VIDEO – Museumherberg De Zwarte Kat stelt platenhoezen van Benny Scott tentoon
Voortaan zijn de platenhoezen van Benny Scott te bewonderen in de museumherberg ‘De Zwarte Kat’ van het Volkskundemuseum in de Balstraat.
Wil jij ook ‘k En Brugge In M’n Herte als ons volkslied? Teken hier onze petitie
Ook de Musea Brugge eren de 80-jarige Brugse charmezanger. Geert Souvereyns, conservator erfgoed van het dagelijks leven, legt uit waarom: “Er zijn weinig Bruggelingen die het refrein van deze grootste hit van Benny Scott niet kunnen meezingen. Precies veertig jaar geleden, in 1981, verscheen het lied als B-kant van een single. Voor Benny Scott was deze plaat in Brugs dialect een tussendoortje, maar het onverwachte succes van ‘k En Brugge In M’n Herte betekent een ommekeer in de muziekcarrière van de Brugse zanger.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Sinds 1974 doorkruiste hij heel Vlaanderen met optredens als Engelstalige rock-‘n-rollzanger. Elvis Presley was zijn grote voorbeeld. Na 1981 schakelde hij volledig over op Brugse dialectliedjes, vaak met humoristische teksten. Zijn liedjes zoals Clementientje , Iddewartje , De chef van de staotie of In da heel klèèn kaffeetje , worden gretig opgepikt door de lokale vrije radio’s. De hoesjes van de singles zijn meestal getekend door de West-Vlaamse cartoonist Nesten. In totaal neemt Benny Scott 41 liedjes in het Brugs op.”
Trendsetter
“Vandaag is zingen in dialect een trend. Denk maar aan Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Filip Kowlier de Fixkes of Tourist LeMC. Benny Scott groeide op in een tijd dat de Vlaming ABN of Algemeen Beschaafd Nederlands moést en zou spreken. Op de televisie en de radio hoorde je bijna uitsluitend Standaardnederlands en zogenaamde ABN-kringen zetten zich in voor het gebruik van een ‘zuiver’ taalgebruik in de klaslokalen. Alleen volkszangers, zoals Willem Vermandere, Walter De Buck en Wannes Van de Velde zongen in het dialect om hun sociale boodschappen te brengen in de taal van het ‘gewone volk’.”
“Maatschappijkritiek of sociale thema’s zal je bij Benny Scott niet aantreffen. Met zijn luchtige en humoristische liedjes in Brugs dialect treedt hij eerder in de voetsporen van zanger en cabaretier Willy Lustenhouwer, die meer dan 600 liedjes in het Brugs schreef. Zijn bekendste nummer Ziejje van Brugge (1955) hoort samen met ‘k En Brugge In M’n Herte tot het Brugse erfgoed”, aldus Geert Souvereyns.
Het Volkskundemuseum bevindt zich in de Balstraat 43 en is dagelijks van 9.30 tot 17 uur open, behalve op maandag.
Historische beelden
Ook Musea Brugge draagt een steentje bij om ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott te laten erkennen als Brugs volkslied. Het maakte een mooie montage van historische Brugge-beelden op het liedje.
'k En Brugge in m'n Herte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier