VIDEO Brouwerij Jus de Mer is toeristische en culturele aanwinst voor Middelkerke

Bart Mortier en Alexander Verlinde. © MF
Matthias Feyen

Op een ‘hopscheut’ van het strand van Middelkerke vind je sinds kort brouwerij Jus de Mer. Bierfanaten Bart Mortier en Alexander Verlinde liggen aan de basis van dit kersverse Middelkerkse streekproduct.

Hun passie voor het bier bracht Mortier en Alexander Verlinde samen in oktober 2014. “Drie jaar lang experimenteerden we volop in de garage. Ons eerste brouwsel van 20 liter zag het licht in de herfst van 2014. Elke maand sleutelden we op zondag aan het recept tot we 100 procent tevreden waren over het resultaat”, klinkt het.

Artisanaal brouwen met behoud van traditie

“Jus de Mer staat voor artisanaal brouwen met behoud van traditie waarbij kwaliteit altijd op de eerste plaats komt. Ons eerste bier is dan ook het resultaat van meer dan twee jaar testen, proeven, aanpassen, verbeteren. Ons eerste bier, Jus de Mer blond, is meteen een voltreffer, want zowel bierkenners als occasionele bierdrinkers kunnen deze fruitige blonde tripel zeker appreciëren. Het is een hoppig bier van hoge gisting van 7,2 graden met mooie helderheid. Het biertje is goed doordrinkbaar met eigen karakter, mooi in balans en voldoende body. Momenteel werken we druk verder om een donkere variant te ontwikkelen”, zeggen Bart en Alexander.

“Momenteel werken we druk verder om een donkere variant van onze Jus de Mer te ontwikkelen”

De brouwers zagen meteen dat hun Jus de Mer, intussen in primeur te proeven in Bierhuis Toogoloog, een absolute meevaller werd. “We dachten verder en na veel wikken en wegen keken we uit naar een geschikte locatie om het grootschaliger aan te pakken. In de wijk Krokodil stonden de voormalige gebouwen van de Brouwerij Lion d’Or van de familie Logier te koop. Met eigenaars Achille Harteel en Christiane Logier – de laatste brouwer die de deuren sloot in 1974 – kwamen we tot een akkoord.”

Flinke brok geschiedenis

Bart en Alexander verbouwden de zaak en voegden er achteraan een nieuwe loods aan toe, goed voor een spiksplinternieuwebrouw- en bottelinginstallatie. “Vandaag staan we in een moderne infrastructuur, in het midden van een flinke brok geschiedenis. We hopen ons gamma nog verder uit te breiden”, aldus beide brouwers.

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele (midden) kwam langs op de opening.
Burgemeester Janna Rommel-Opstaele (midden) kwam langs op de opening.© MF

“We maken ons sterk dat alle producten van Jus de Mer straks overal te bekomen zijn. Ja, we lonken ook naar het buitenland. We willen met Jus de Mer onze gemeente Middelkerke alle eer aandoen en de fijnproevers en bierliefhebbers laten genieten van het moois dat Bart en Alexander uit hun brouwerij toveren. De biertjes kunnen afgehaald worden op de brouwerij in de Westendelaan 142a op de wijk Krokodil in Middelkerke en worden op bestelling thuis afgeleverd”, klonk het tijdens de officiële opening.

De komst van het kusttoerisme

De uitbouw van de nieuwe brouwerij zet een stuk Middelkerkse erfgoed in de kijker. Het begon allemaal op het einde van de 19de eeuw. De populaire en eerbare broers August en Louis Logier waren actief in de steenbakkerij Logier in de Koussestraat. August was een volksvriend en schopte het tot burgemeester (1920-1929), Louis, evenzo een graag geziene figuur en voornaam burger steevast aangesproken met Meneire Louis, zag met de komst van het kusttoerisme meer brood in de opbouw van een brouwerij en vestigde zich met de Brasserie Le Lion d’Or op de plaats waar vandaag Jus de Mer is uitgebouwd.

De uitbouw van de nieuwe brouwerij zet een stuk Middelkerkse erfgoed in de kijker

Hij deed het uitstekend en werd grootgrondbezitter. Hij zorgde naderhand voor de verbinding van de Westendelaan (toen nog Nieuwpoortsesteenweg) met de Leopoldlaan, wat ons de Louis Logierlaan opleverde.

De brouwerij is een meerwaarde voor Middelkerke.
De brouwerij is een meerwaarde voor Middelkerke.© MF

Na de Eerste Wereldoorlog kwam zoon Julien in de zaak, die de zaak verder uitbouwde naar alle dranken met bier, wijnen, likeuren en champagnes als speerpunten. Na de dood van Julien in 1953 nam zijn dochter Christiane Logier de zaak in handen, samen met haar echtgenoot Achille Harteel. In 1974 sloten ze de deuren na de overname door de Oostendse groothandel Safco, het einde van de brouwerij op de wijk Krokodil. Precies 37 jaar later herrijst de brouwerij uit de geschiedenis.

Jus de Mer ligt op de hoek van de Louis Logierlaan en de Westendelaan. Meer informatie over de brouwerij op www.jusdemer.be.

https://www.youtube.com/watch?v=FD8yJZPGSpI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.