Vzw Keikoppencarnaval bekijkt opties voor carnaval 2021 met burgemeester
Het Poperingse carnavalsweekend van 20 tot en met 22 maart 2020 beloofde een spetterende editie te worden maar door de lockdown zag de vzw Keikoppencarnaval alle voorbereidingen in rook opgaan. “Nu is het spannend afwachten of en hoe we het carnaval volgend jaar kunnen invullen”, zegt voorzitter Lieven Ryckbosch.
Lieven Ryckbosch (55) kreeg de carnavalsmicrobe met de paplepel mee. “In 1974 werd mijn vader Bert gekroond tot Prins Carnaval”, steekt hij van wal. “Drie jaar later, in 1977, werd de Orde van de Hommelknop opgericht, waarvan ook mijn vader één van de bezielers was. Voorheen gebeurde de organisatie van het Poperingse carnaval door studentenvereniging Moeder Bladluis.”
Kindercarnaval
“In 1988 sleepte mijn broer Johan de titel van Prins in de wacht en ikzelf mocht daar vijf jaar later een vervolg aan breien. Sindsdien heb ik mij altijd geëngageerd in het bestuur van het Poperingse carnaval, dat iets meer dan veertig jaar lang in handen was van de Orde van de Hommelknop.”
“Zo stond ik als eindverantwoordelijke mee aan de wieg van het Kindercarnaval 25 jaar geleden. Tijdens de aftrap van het carnavalsweekend op vrijdagnamiddag maakt mijn hart nog telkens een sprongetje wanneer ik alle uitgedoste kinderen uitbundig de straten van Poperinge zie kleuren. In die 25 jaar zagen we het deelnemersaantal evolueren van 500 naar 2.000. Het Kindercarnaval staat tegenwoordig als een volwaardig geheel naast de ‘echte’ stoet op zondag.”
Podiumbeest
“In 2008 werd vzw Keikoppencarnaval in het leven geroepen. Sindsdien ontfermt de Orde van de Hommelknop zich over de verkiezing van Prins Carnaval, terwijl wij van vzw Keikoppencarnaval ons, in samenwerking met de stad Poperinge, buigen over de algemene coördinatie. Twee jaar geleden nam ik de fakkel over van toenmalig voorzitter David Bamelis. Momenteel bestaat ons bestuur uit 12 leden, die elk hun eigen functie en verantwoordelijkheid hebben”, zegt Lieven.
Een kleine tien jaar geleden ruilde Lieven zijn marktkraam in textiel in voor een job als Colruyt-medewerker. “Net als mijn vader, die maar liefst 45 jaar de markten deed, hou ik ervan onder de mensen te zijn. Ik ben een podiumbeest. Tijdens de carnavalsstoet mag ik vanop de Grote Markt de groepen aan elkaar spreken. Op die manier beleef ik dus de stoet vanop de eerste rij en zie ik meteen ook de reacties van de toeschouwers.”
“Hen gelukkig zien en de vele complimenten over de organisatie achteraf, geven ongelofelijk veel voldoening. Alle energie die je een volledig jaar in de voorbereidingen stak, krijg je zo op één weekend dubbel en dik terug.
Speciale 50ste editie
“Vier jaar geleden, bij de 50ste editie van het Keikoppencarnaval, kreeg ik tijdens het speechen een telefoontje dat ik die dag opa zou worden. Dat heuglijke nieuws, dat ik uiteraard meteen met het publiek deelde, zorgde er onmiddellijk voor dat de sfeer onder de aanwezigen zo mogelijk nog meer uitgelaten was dan gewoonlijk. Die dag is mijn eerste kleinzoon Gust geboren, meteen ook het mooiste moment uit mijn caranavalscarrière”, herinnert Lieven zich nog levendig.
Onzekerheid weegt
Wat ook nog lang in Lievens geheugen gegrift zal blijven, is het minder heuglijke nieuws van de afgelasting van de carnavalseditie afgelopen maart. “Met 25 jaar Kindercarnaval stonden we opnieuw voor een feestjaar. Het moest een spetterend carnavalsweekend worden, maar het werd er één in mineur. Op 7 maart was er nog de Prinsverkiezing, waarbij Diederik Vanhee – Prins Ditn en hofmaarschalk Pedro Nevejans gekroond werden.”
“Woensdagmiddag 11 maart echter, nog voor de algemene lockdown uitgeroepen werd, vernamen we al dat het Kindercarnaval niet zou kunnen doorgaan. Ook de verkiezing van Prinses Carnaval door de Orde van de Feestneuzen en de Keikoppencarnavalsstoet werden afgelast, een enorme klap na al die intense maanden van voorbereiding.”
“We legden een nieuwe datum vast, het weekend van 22 augustus, maar in mei werd al duidelijk dat we het een jaar moesten uitstellen. Sommige groepen zijn van plan om de komende editie alsnog uit te pakken met de wagen die ze voor 2020 klaarstoomden, anderen zullen die lichtjes tot helemaal ombouwen en actualiseren.”
“Momenteel is het bang afwachten of en hoe we het carnaval in 2021 zullen kunnen organiseren. Veel hangt af van hoe andere carnavalssteden als Aalst en de kuststeden het zullen aanpakken. Binnenkort zitten we samen met de burgemeester om alle mogelijke scenario’s door te nemen. Desnoods werken we een coronaveilig alternatief uit, al zal dat onmogelijk kunnen tippen aan de sfeer die we als carnavalisten gewoon zijn”, besluit de voorzitter.
Opgericht in: 2008. p>
Voorzitter: Lieven Ryckbosch. p>
Aantal leden: 12. p>
Lokaal: Thuis of telkens in een ander sponsorcafé. p>
Info: Van 1967 tot 1977 werd het Poperingse Keikoppencarnaval georganiseerd door studentenvereniging Moeder Bladluis. In 1977 nam de Orde van de Hommelknop de fakkel over. In 2008 werd in samenwerking met de stad Poperinge vzw Keikoppencarnaval in het leven geroepen om zich te buigen over de algemene organisatie. De Orde van de Hommelknop bestaat nog steeds en focust zich op de prinsverkiezing. p>
De Vereniging
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier