Vier kindercrèches sluiten tegelijk de deuren in Harelbeke

Kimberly Meyfroot van Tante Kimmie is een van de laatste nieuwe kinderopvangen. Zij startte in mei onder de koepel van Kinderopvang i-mens. (foto LOO)
Kimberly Meyfroot van Tante Kimmie is een van de laatste nieuwe kinderopvangen. Zij startte in mei onder de koepel van Kinderopvang i-mens. (foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Tussen 31 december en 1 april stoppen vier kindercrèches in Harelbeke. Dat betekent dat er 32 opvangplaatsen verdwijnen. Toch heeft dit niet tot al te grote drama’s geleid. “Het was een hele puzzel, maar normaal gezien hebben alle kindjes een nieuw plaatsje”, zegt bevoegd schepen Lynn Callewaert (CD&V).

Op amper vier maanden tijden stoppen er in Harelbeke vier onthaalouders of crèches. Zo is er kinderopvang Het Nest van de Harelbeekse Kathy Depoortere, die stopt op 31 december 2020. “Een mooie tijd” , zegt Kathy daarover, “maar ik hou liever mijn persoonlijke ervaringen voor mezelf”. Het Nest zit onder de koepel Felies, net als de opvang van Inge De Bisschop in Bavikhove. Zij stopt op 4 april 2021.

Ook Nathalie Depreitere van Tante Nathalie, nabij Sint-Rita, zit bij Felies. Zij stopt op 1 februari 2021. “Het was mooi maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging”, vertelt Nathalie. “Die nieuwe uitdaging ga ik met mijn dochter aan.”

Deze opvangplaatsen zijn allen inkomensgerelateerd. De kinderopvang van Martine Demeyere in Harelbeke is dan weer een opvang met vrije prijs. Martine gaat er om persoonlijke redenen even tussenuit. “Mijn pensioen is pas voorzien in 2022. ( lacht ) Van zodra het kan, werk ik verder. Al de kinderen hebben een plaats gevonden, het verste is Deerlijk geworden”, aldus Martine.

De vraag is of dit ook voor de ouders in de andere crèches geldt. Er komen weliswaar elk jaar extra plaatsen bij in de kinderopvang in Harelbeke: van 399 plaatsen in 2017 naar 413 in 2018 en 448 in 2019. Kimberly Meyfroot van Tante Kimmie is een van de laatste nieuwe kinderopvangen. Zij startte in mei onder de koepel van Kinderopvang i-mens.

Oplossing voor allen

“Maar het verdwijnen van deze crèches heeft wel degelijk z’n invloed, temeer omdat de meeste plaatsen inkomensgerelateerd zijn”, zegt bevoegd schepen Lynn Callewaert (CD&V). “De cijfers van juli 2020 tonen dat voor slechts de helft van de 0 tot 3-jarigen er een plaatsje beschikbaar is binnen Harelbeke. Gelukkig zoeken niet alle ouders in Harelbeke zelf. Sommige ouders kiezen voor opvang dichter bij het werk, of in de buurt van de grootouders. Het was een hele puzzel om de kindjes een nieuw plaatsje toe te kennen, maar normaal gezien is het overal gelukt.”

Om het opvangtekort binnen Harelbeke te temperen, investeert de Vlaamse overheid ook deze legislatuur verder in bijkomende opvangplaatsen. “In een eerste fase kreeg Harelbeke 10 plaatsen toegezegd.”

Elke onthaalouder heeft zo z’n eigen redenen om te stoppen, maar is er wel degelijk een probleem met het statuut van onthaalouders. “Zij hebben een apart Sui statuut waarbij ze slechts beperkte sociale rechten opbouwen”, weet Lynn Callewaert. “Velen kiezen ervoor om vanaf een bepaalde leeftijd een andere job te doen om nog rechten op te bouwen in het kader van pensioen. De hervorming van dit statuut is wel opgenomen in het federaal regeerakkoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier