VillaVip verwelkomt honderdste bewoner

Elodie heeft een warme tweede thuis gevonden in Villavip. © foto SV
Redactie KW

In de VillaVip-woning in Pittem werd woensdag feest gevierd. De cohousingvorm waarbij koppels in een aangepaste woning voor tien personen met een beperking zorgen, heeft namelijk de kaap van honderd bewoners gerond. De honderdste bewoner is Elodie Joye (33), die samen met medebewoners Jens, Emile en Lisa in Pittem woont onder de vleugels van Els Masschelein en haar man Günther Denoo.

Elodie nam eigenlijk in oktober al haar intrek in de Schuiferskapellestraat in Pittem, al werd de viering door omstandigheden wat uitgesteld. “Eigenlijk vormen we nu één groot gezin”, vertelt Els. Ze werkte meer dan 30 jaar bij Dominiek Savio in Gits maar is sinds oktober voltijds bezig met de zorg voor de bewoners in Pittem.

Haar man Günther combineert dat met het runnen van café ‘t Mandeken in Zwevezele. “We kijken er al naar uit om onze vijfde bewoner te verwelkomen, al is het uiteraard wel telkens wat aanpassen voor iedereen. Het is in het begin wat zoeken, maar uiteindelijk zijn we hier samen heel gelukkig. Al is het wel hard werken. Binnenkort gaan we een vacature uitschrijven voor een opvoeder, omdat we nu toch stilaan op de grens zitten van wat haalbaar is voor Günther en ik alleen.”

Dag en nacht paraat

Het koppel woont samen met hun jongste zoon Tristan (18) net naast de zorgwoning. Zo staat er dag en nacht iemand paraat. De zorgwoning telt 10 afzonderlijke slaapkamers, een gemeenschappelijke leefruimte met open keuken en verschillende badkamers. Hun oudste zoon Lennert (25) is ondertussen het huis uit, al komt hij nog regelmatig over de vloer. Els heeft in elk geval nog geen seconde spijt gehad van haar beslissing.

“In het dorp worden we met open armen verwelkomd. Zo gaat Elodie al meehelpen in het woonzorgcentrum, terwijl we voor de school ook fruit helpen snijden. En ook bij de bakker en de beenhouwer kennen ze ons al. Ze hebben zelfs al – tijdens de sluitingsuren – geholpen om de koelkasten aan te vullen in het café. Speciaal om de honderdste bewoner te vieren, heeft Emile trouwens alle VillaVip-woningen afgebeld en de voornamen van alle bewoners gevraagd. Al die namen zie je hier vandaag aan de muur hangen.”

Financiering

Initiatieven als VillaVip konden ontstaan dankzij de invoering van de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap in 2017, waarbij zorgverstrekkers niet langer rechtstreeks gefinancierd worden door de Vlaamse overheid.

“De honderdste bewoner konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, gaat zorgcoördinator Liesbeth De Dekker verder. “Het bewijst dat honderd mensen het volste vertrouwen hebben in ons concept en dat het wérkt. Ondertussen hebben we al 14 actieve woningen in Vlaanderen, met nog een drietal in ontwikkeling.”

Zorgkoppels gezocht

“De grootste moeilijkheid blijft wel het vinden van een zorgkoppel. De verantwoordelijkheid is per slot van rekening niet te onderschatten, al kan ik met de hand op het hart zeggen dat geen enkele van onze zorgkoppels spijt heeft gehad van hun beslissing.”

Elodie voelt zich in Pittem in elk geval helemaal thuis. Trots toont ze de gasten haar kamer, die ze helemaal zelf mocht inrichten. “Ik ken Els eigenlijk al 14 jaar, al van toen ik nog bij Dominiek Savio zat. En ook Jens en Emile ken ik al lang. Het zijn toffe gasten en we zijn goede vrienden”, vertelt ze.

Haar mama Griet Craeymeersch bevestigt. “Elodie is hier heel gelukkig. Zeker tijdens de coronaperiode had ze het even moeilijk, maar hier heeft ze echt een warme tweede thuis gevonden. Het is een vorm van zorg die het dichtst staat bij wat we haar thuis zouden kunnen bieden. Onlangs vroegen we haar of ze mee wou op een korte vakantie, maar ze wou koste wat het kost hier blijven. Dat zegt eigenlijk alles, niet?” (SV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.