Vissen richting zee in Oostende wordt mogelijk
Er is een akkoord voor de honderden kustvissers die op de strekdam vissen. Er komen extra mogelijkheden, maar ook meer controles. De vissers reageren positief.
Sinds de opening van de Oostelijke strekdam en de sluiting van het Westelijke staketsel enkele jaren geleden was er een problematische situatie voor kustvissers die van op de dam hun hobby wilden beoefenen. Er waren namelijk vaak controles met telkens wisselende richtlijnen. De Vlaamse overheid verbood ook het vissen richting zee. Vorig jaar voerden boze vissers actie. “Met overleg bereik je het beste resultaat“, zegt Marc Vandenbroele over de overeenkomst die nu tussen stad, scheepvaartpolitie, haven en Vlaams Gewest werd bereikt. Het vissen op de (toeristische) Westelijke dam blijft verboden, maar op de Oostelijke strekdam komen er extra mogelijkheden: men mag vissen richting havengeul vanaf drie zones. Als het er te druk zou worden dan engageert het Vlaams Gewest zich zelfs tot de creatie van extra zones. Zich tussen de blokken begeven blijft om veiligheidsredenen verboden.
Controles
De belangrijkste wijziging is dat vissen richting zee toegelaten wordt, van op de banken en de reling (muurtje). Richting zee worden er wel geen plateaus gemaakt en ook op de blokken daar mag men niet komen.
“Het is een goede zaak want de meeste vis is daar te vangen en ook de andere richtlijnen zijn nu voor iedereen duidelijk. Er zijn geen vergunningen nodig van de haven. Er komt wel een strengere controle op de visvergunningen. Dat is een goede zaak want voor 48 euro per jaar ben je al in orde. Helaas zien we nog steeds mensen, niet zelden uit het binnenland, die naar hier komen en niet in orde zijn. We zien liever geen cowboys onder de vissers”, zegt Vandenbroele.
Controle op de vangsten zal ook soepel aangepakt worden: er komt een gedoogbeleid op de beperking van vijf vissen per visbeurt. Het komt niet aan op een platvisje meer of minder, maar voor zeebaars zal wel streng gecontroleerd worden omdat die vis niet mag gevangen worden tot 1 juni. En zelfs tijdens de zomer mag er geen ondermaatse zeebaars gevangen worden omdat de vis onder beschermingsmaatregelen valt. Brommers op de strekdam blijven verboden en de vissers moeten ook hun afval opruimen.
Stormweer
“Dit is een zeer belangrijk akkoord“, besluit Marc Vandenbroele. Een vraag van de Ostend Fishing Club om bij stormweer voor wedstrijden te kunnen uitwijken naar het dok nabij Hangaar 1, stuitte op negatief advies. De havenkapitein vreest dat achtergebleven draad in de schroeven van de schepen zou terecht komen.
(EFO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier