Vijf koppels uit Izegem lopen een marathon in…. Marathon en hebben door het stormweer een ‘marathonvlucht’ naar Griekenland achter de rug

Vrijdagmorgen om 6.30 uur was het al verzamelen in het station in Izegem. Je herkent v.l.n.r. Kristien Allary en Patrick Decoster, Sabine Wallaert en Peter Hochepeid, Kathy Vercaigne en Pedro Vanhee, Cinthy Verfaillie en Gerdy Vandamme en Monia Van den Berghe en Peter Vanrobaeys.
Wouter Vander Stricht

Het loopclubje DiDoZon uit Izegem vaardigt dit weekend vijf koppels af naar Griekenland waar de roots van marathon liggen. Zes van hen lopen er tussen het stadje Marathon en de hoofdstad Athene in 42,195 km de moeder aller marathons, de vier anderen opteren voor de tien kilometer. “Het is een marathon met heel wat hoogtemeters, maar het wordt ongetwijfeld een unieke belevenis.” En het eerste obstakel is al overwonnen… een marathonvlucht (door het stormweer) met het vliegtuig.

Vrijdagmorgen om 6u.51 stapte het gezelschap in Izegem op de trein richting Zaventem. Toen nog niet beseffend dat de heenreis niet te vlot zou verlopen. “Door het stormweer is de landing in Athene onderbroken, het toestel moest doorvliegen naar Santorini.” Maar uiteindelijk geraakte het gezelschap toch ter plekke.

40ste editie met speciale medaille: “Hopelijk brengen we die mee naar huis”

Uniek is dat vijf koppels van de loopclub samen de uitdaging aangaan. Niet iedereen loopt de marathon die op zondagmorgen 12 november om 9 uur van start gaat, enkele dames kiezen voor de 10 kilometer die op zaterdagavond al wordt gelopen. “En zo kunnen we goed voor elkaar supporteren”, zegt Peter Vanrobaeys. Dit weekend komt de droom van dit tiental loopfanaten uit. “Het wordt zeker een unieke ervaring. Want er hangt natuurlijk ook een verhaal aan vast, het verhaal van het ontstaan van de marathon. In 490 voor Christus viel het Perzische leger het stadje Marathon binnen. Hierop volgde de Slag bij Marathon. De mythe vertelt dat nadat het Griekse leger de Perzen versloeg, de boodschapper Pheidippides van Marathon naar Athene is gerend om het nieuws te brengen van de overwinning. Daar ligt het ontstaan van de marathon. Pittig detail: nadat Pheidippides de boodschap had overgebracht, stierf hij aan de geleverde inspanning.”

Op zondag 12 november vindt de 40ste editie van de marathon plaats. “Er werd dan ook een originele medaille ontworpen voor deze jubileumeditie. Hopelijk kunnen we deze met trots naar huis meebrengen.”

De deelnemers hebben pakken ervaring: van Loch Ness tot de Dodentocht

Peter Vanrobaeys en Monia Van den Berghe

Peter loopt de marathon, Monia loopt de 10 km. Voor Peter is het de vierde marathon. Heeft eerder de marathon van New York, Valencia en Eindhoven gelopen. Monia heeft ook eerder al een aantal halve marathons gelopen in o.a. Eindhoven, Alicante en Santa Pola.

Peter Hochepied en Sabine Wallaert

Peter loopt de marathon, Sabine de 10 km. Voor Peter is het ook de vijfde marathon. Heeft eerder al o.a. de Loch Ness marathon in Schotland gelopen, Rotterdam, Flanders Fields en de Antwerp Marathon. Sabine heeft ook al de Antwerp Marathon op haar palmares.

Gerdy Vandamme en Cinthy Verfaillie

Gerdy loopt de marathon en Cinthy de 10 km. Voor Gerdy is het de eerste marathon, maar is daarom niet minder ervaren. Hij heeft eerder al de Dodentocht in Bornem (100 km) met succes gelopen. Cinthy is via een start-to-run komen aansluiten bij DiDoZon. Ze heeft dit jaar ook voor het eerst de Antwerp 10 miles gelopen.

Pedro Vanhee en Kathy Vercaigne

Pedro loopt in Athene zijn tweede marathon, na eerder de marathon van Rotterdam te hebben gelopen. Kathy is ook via start-to-run begonnen met lopen, en loopt nu zowaar de 10km in Athene.

Patrick Decoster en Kristien Allary

Patrick en Kristien zijn de meest ervaren lopers en echte running addicts. Beiden zijn ook toegewijde trainers bij FLAC. Het enige koppel dat beiden de marathon loopt. Voor Patrick is het ondertussen zijn 17de marathon. Voor Kristien haar tweede nadat ze eerder ook dit jaar ook al de Leiden Marathon liep. Patrick liep zijn eerste marathon net voor hij 50 was. Dit was de Nacht van Vlaanderen in Torhout. Ondertussen heeft hij in het binnenland al diverse keren de Nacht van Vlaanderen gelopen alsook Flanders Fields. Hij heeft ook al verschillende marathonreizen naar het het buitenland gedaan waaronder Boedapest, Loch Ness, de Dingle Marathon in Ierland, Monschau, Rotterdam, Leiden, Etten Leur,…

Na de sportieve prestatie wat cultuur opsnuiven

“Na de loop blijven we nog een paar dagen in Athene om deze hoofdstad van Griekenland en een van de grootste steden van Europa te bezoeken. Hierbij zullen we het culturele aan het aangename proberen te koppelen. Een bezoek aan het Acropolis en een fietstocht langs de Highlights van Athene staan alvast op het programma. Eveneens hebben we al wat zoekwerk gedaan naar een paar leuke en authentieke Griekse restaurantjes en bars. Misschien dansen we wel eens de Sitarki in late uurtjes als onze beentjes het toelaten na de marathon.”

Wat is DiDoZon?

DiDoZon is een loopclubje onder vrienden waarbij de belangrijkste filosofie is… “We koppelen graag het sportieve aan het aangename.” De naam DiDoZon staat voor de dagen waarop er gelopen wordt: dinsdag, donderdag en zondag. Peter Vanrobaeys: “Op dinsdag vertrekken we altijd op de voorkant van het stadion in Izegem om 19 uur voor een loopje van 10 km. Hoewel de tempo’s soms iets verschillend kunnen zijn, blijven we als groep altijd samen. Het tempo is zodanig aangepast dat we nog een gezellige babbel kunnen doen tijdens het lopen. Meestal zijn we op dinsdag met 10 tot 15 personen. Wie ons graag eens vergezelt is uiteraard van harte welkom.”

“Op donderdag lopen we van 19 tot 20 uur een intervaltraining op de looppiste in Izegem. Tijdens de snelle stukken kan iedereen zijn eigen limiet eens opzoeken, tijdens de recuperatiestukken hergroeperen we onze troepen. Op zondag hebben we geen vast uur, maar spreken we onder elkaar af wanneer we ons loopje doen. Tijdens de marathonvoorbereidingen stonden hier de lange duurlopen op het programma.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier