Vier vrouwen samen aan het roer bij Unizo Torhout

De vier voorzitters van Unizo Torhout met van links naar rechts Eva D’Hondt, Hilde Declerck, TanjaWerbrouck en Elke Casier. Dank aan Marijke Debusschere voor de foto.©JS
De vier voorzitters van Unizo Torhout met van links naar rechts Eva D’Hondt, Hilde Declerck, TanjaWerbrouck en Elke Casier. Dank aan Marijke Debusschere voor de foto.©JS
Johan Sabbe

Vier vrouwen grijpen de macht bij Unizo Torhout. Voorzitter Tom Dekoninck laat zijn leidende functie varen en wordt opgevolgd door liefst vier voorzitters, allen dames: Hilde Declerck van het gelijknamige schoonheidsinstituut, Tanja Werbrouck van CLPT, Eva D’Hondt van Evadorable en advocate Elke Casier.

Een vierkoppig vrouwelijk voorzittersteam voor de lokale ondernemersvereniging, dat moet een unicum zijn. Tom Dekoninck van Cebeko, die na vijf jaar de fakkel doorgeeft, mag erop vertrouwen dat Unizo in goede handen blijft.

Alles doen om vriendengroep te behouden

Toen Tom enkele maanden geleden te kennen gaf dat hij het tijd vond voor opvolging, zette Tanja Werbrouck een aantal ideeën op papier. Zo ging de bal aan het rollen. “Een nieuwe voorzitter zoeken, is natuurlijk niet evident”, aldus Hilde Declerck, die al jarenlang ondervoorzitter is. “Zo iemand moet voldoende tijd en ruimte vrijmaken om zijn taak plichtbewust te vervullen, waar nodig kordate beslissingen te nemen en het aanspreekpunt te zijn voor de leden-ondernemers.”

“We vonden in elk geval dat de vriendengroep die Unizo Torhout is, niet uiteen mocht vallen”, vult Tanja aan. “Dat was het uitgangspunt van mijn zoektocht naar een oplossing. Ik belde links en rechts naar enkele actieve bestuursleden en mijn enthousiasme werkte blijkbaar aanstekelijk. We landden bij het idee om Tom niet te vervangen door één persoon, maar door een team. Een gedeeld voorzitterschap, dan nog met vier bevriende vrouwen. Top, toch?”

“We willen er met Unizo zijn voor álle ondernemers”

“We willen er zijn voor álle Torhoutse ondernemers”, aldus Eva D’Hondt, de jongste van de vier. “We hebben intussen een nieuwe visie uitgewerkt voor onze afdeling. We richten ons niet enkel tot detailhandelaars, maar evenzeer tot freelancers, mensen met een vrij beroep, horeca-uitbaters, kmo’s, enzovoort. Kortom, iedereen die via professionele activiteiten risico’s neemt met eigen kapitaal. Vooreerst willen we onze leden met elkaar verbinden via onder andere netwerkrecepties en bedrijfsbezoeken. Daarnaast zullen we hen informeren en adviseren aan de hand van opleidingen, bijeenkomsten rond actuele thema’s, spreekbeurten en noem maar op. En ten derde maken we er een punt van om de belangen van de plaatselijke ondernemers te behartigen. Daarvoor gaan we in overleg met het stadsbestuur en doen we een beroep op de knowhow van de Unizo-koepel.”

Kwaliteit staat voorop bij activiteiten

“We zijn heel blij dat ons bestuur straks aangroeit met drie nieuwkomers”, zegt Elke Casier. “Het gaat om Vicky Verplancke van Xclusive Bike, Jef Caerels van het gelijknamige boekhoudkantoor en Lander Moenaert van de horecazaak Sherlock. Dat brengt het totaal op 14 bestuursleden.”

“Wat de activiteiten betreft, zullen we het principe less is more huldigen. We willen dus niet de nadruk leggen op het aantal activiteiten, maar op de kwaliteit ervan. Het moeten initiatieven zijn die Torhout zoveel mogelijk als ondernemende stad op de kaart zetten. Momenteel legt corona op veel mensen zware druk, maar we roepen op om vol te houden. We hopen binnenkort het glas te heffen op een gezonde wereld en dit tijdens een fysieke bijeenkomst.”

Info: unizotorhout@outlook.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.