Vernieuwd marktplein Meulebeke feestelijk ingehuldigd met taartenbuffet en stoet

Het lint wordt door de burgemeester en de schepen doorgeknipt. © Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Het vernieuwde marktplein in Meulebeke is afgewerkt. Na ruim twee jaar werkzaamheden kon er eindelijk feest gevierd worden.

Op vrijdag 3 mei waren alle aannemers en het studiebureau Demey uitgenodigd op de officiële opening van de markt. Ook de collega-burgemeesters, de schepenen en gemeenteraadsleden waren van de partij. Met de Koninklijke harmonie Vreugd in Deugd op kop maakten de genodigden een tocht langs de aanpalende straten. Op het marktplein werd dan het lint doorgeknipt. De opening van de vernieuwde marktplein was een feit. Tijdens de receptie in de grote tent heette burgemeester Verwilst de genodigden welkom.

Preus op Meulebeke

“Het marktplein is een plaats die het hart van onze gemeenschap vertegenwoordigt en waar het verleden en de toekomst samenkomen in een prachtig samenspel van visies en ideeën. In 2020 lagen er voor de Meulebeekse dorpskern enkele riolerings- en wegeniswerken op tafel. We zagen hierin een kans om die noodzakelijke nutsvoorzieningen te koppelen aan extra infrastructuurwerken om ons centrum op te waarderen en zodoende een hedendaags, aantrekkelijk totaalproject te realiseren. Op datzelfde moment kenden we de lancering van het nieuwe participatieplatform ‘Preus op Meulebeke’. De bewoners van de Markt en de buurt werden hierbij betrokken en als eerste op de hoogte gebracht van de geplande werkzaamheden die in hun omgeving zouden gebeuren. 692 Meulebekenaren spraken zich via het platform uit over mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid en gaven tal van suggesties en opmerkingen.”

4,5 miljoen euro

“Het bestek werd op 11 augustus 2021 tijdens de gemeenteraad goedgekeurd en op 22 november werd aannemer Casteleyn aangesteld om de werken uit te voeren. Studiebureau Demey zette zijn schouders onder het project. De werkzaamheden startten in april 2022. Wij hebben een lange weg bewandeld en zijn er in geslaagd een plein te creëren waar ontmoeting centraal staat en waar evenementen kunnen doorgaan. Dit grote investeringsproject kostte 4,5 miljoen euro. We kregen subsidies voor een bedrag van 450.000 euro. De vernieuwing van onze dorpskern opent een nieuw tijdperk waarin respect voor traditie hand in hand gaat met de visie op de toekomst. Door te kiezen voor duurzame materialen en het verbeteren van de verkeersveiligheid streven we naar een gemeente die niet alleen mooi is maar ook verantwoord en veilig voor al haar inwoners. Ik ben preus op deze realisatie en ik dank iedereen die het beste van zichzelf gaf om te werken aan dit prachtig eindresultaat.”

Na de inleiding door de burgemeester schetste schepen van Openbare Werken Katrien Seys, de diverse fases van de werkzaamheden. Ze had woorden van lof voor de stiptheid die hierbij werd gehanteerd.

Taartenbuffet en Berenstoet

Op zaterdag 4 mei was er opnieuw volk in de tent. Alle bewoners van de Markt en de aanpalende straten waren uitgenodigd voor een taartenbuffet. De aanwezigen waren het eens dat er tijdens de werkzaamheden steeds aandacht was voor de veiligheid van de bewoners als voor de netheid voor de deur en hadden hiervoor woorden van lof.

De kers op de taart werd geplaatst op zondag 5 mei. Toen konden alle inwoners van Meulebeke genieten van een reclamestoet waaraan 75 firma’s deelnamen. Daarna was er een Berenstoet die zorgde voor heel wat hilariteit. 22 verenigingen gaven het beste van zichzelf. Het talrijk aanwezig publiek genoot. Klokslag 15 uur werd er dan een ware stormloop ingezet naar de bar want het was happy hour… op zijn Meulebeeks. Tussen 15 en 16 uur waren namelijk de biertjes en de frisdranken volledig gratis te verkrijgen. Bij heel wat winkelstalletjes op het plein kon de honger gestild worden. Ondertussen waren er dansoptredens op het grote podium. Om 18 uur zorgde DJ Robex voor een opwarming, indien dit nog nodig was. Een uur later zorgde de coverband Ontpopt voor een waterval aan swingende meezingers. Om 20.30 kon DJ Robex de geslaagde feestelijkheden afsluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier