Vlaams Belang voert actie tegen asielcentrum in Koksijde

Een honderdtal betogers van het Vlaams Belang vatte post aan het gemeentehuis in Koksijde. © HH
Hannes Hosten

Een 100-tal actievoerders van het Vlaams Belang voerde maandagavond actie aan het gemeentehuis van Koksijde tegen het asielcentrum dat gepland is op de luchtmachtbasis.

Opvallend: er waren bitter weinig inwoners van Koksijde onder de betogers, die aan de ingang van het gemeentehuis stonden op het moment dat de gemeenteraadszitting er begon. De politie was goed vertegenwoordigd en het Vlaams Belang had ook zijn eigen ordediensten opgetrommeld. De actievoerders zongen de Vlaamse Leeuw, lieten een sirene horen en losten af en toe een kanonschot. Maar voor de rest bleef het rustig.

De aanwezigen zwaaiden met leeuwenvlaggen en scandeerden slogans als ‘Geen asiel aan onze kust’, ‘Eigen volk eerst’, ‘Linkse ratten, rol uw matten’, ‘Illegaliteit is criminaliteit’ en ‘Wij zijn het moe, grenzen toe.’

Getrukeerde foto

Kamerlid Wouter Vermeersch, de initiatiefnemer van de actie, sprak zijn aanhangers toe. “Wie de afgelopen jaren bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat er geen trendbreuk kwam in het falende Belgische asiel- en migratiebeleid”, vindt Vermeersch. “Er moet dringend werk worden gemaakt van een beleid dat de instroom verkleint en de uitstroom vergroot. Het asielcentrum in Koksijde komt er ondanks uitdrukkelijke waarschuwingen van korpschef van de zone Westkust Nicolas Paelinck.”

Kamerlid Wouter Vermeersch, de initiatiefnemer van de actie, sprak zijn aanhangers toe.
Kamerlid Wouter Vermeersch, de initiatiefnemer van de actie, sprak zijn aanhangers toe.© HH

Vermeersch, die in zijn speech applaus vroeg voor de agenten van de zone Westkust, had zijn achterban dit weekend op zijn Facebookpagina opgeroepen om deel te nemen aan de actie met een getrukeerde foto uit KW. Hij had een foto van asielzoekers in Westouter op een beeld van de luchtmachtbasis Koksijde gemonteerd.

Mensen in nood

De gemeenteraadsleden van Koksijde kwamen via een achterdeur het gemeentehuis binnen en hoefden zo de actievoerders niet te passeren. N-VA-oppositieleider Sander Loones stapte wel tussen de Vlaams Belang’ers door. “Ik heb begrip voor de kwaadheid van de mensen. Het gevoel leeft dat het migratiebeleid niet correct is. Maar ze moeten in Brussel betogen, niet in Koksijde. Als die mensen komen, moeten wij hier de veiligheid garanderen, zowel van de mensen in de omgeving als van de bewoners zelf. De politie Westkust levert op dat vlak schitterend werk. Daarnaast moeten we die mensen hartelijk ontvangen. Die mensen zijn in nood. Het zijn geen transitmigranten, maar mensen die de procedure volgen. Het is een koude winter, maar in Koksijde bieden we die mensen een warm dak.”

Normaal komen eind januari of begin februari 300 asielzoekers aan op de Luchtmachtbasis Koksijde. Ze mogen blijven tot eind juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.