Vlaams Belang en Voorpost protesteren tegen opvang ‘asieleisers’ bij opvangcentrum Lombardsijde

Regionale afdelingen, provincieraadsleden en parlementsleden van Vlaams Belang en een delegatie van Voorpost – met Wouter Vermeersch (bruine jas) die zijn toespraak houdt. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vrijdagmiddag hielden de regionale afdelingen, provincieraadsleden en parlementsleden van Vlaams Belang, samen met een delegatie van Voorpost een actie bij het asielcentrum van Lombardsijde dat recent als extra opvangcentrum werd ingeschakeld door Fedasil.

Wouter Vermeersch, volksvertegenwoordiger, ondervoorzitter Kamerfractie en fractieleider Vlaams Belang Kortrijk was meteen duidelijk in zijn toespraak:

Hotels en vakantiedomeinen

“De Vivaldi-regering, de linkse en anti-Vlaamse regering van Alexander De Croo, is naarstig op zoek naar nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers, maar we gebruiken beter het woord asieleisers. Het zijn maar al te vaak mensen die vele veilige landen hebben doorkruist om hier asiel te eisen zodat ze kunnen gebruikmaken van de goede sociale voorzieningen in dit land, België, het OCMW van de hele wereld!”

“Deze asieleisers worden niet alleen ondergebracht in hotels, maar dus ook in vakantiedomeinen als deze. Dat is België… Geen luilekkerland voor onze eigen mensen, maar wel landje van melk en honing voor die asieleisers. De zoektocht naar nieuwe asielplaatsen is terug van nooit weggeweest. In Lombardsijde worden bijna 200 plaatsen opnieuw geactiveerd, het asielcentrum van Sijsele met bijna 500 plaatsen blijft langer open. Het opvangcentrum van Koksijde met ruim 300 plaatsen werd heropend.”

Druk op politiekorps

Twee maanden geleden werd de burgemeester van Koksijde opnieuw gebeld door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi. In een open brief reageerde burgemeester Marc Vanden Bussche dat het was opgelegd bij dictaat om het centrum in Koksijde zo snel mogelijk te reactiveren. Deze heropening zou en zal volgens de burgemeester zwaar wegen op het politiekorps, en hij vreest voor extremisten: “We moeten altijd rekening houden dat er daar geradicaliseerden tussen zitten. Ik moet daar geen tekening bij maken.”

Korpschef Nicholas Paelinck van PZ Westkust bevestigde dat de politie nu al overbelast is. De laatste tijd is er opnieuw een sterke verhoging van het aantal illegalen in onze provincie. Halverwege dit jaar werden er in dit land al ruim 3.000 illegalen geteld.

Massale vechtpartij

De komst van extra asieleisers zorgt voor nog extra werk voor de politiediensten, want ze moeten de asieleisers screenen. De ervaringen uit 2016 en 2020 leren dat er geseinde personen, criminelen en mensensmokkelaars in de asielcentra aan onze kust werden aangetroffen en ook zogenaamde ‘runners’.

Eind vorige maand was er nog een massale vechtpartij in het asielcentrum van Koksijde en dat met wapengebruik. Er is te weinig personeel bij Fedasil om de boel in de gaten te houden. De lokale politie moet bij incidenten massaal naar die asielcentra afzakken. Waardoor, volgens de korpschef, andere opdrachten moeten worden afgebroken en er dan in de hele Westkust geen enkele patrouille meer beschikbaar is.

Geen tekort aan asielplaatsen

“Ik citeer de korpschef: ‘Onze Franse politiecollega’s begrijpen terecht niet hoe er asielzoekers gestationeerd kunnen worden op een transmigratieroute, en vlak bij operationele, militaire basissen met bewapening’. Alle betrokken burgemeesters worden door Fedasil voor een voldongen feit gesteld: ‘Het asielcentrum komt er hoe dan ook en trek er uiteindelijk uw plan mee’.”

“Eerder dit jaar kwam minister van Justitie Van Quickenborne met ronkende verklaringen in de West-Vlaamse pers dat er een open afhandelingscentrum voor transmigranten moet komen in Jabbeke”, vervolgt Vermeersch.

“Wij gaan als Vlaams Belang zeker nooit meestappen in dergelijke plannen. Terwijl Frankrijk en Engeland de illegale migratie eindelijk ernstig beginnen te nemen, blijft België hopeloos achter op alle tendensen en evoluties. Daardoor verlegt de illegale migratie zich van de Franse naar onze Vlaamse kust. Er is helemaal geen tekort aan asielplaatsen, er zijn gewoon te veel illegalen en asieleisers in onze provincie. Voor ons moeten alle illegalen die in Vlaanderen rondzwerven, worden opgespoord, opgepakt en vastgezet in gesloten centra. Vandaaruit kunnen ze ook effectief worden uitgewezen.”

Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove, volksvertegenwoordiger in het federale parlement voor Vlaams Belang, hekelde het nieuwe door de politieke elite gecreëerde fenomeen om honderdduizenden, miljoenen migranten naar onze contreien te halen. “We moeten, net als Australië, aan de alarmbel trekken en duidelijk maken ‘No, we will not make Europe home’. Hier gebeurde net het omgekeerde, met de slogan ‘Wir schaffen das’. Deze boodschap naar miljoenen asielzoekers werd afgedaan als een natuurlijk fenomeen, maar dat is het niet!”

“Dat heeft geleid tot een negatief effect: de pijnlijke vaststelling dat de politieke elite in Europa niet het beste voorheeft met haar burgers. De onderwijskwaliteit lijdt eronder, de politiemensen kunnen hun normale taken niet meer op een goede manier waarnemen. Fake asielzoekers misbruiken ons systeem om naar hier te komen en van onze sociale voordelen te profiteren. De initiële intenties waren goed: mensen die het nodig hebben, bescherming bieden. Maar de politieke elite ziet vooral veel potentiële kiezers en goedkope werkkrachten in een massa asielzoekers!”

Fysieke grensbarrières

“Diversiteit promoten betekent dat ze de bevolking zo heterogeen mogelijk willen maken, waarbij de diverse groepen minder snel zullen samenklitten en makkelijker onder de knoet te houden zijn. In onze buurlanden geldt een veel strenger beleid qua gezinshereniging, en dat hebben de asielzoekers snel door.”

“Vlaams Belang pleit al jaren voor fysieke grensbarrières, want die zijn meer dan nodig! In Polen en Griekenland worden die al gebouwd! Laat ons die landen helpen om de migrantenstroom tegen te houden! Wij kunnen en willen mensen helpen in uitzonderlijke crisissituaties in de hele wereld, maar we moeten een realistisch beleid voeren. Illegaliteit is strafbaar en de aanleg van reservoirs voor transmigranten zoals hier in Lombardsijde en Koksijde op een migrantensmokkelroute is in de ogen van onze Franse en Britse buren hallucinant!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.