https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vlaams Belang betoogt tegen mega-moskee in Overleie Kortrijk

© (Foto JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In Kortrijk liggen plannen op tafel voor de grootste moskee van Vlaanderen. Het gaat om een oppervlakte van 5.201 m² midden een woonwijk. Dat is niet naar de zin van Vlaams Belang. “Wij verzetten ons juridisch via een beroepschrift en politiek via een betoging”, zegt Kamerlid en fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad Wouter Vermeersch.

Zaterdag betoogden een kleine 500 man, buurtbewoners en leden het Vlaams Belang, tegen de plannen voor een megamoskee in Kortrijk aan de Brugsesteenweg waar het vroegere Bio-Planet huisde. Onder meer Anke Vermeersch, Barbara Pas, Vlaams volksvertegenwoordiger Sam van Rooy en Filip Dewinter tekenden present. “Samen met de buurt willen wij met deze betoging een duidelijk signaal geven aan de politieke elite dat wij een leefbare buurt, stad en land willen. De grootste moskee mét Koranschool van Vlaanderen mag er niet komen. Want dat wordt het; met een oppervlakte van meer dan 5.000 vierkante meter, in twee verdiepingen dan nog, en een beoogd budget van meer dan vijf miljoen euro. Dat blijkt uit de notariële akte en het financieel plan van het moskeecomplex zelf. We weten nog altijd niet vanwaar die 5 miljoen euro komt. We moeten daar een antwoord op krijgen”, aldus Kamerlid en fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad Wouter Vermeersch.

© (Foto JVGK)

Kortrokko

“In het licht van de recente commotie rond de politieke invloed van Marokko, Turkije en salafistische Golfstaten op moskeeën in dit land is ons verzet tegen dit megalomane moskee-project, dat zich nota bene in de achtertuin van de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevindt, actueler dan ooit”, aldus Vermeersch. “Die moskee is op vandaag nog altijd niet erkend door de Vlaamse overheid, maar Stad Kortrijk, of moeten we zeggen Kortrokko, reikte wel een vergunning uit. ”

De moskee is de reden waarom ik opnieuw in de politiek gegaan ben. Die komt er niet. Over mijn lijk

Het voorafgaan openbaar onderzoek naar die vergunning leverde op aanvuren van Vlaams Belang en het buurtcomité ruim 825 bezwaren op. “Maar deze vele honderden bezwaren werden zonder verpinken van tafel geveegd en de vergunning van de moskee werd goedgekeurd door het Kortrijkse stadsbestuur van Team Burgemeester, N-VA en Vooruit. “Het Vlaams Belang en het buurtcomité gingen onmiddellijk in beroep bij de provincie West-Vlaanderen.” Uiterlijk 23 december 2021 doet de deputatie van de provincie West-Vlaanderen een uitspraak in het dossier. Nu ons juridisch verzet op toerental is gekomen, is de tijd rijp om politiek een versnelling hoger te schakelen en op straat te komen.”

© (Foto JVGK)

Radicale moslims

“Het is bijzonder cynisch vast te stellen dat uitgerekend Van Quickenborne, als minister van Justitie, in de nasleep van een Pano-reportage het extremisme en de buitenlandse invloeden in de moslimexecutieve plots wil gaan aanpakken, terwijl hij als burgemeester steeds heeft toegestaan dat radicale moslims zoals salafist Bilal Salam en de omstreden Molenbeekse imam Mohamed Toujgani geld kwamen ronselen in Kortrijk voor deze moskee. Dat weten we zeker”, besluit Vermeersch. “En het is al even cynisch dat er vele miljoenen euro’s in het hart van onze stad worden geïnvesteerd zonder dat wij hiervan de herkomst kennen. Deze moskee mag er dan ook zeker niet komen. “De moskee is de reden waarom ik opnieuw in de politiek gegaan ben. Die komt er niet. Over mijn lijk.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.