Vijfde plaat voor ‘lyra messier’: “Internationaal touren is de ultieme droom”

Lyra Lambert combineert rock en elektronische muziek: “Ik noem het trancerock.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Op vrijdag 10 november bracht Lyra Lambert, aka ‘lyra messier’, haar vijfde plaat uit. De Tieltse (23) ademt muziek; ze staat ermee op en gaat ermee slapen. Wat begon als een aantal lessen op klassieke piano, is intussen een ‘way of life’ geworden voor haar. “Op deze vijfde plaat durf ik voor het eerst ook te zingen.”

Dat Lyra gebeten is door de muziekmicrobe, is een feit. Al in de middelbare school koos ze voor een opleiding in de muziek. “Het is misschien heel cliché om te zeggen voor een artiest, maar mijn leven zou zonder muziek niets meer waard zijn. Ik ben altijd bezig met muziek, van neuriën onder de douche en piano spelen tot naar concerten gaan. Al wat ik doe, wordt geleid door muziek. Je ziet mij buiten ook altijd lopen met een koptelefoon aan. Muziek, dat is mijn alles.”

Hoe lang ben je al gebeten door de muziekmicrobe?

“Zo lang ik me kan herinneren. Mijn oma heeft me achteraf verteld dat ik rond mijn zesde al heel muzikaal was en dat zij me dan ook aangespoord heeft om muziekschool te volgen. Dat werd dan notenleer en piano. Uiteindelijk ben ik naar het MUDA in Evergem gegaan, waar ik verder muziek kon studeren. Daar moest ik kiezen tussen klassiek en jazz, maar dat zijn allebei niet echt genres waar ik iets mee wilde doen. Uiteindelijk heb ik zelfs even een fase gehad waarin ik totaal niet meer graag piano speelde. Na een zoektocht naar wat ik zelf graag wilde spelen, heb ik de liefde voor het instrument teruggevonden. Ik speel nu dingen die ik zélf wil spelen, vooral rock en metal, maar ook elektronische muziek.”

Hoe zou je je eigen muziek omschrijven?

“Ik heb er het genre ‘trancerock’ voor bedacht. Ik luister zelf veel naar metal en rock, al valt er niet erg veel metal te bespeuren op mijn plaat. Maar dus wel veel rock en elektronische muziek; ik ben altijd gefascineerd geweest door de combinatie van de twee werelden. Jo Griffin, een gitarist en goede vriend uit Oxford, heeft de gitaren op mijn plaat ingespeeld. Het trancegedeelte vind je vooral terug in de repetitieve beats. Veel nummers zijn ook opgebouwd in verschillende fases.”

Dit is niet je eerste plaat. Wat maakt deze anders?

“Het is inderdaad al mijn vijfde plaat. Op de eerste drie staan dan wel enkele goede composities, maar op vlak van productie merk je wel dat ik nog mijn eerste stappen aan het zetten was, en nog veel moest ontdekken. Mijn vierde plaat kwam uit in 2020 en je voelt wel dat daar een stuk meer werk in is gegaan. Ik ben er dan ook heel trots op. Op deze vijfde plaat bouw ik hier en daar verder op elementen uit de vierde plaat, en heb ik ook een groot stuk van mijn persoonlijkheid kunnen verwerken. Zo is de piano regelmatig aanwezig en zing ik ook voor het eerst.”

“Ik schrijf voornamelijk over dingen die me kwaad maken”

“Tot en met mijn vierde plaat was alles instrumentaal, omdat ik als transvrouw wat onzeker was over mijn stem. Maar intussen ben ik veel gelukkiger geworden met mezelf. In 2018 schreef ik Sevastopol, een rock-nummer met zanglijn en tekst, waar ik erg trots op was. Ik heb het lang niet zelf durven inzingen. Nu kwam het idee om het toch te delen. Intussen zijn er nog nummers met een zanglijn bijgekomen, al staat er nog steeds veel instrumentaal materiaal op de plaat.”

Verwerk je veel persoonlijke verhalen in je muziek?

“Toch wel. Ik zing in het Engels en Nederlands, en het overkoepelende thema is toch wel ‘stomme mensen’. Dat gaat overigens van mijn ex tot Vladimir Poetin. Ik schrijf voornamelijk over dingen die me kwaad maken. Zo word ik hard geraakt door de Russische inval van Oekraïne en kan ik me enorm ergeren aan mensen als J.K. Rowling, die vinden dat ze als publiek figuur recht van spreken hebben over dingen waarover ze niets weten, zoals haar uitspraken over transgendervrouwen. Ze kent me niet eens, maar denkt beter te weten hoe ik me moet identificeren.”

Waar is je nieuwe plaat te beluisteren?

“De plaat heet gewoon lyra messier, naar mijn artiestennaam. Die titel heeft de vorige plaat overigens ook gekregen. Op basis van de nummers en de hoes kunnen luisteraars eigenlijk zelf kiezen hoe ze de plaat gaan benoemen. Ik vond niet dat één titel paste. De plaat is verschenen op alle streamingplatformen, zoals Spotify, Deezer en Apple Music, en je kan hem ook in beperkte oplage op cd bij mij kopen.”

Zijn er nog muzikale dromen?

“Ik zou graag kunnen optreden, maar ben nog een beetje op zoek naar hoe ik mijn muziek kan vertalen naar een live setting zonder dat het saai wordt om naar te kijken. Daarnaast is touren over de wereld iets wat ik geweldig zou vinden. Dat is toch wel de ultieme droom.”

Meer info: lyramsr.co/music

Lyra Lambert


Privé: Lyra heet voluit Lyra Lambert, maar neemt de artiestennaam ‘lyra messier’ aan. Ze is 23 jaar en woont in Tielt.

Studies en loopbaan: De middelbare school volgde Lyra aan het MUDA in Evergem, in de richtingen jazzpiano en muziekproductie. Daarna trok ze naar de Arteveldehogeschool, waar ze een jaar de richting Journalistiek volgde, naar eigen zeggen een ‘gefaald experiment’. Momenteel is ze voltijds muzikant.

Vrije tijd: Muziek in het brede spectrum is Lyra’s grootste hobby. Niet enkel muziek schrijven en spelen, maar ook veel luisteren naar platen – ze bezit zelf een grote collectie – en concerten bezoeken of bands als Porcupine Tree en dEUS volgen op tournee.