bal spelen”, zegt Barbara Denys, coördinator lokale contactopsporing bij W13. “We hebben nu toegang tot het datasysteem van Vlaanderen en kunnen zo alle gegevens van de besmette personen meteen opvragen. Dat is onmiskenbaar een voordeel.”

De samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid zien de medewerkers van W13 alvast als een erkenning voor hun speurwerk van de voorbije maanden. “Begin augustus gaf de Vlaamse overheid de lokale besturen de toestemming om een eigen contactopsporingssysteem op poten te zetten”, zegt W13-voorzitter Philippe De Coene. “W13 had voordien al gevraagd om een lokaal contactcentrum op te starten.”

“Dat we nu een samenwerkingsovereenkomst konden ondertekenen waardoor we als volwaardig contactopsporingscentrum worden erkend, doet veel deugd. Het is een erkenning voor ons pionierswerk. Maar het is ook noodzakelijk, want het aantal coronabesmettingen in deze regio blijft zorgen baren.”

197.000 euro

W13 is intussen 20 weken bezig met contact- en bronopsporing. In die periode werden 4.187 mensen persoonlijk bereikt. Ongeveer 1.700 personen werden opgevolgd door een medewerker in het veld of een medewerker van het lokaal bestuur.

De samenwerkingsovereenkomst is afgesloten voor een periode van vijf maanden, van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021. Het Agentschap Zorg en Gezondheid kent W13 voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en clusterdetectie – zaken die W13 al een aantal maanden voor de regio uitvoert – een bedrag van 197.000 euro toe. Daarbovenop krijgt W13 nog een vergoeding per afgehandeld dossier (het contacteren van besmette personen en hun hoogrisicocontacten).

De volgende veertien gemeenten zijn lid van W13: Anzegem – Avelgem – Deerlijk – Harelbeke – Kortrijk – Kuurne – Lendelede – Menen – Spiere-Helkijn – Waregem – Wevelgem – Wervik – Wielsbeke – Zwevegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier