VIDEO Koksijde wil ‘gevangenisregime’ voor asielzoekers

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde. © EDK
Redactie KW

De gemeente Koksijde wil asielzoekers zeer streng aanpakken, onder meer met huiszoekingen door politieagenten in kogelvrije vesten.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) wil dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren op de slaapplaatsen van de asielzoekers. De agenten moeten daarbij kogelvrije vesten dragen. Hij eist ook de gsm-nummers van alle mensen die op de basis zijn ondergebracht. Er moet een logboek komen voor alle activiteiten van de vluchtelingen. Bij het minste vergrijp zou de politie iemand 12 uur lang kunnen vasthouden.

Hij criminaliseert de asielzoekers totaal. Hij gedraagt zich als een dolgedraaide sheriff”, laat een betrokkene weten. Zo beweert de burgemeester dat asielzoekers allerlei zware overtredingen begaan in zijn gemeente. Er blijken tot nu toe maar vijf pv’s te zijn opgesteld door de politie: drie voor het ‘aftappen’ van wifi dichtbij een huis en twee omdat asielzoekers zonder hun badge op de zeedijk wandelden.

In een reactie aan Deredactie.be noemt Vanden Bussche het stuk in de dagbladen ‘een gratuit artikel’. “Huiszoekingen kunnen alleen maar op verzoek van het gerecht. Gsm-nummers vragen is alleen maar een standaardprocedure die nuttig is voor de bereikbaarheid. Via een logboek kunnen wij gemakkelijk weten wie daar aanwezig is. En agenten zijn vandaag sowieso verplicht een kogelvrij vest te dragen op patrouille.”

Al sinds de aankondiging dat er asielzoekers zouden komen naar de luchtmachtbasis van Koksijde, verzetten burgemeester Vanden Bussche en de politiechef zich tegen die beslissing. Woensdag vond daarover nog overleg plaats tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de regering en Fedasil.

(Belga/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier