Verzetheldin Simone Brugghe en generaal Maczek geëerd met nieuwe gedenkstenen

© SV
Redactie KW

Op de dag waarop Roeselare 79 jaar geleden bevrijd werd, onthulde VTB Cultuursmakers twee gloednieuwe gedenkstenen. De stenen met het logo van de Eerste Poolse Pantserdivisie en de namen van generaal Maczek en de Roeselaarse verzetsheldin Simonne Brugghe krijgen later een plaatsje op de begraafplaats.

Het gaat om een initiatief van ereschepen Dirk Lievens en de werkgroep Simonne Brugghe – Generaal Maczek van Cultuursmakers Gezelle, met de steun van de Vrienden van Juul Plastiek en het Pools Memorandum Roeselare. De groep levert al langer inspanningen om de bevrijding blijvend onder de aandacht te brengen. “Met de stenen willen we de oorspronkelijke plek waar de Poolse soldaten werden begraven opwaarderen tot een universele gedenkplek”, aldus Lievens. “Nu al zijn er op de begraafplaats acht gedenkstenen te vinden, maar we willen het eerbetoon uitbreiden en bestendigen, niet alleen om het verleden in ere te houden, maar ook met het oog op de toekomst. Omdat het verhaal van Simone Brugghe moet blijven verteld worden.”

De gedenkstenen zijn lang niet het enige nieuwe wapenfeit van de werkgroep. Zo is er op zondag 24 september een gratis filmvoorstelling in zaal OCAR in Rumbeke. Om 14.30 uur wordt er een documentaire vertoond met getuigenissen van tien Poolse veteranen. Aansluitend is er een gesprekstafel over de bevrijding. Iedereen die zelf nog verhalen kent over de oorlog is welkom om die te komen delen. “De getuigenissen worden ook opgenomen, zodat de laatste verhalen niet verloren gaan”, zegt Dirk Lievens, die het project samen met filmmaker Eddy Lepez trekt. “Nu al hebben we dankzij de interviews van Eddy een ware schatkamer boordevol unieke verhalen en getuigenissen.”

De gewezen Roeselaarse cultuurschepen geeft nog mee dat hij iedereen die mee de schouders onder het project zette bijzonder dankbaar is voor de steun. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier