VIDEO Brandweerkorpsen van Deerlijk en Vichte verhuizen naar de Belgiek

Bij de formatie van de brandweermannen luidde de sirene nog één laatste keer. © XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Het was een emotionele dag voor de ongeveer 75 brandweerlieden van posten Deerlijk en Vichte. Ze moesten immers na tientallen jaren hun vertrouwde kazerne inruilen voor een gloednieuwe in de Belgiek. Sinds12 uur zal de nieuwe brandweerpost burgers helpen vanaf de nieuwe locatie.

Het is leeg in de kazerne in Vichte langs de Beukenhofstraat. De brandweerwagens stonden reeds klaar op de parking om naar de nieuwe kazerne gereden te worden. Bij de formatie luidde de sirene nog één laatste keer, een kippenvelmoment. Een oudgedienden van de brandweer kreeg de eer om de sleutel van de kazerne over te dragen aan burgemeester Gino Devogelaere, terwijl achter hen symbolisch de poorten langzaam sloten. In Deerlijk gebeurde net hetzelfde.

VIDEO Brandweerkorpsen van Deerlijk en Vichte verhuizen naar de Belgiek
© MVD

Met luide sirenes en knipperlichten kondigden de brandweerwagens van Vichte hun vertrek aan. Langs de voetpaden drumden mensen samen om een laatste beeld op te vangen van een vertrouwd zicht in de Beukenhofstraat. “Het zal stiller zijn”, klinkt het nog. Afwisselend kwamen de brandweerwagens van Deerlijk en Vichte opgereden op hun nieuwe uitvalsbasis. Daar wachtte hen een delegatie op van oud-brandweermannen en nieuwsgierigen, smartphones en fototoestellen in de aanslag. Burgemeester van Deerlijk Claude Croes en Anzegems burgemeester Gino Devogelaere, keken trots toe hoe het materieel en de brandweerlui toestroomden.

De nieuwe brandweerkazerne Belgiek is een realisatie van de twee gemeentebesturen Anzegem en Deerlijk. Net zoals het nieuwe zwembad een intergemeentelijke samenwerking is, is ook de nieuwe brandweerkazerne een gezamenlijk initiatief. Dat initiatief kwam er nadat burgemeester Claude Croes en overleden burgemeester Claude Van Marcke in 2013 beslisten om samen een brandweerkazerne te realiseren. Dat was toen de eerste keer in ons land dat twee gemeenten samen beslisten om een gezamenlijke kazerne te bouwen. De nieuwe kazerne is een investering van ongeveer 3 miljoen euro, waarvan beide gemeenten elk de helft betalen.

Frank Vandeweire van de nieuwe post ‘Belgiek’ benadrukte dat de samensmelting van de korpsen een ‘1 + 1 = 3 ‘kan betekenen. “Wij tellen zo’n 70 leden, beschikken over een functioneel gebouw en ik ben ervan overtuigd dat dit de verbondenheid zal versterken.”

Na de zegening van het gebouw, wagenpark en korpsleden werd er geklonken op de ‘Belgiek’. De eerste spadesteek van dit project werd gegeven in mei 2018 door burgemeester Claude Croes en burgemeester Gino Devogelaere. Anderhalf jaar later, op 30 november 2019 nemen de 75 brandweermannen en -vrouwen de nieuwe kazerne in gebruik, gelegen nabij de N36 en de E17 langs de Vichtsesteenweg. Op de eerste zondag van februari is er een openpoort gepland voor iedereen. (XC/MVD)

https://www.youtube.com/watch?v=Nxh_QNNzVfc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier