Lichaam vermiste Christiana (84) uit Ingelmunster aangetroffen in kanaal Roeselare-Ooigem, kwaad opzet uitgesloten

Duikers halen het lichaam van de 84-jarige Christiana De Witte uit het kanaal Roeselare-Ooigem in Ingelmunster. © GF/KW
Redactie KW

Het lichaam dat donderdagmorgen in het kanaal Roeselare-Ooigem, ter hoogte van de Zuidkaai in Ingelmunster, is wel degelijk dat van Christiana De Witte. Dat heeft de wetsdokter bevestigd. De vrouw was sinds 19 januari vermist.

De brandweer werd rond 10 uur donderdagmorgen naar het kanaal geroepen omdat iemand een lichaam had aangetroffen in het water. Het stoffelijk overschot was aangespoeld in het riet aan de Trakelweg.

Sonarboot

Meteen werd vermoed dat het om Christiana De Witte ging. De 84-jarige vrouw werd al sinds 19 januari vermist. Ze werd die vrijdag rond 16.40 uur voor het laatst gezien bij haar serviceflat langs de Weststraat. Sindsdien ontbrak elk spoor.

De omgeving van de serviceflats van De Ermitage en het Maria Rustoord werd meermaals grondig uitgekamd. De politie gebruikte daarbij in de eerste dagen speurhonden, een helikopter en een drone.

Hoop steeds kleiner

De hoop op een goede afloop werd echter steeds kleiner. Met steun van de civiele bescherming en de Cel Vermiste Personen volgden meerdere zoekacties op het kanaal Roeselare-Leie. Ook een sonarboot kon echter geen soelaas brengen.

De verdwijning van Christiana leefde enorm in Ingelmunster. Haar opsporingsbericht werd duizenden keren gedeeld, net als een oproep van burgemeester Kurt Windels om goed uit te kijken en bijgebouwen te controleren.

Woonzorgcentrum

Twee weken geleden kamden een groep vrijwilligers nogmaals de omgeving uit. Daarbij was ook Heidy Buysse aanwezig, zij werkt als verpleegkundige in het woonzorgcentrum en zag Christiana nog de dag van haar verdwijning.

“Die vrijdag was ze al van 8 uur ’s morgens bij ons in het dagcentrum, ze stond als eerste aan de deur”, zei Buyse. “Christiana was wat slecht ter been maar met behulp van haar looprek kon ze nog zelfstandig van haar flatje tot bij ons komen. Ik heb niets speciaal gemerkt aan haar die dag. Ze kon inderdaad soms wat verward of gedesoriënteerd zijn maar vrijdag is ze gewoon rond 16 uur terug naar haar serviceflat gegaan. Iemand moet haar daar nog gezien hebben maar kort nadien is ze blijkbaar verdwenen.”

Geen kwaad opzet

Alle zoekacties waren echter tevergeefs tot een passant donderdagmorgen een lichaam opmerkte in het kanaal, ongeveer anderhalve kilometer van De Ermitage. De familie van Christiana werd hier snel van op de hoogte gesteld maar het was uren wachten tot een wetsdokter ter plaatse kon komen om het stoffelijk overschot officieel te identificeren.

Rond 16.30 uur kwam pas de bevestiging de Christiana De Witte helaas overleden is en op onduidelijke wijze in het kanaal belandde. Kwaad opzet werd door het parket uitgesloten. (LK/JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier