Victoria (29) overwint borstkanker: “Dat vervloekte coronavirus was mijn redding”

Victoria met het ‘Victory’-t-shirt dat haar vrienden maakten.© gf
Victoria met het ‘Victory’-t-shirt dat haar vrienden maakten.© gf
Wouter Verheecke

Ze verloor haar beide ouders aan kanker en kreeg dit jaar zelf borstkanker, maar toch blijft Victoria Storme (29) erg positief in het leven staan. Die ingesteldheid hielp haar naar eigen zeggen bij haar strijd tegen de ziekte en vorige maand werd ze dan ook kankervrij verklaard. Uit bewondering voor zoveel moed, besloten haar boezemvriendinnen om T-shirts met haar beeltenis op te maken. Die worden nu ook buiten de vriendengroep verkocht ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Het leven heeft Victoria Storme uit De Panne allerminst gespaard. De jonge vrouw kwam al op vroege leeftijd in contact met kanker. Haar vader overleed in 2013 en haar moeder in 2015, allebei aan diezelfde moordende ziekte. Zij werden allebei geen zestig jaar. “Mama had eierstokkanker en haar zus kreeg borstkanker. Bij een test, zes jaar geleden, bleek al dat ik het BRCA-gen had meegekregen. Sindsdien wist ik dat ikzelf ook een hoog risico liep op deze kankertypes”, vertelt Victoria.

Alleen op wereldreis

Met die wetenschap en de vroege dood van haar beide ouders in haar achterhoofd, besloot Victoria vorig jaar om haar job op te geven en in haar eentje op wereldreis te vertrekken. “Ik besefte immers als geen ander dat ik nú moest leven en gewoon moest doen waar ik zin in had. Ik leefde voor 300 procent en voelde mij gelukkiger dan ooit”, glimlacht ze.

“Ik reisde van Afrika door naar Zuid-Amerika, maar toen stak corona plots de kop op. Het virus is dan wel door velen vervloekt, maar voor mij betekende het mijn redding. Doordat de grenzen zouden sluiten, besloot ik namelijk om even naar huis terug te keren. Daar merkte ik opeens een bol op toen ik ‘s avonds aan mijn borst voelde.”

“Ik trok meteen naar de gynaecoloog en een week later volgde het verdict: borstkanker, in de meest agressieve vorm. Dan staat je wereld natuurlijk meteen stil, maar achteraf denk je ook: wat als ik nu aan de andere kant van de wereld had gezeten? Het was overigens geen slechte periode om nu ziek te worden, want zo was iedereen vanzelf al voorzichtiger in de omgang met mij, tussen de verscheidene chemokuren door.”

ziekenhuis

Die denkwijze typeert Victoria. “Ondanks alle tegenslagen is ze heel sterk en probeert ze in alles het positieve te zien, zoals haar mama het haar geleerd heeft. Het is natuurlijk vreselijk dat dit haar moest overkomen, maar we wisten allemaal meteen dat als er iemand dit aankan, dan is het Vic wel”, zegt haar jeugdvriendin Barbara Boens (28) uit Oostduinkerke. Meteen na de diagnose richtte zij de Facebookgroep VICTORY op, die ze samen met Victoria voorzag van updates voor de vele bezorgde vrienden en familieleden. Gestart met vijftien leden, dikte die groep al gauw aan tot een zestigtal trouwe volgers.

“Her en der rees de vraag wat we voor haar konden doen. Daarom hielden we vervolgens ook een planning bij met alle afspraken voor de behandelingen en de controles. Zo kon iedereen daar aangeven wanneer hij of zij eens wilde gaan wandelen of haar kon vergezellen naar het ziekenhuis, zodat ze dat nooit alleen hoefde te doen. Doordat ze haar beide ouders niet meer heeft, wilden haar vrienden er heel graag zijn voor haar. Dat was mooi om te zien en ik heb daar zelf veel voldoening uit gehaald.”

Intieme fotoshoots

“Mijn positiviteit heeft mij zeker geholpen om te genezen. Mijn lichaam had daar precies deugd van”, stelt Victoria. “Maar ik heb ook heel veel te danken aan mijn vrienden, die mij de voorbije maanden enorm gesteund hebben. Ik ben de strijd dus zeker niet alleen aangegaan. Ik heb me bewust niet afgezonderd, maar heb juist anderen bij mijn gevecht betrokken door er over te bloggen en er heel open over te zijn op sociale media. Ik wou mijn proces delen. Daarop kwamen dan weer bemoedigende reacties, ook van mensen die ik al jaren niet meer gehoord had. Ook daar heb ik veel aan gehad en in die zin was die helse periode tegelijk heel warm. Met twee bevriende fotografes hield ik ook een heel bijzondere fotoshoot. De eerste net na mijn eerste chemobehandeling, samen met mijn vier beste vriendinnen. De tweede was dan weer heel persoonlijk en intiem. Die deed ik een paar maanden geleden, als aandenken aan mijn borsten, die allebei moesten worden geamputeerd.”

(lees verder onder de foto)

Na haar eerste chemobehandeling plande Victoria een fotoshoot in het bijzijn van haar beste vriendinnen. Dit als herinnering aan haar borsten, die ze moest laten amputeren.© Yenka Deblieck - Fot-ooh
Na haar eerste chemobehandeling plande Victoria een fotoshoot in het bijzijn van haar beste vriendinnen. Dit als herinnering aan haar borsten, die ze moest laten amputeren.© Yenka Deblieck – Fot-ooh

Na de analyse onder de microscoop kreeg Victoria het best mogelijke nieuws te horen. “Ik zeg het met enige voorzichtigheid, maar vorige maand werden er geen kwaadaardige cellen meer gevonden en werd ik dus kankervrij verklaard”, glundert ze.

Vorige week vierde ze haar 29ste verjaardag en stuurde Barbara haar om middernacht een foto, waarop zij een T-shirt draagt met Victoria’s beeltenis op en het opschrift VICTORY . In de loop van de dag doken nog meer dergelijke foto’s op op sociale media. “Uiteindelijk bleek dat zij Louise Maeyaert had gevraagd om T-shirts te ontwerpen. Dat is een andere vriendin, die actief is in de reclamewereld en die eerder al een eigen kledinglijn had gelanceerd met haar project Dansvoeten . Zo waren er in totaal niet minder dan zestig T-shirts besteld door de achterban van de Facebookgroep. Dat toont de enorme verbondenheid aan en zo hebben we allemaal een blijvende, positieve herinnering aan dit hoofdstuk in mijn leven”, vertelt Victoria, die de hele dag geweend heeft van blijdschap.

Kom op tegen Kanker

“Door die grote oplage daalde de geraamde stukprijs, maar het overschot schenken we aan Kom op tegen Kanker”, zegt Barbara. “Ook buitenstaanders die de #VICTORY -foto’s zagen opduiken op Facebook en Instagram willen nu zo’n T-shirt kopen. Daardoor wordt dit nu een soort van uniform in de gezamenlijke strijd tegen borstkanker, met die sterke vrouw als aanvoerster. Dit verdient zij zo hard, want ze is echt een voorbeeld voor velen! We kijken nu om een webshop op poten te zetten, om dan een nog mooier bedrag te kunnen storten voor de vzw. Meer info daarover mag je begin januari verwachten op de blog van Victoria.”

Lees meer over Victoria’s strijd op haar blog victoriousvic.blogspot.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.