Viviane Van Pottelberghe uit Sint-Kruis publiceert debuutwerkboek: ‘Schrijfvormen van a tot z’

"Ik ontdekte pas na mijn 42-jarige carrière de vreugde van het schrijven", zegt Viviane Van Pottelberghe. © Davy Coghe
Redactie KW

Viviane Van Pottelberghe (70) uit Sint-Kruis maakt haar schrijversdebuut met het ‘werk’boek Schrijfvormen van a tot z, een waardevol kleinood voor wie van schrijven houdt. Diverse schrijfvormen met uitleg en voorbeelden zijn gebundeld in een werkboek. Bedoeling is om lezers te inspireren en aan te zetten tot schrijven.

Met ‘t Schrijfnest en haar debuutboek licht Viviane Van Pottelberghe nog maar een tipje van de sluier op. Ze is een vat vol aanstekelijke inspiratie. “Ik hou er vooral van om mensen te verbinden”, steekt Viviane van wal.

Buurtproject

“Schrijven is mijn persoonlijk bindmiddel. Sinds oktober 2015 begeleid ik twee keer per maand de schrijfworkshop Mijmeren op papier. In het verlengde van dat project droom ik van de realisatie van een buurtproject om het gevoel van verbondenheid tussen nieuwkomers en oudere bewoners in mijn straat te verhogen. Verder denk ik aan een SchrijfBuffet deze zomer, tijdens een lunch of een afternoon tea. Datum en locatie worden te gelegener tijd aangekondigd in de agenda van vivapo op de website https://vivapo.net.”

Intussen realiseerde Viviane Van Pottelberghe haar eerste boek. “Ik ontdekte pas na mijn 42-jarige carrière de vreugde van het schrijven! Schrijven is vooral een vorm van oefenen”, gaat Viviane verder.

Draaiboek

Wat ook het thema van de bijeenkomsten van ‘t Schrijfnest is, telkens worden creatieve opdrachten en diverse schrijfvormen aangereikt als opstapjes. Deelnemers nemen na afloop het draaiboek met de schrijfvormen mee. In het beste geval kleven ze die in een persoonlijk dagboek of schrift om later opnieuw te raadplegen. Anderen vinden de schrijfvormen niet terug op het moment dat ze die nodig hebben. Net dit gegeven bracht mij op het idee om de aangereikte schrijfvormen te bundelen.”

Met Schrijfvormen van a tot z biedt Viviane Van Pottelberghe het nodige schrijfgereedschap aan.In het eerste deel wordt de structuur van 26 (van a tot z)schrijfvormen toegelicht. Behalve elke schrijfvorm vindt de lezer minstens ééneenvoudige schrijfoefening om zelf aan de slag te gaan.Het tweede deel bevat teksten van de hand van Viviane. In het laatste deel tenslotte worden tal van inspiratiebronnen vermeld en is er ruimte voor persoonlijke notities. Woorden zijn voor Viviane een soort van sociaal cement om mensen met elkaar te verbinden.

Wandelen en schrijven

“Iets concreter is Mijmeren als een pelgrim, een combinatie van wandelen en schrijven in de natuur. Dit project wacht in een lade tot ik het licht op groen zet”, besluit een ambitieuze Viviane Van Pottelberghe. (Sophie De Meyer)


Schrijfvormen van a tot z kost 24 euro en kan besteld worden via bol.com. Wie deelneemt aan een van de schrijfworkshops krijgt 4 euro korting. Dat geldt ook voor wie op 24 maart de stand van vivapo bezoekt op de NaGeBabeurs in het Diocesaan Centrum Groenhove in Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier