Viering 60 jaar Jumpers Middelkerke uitgesteld tot volgend jaar

Leden van volleybalclub Jumpers Middelkerke tijdens een beachtraining. (foto PD)
Redactie KW

Voor volleybalclub Jumpers Middelkerke had 2020 een feestjaar moeten worden. 60 jaar geleden werd de club immers opgericht en dat zou gevierd worden op zondag 6 september. Corona doorkruist echter de feestplannen waardoor de jubileumviering met een jaar wordt uitgesteld.

Zowat twee jaar geleden nam Jurgen Faillie (53) als voorzitter het roer van deze vereniging in handen. Eerder had hij enkele jaren achter de schermen gewerkt om de club nieuw leven in te blazen. Jumpers Middelkerke had toen al enkele fusies achter de rug. De laatste dateert van 2001 toen de club fusioneerde met Fleris Leffinge en een dames- en een herenploeg tussen de lijnen bracht. De herenploeg verdween in 2006 wegens gebrek aan spelers.

“Toen ik enkele jaren geleden mijn schouders zette onder Jumpers Middelkerke dreigde ook de damesploeg te verdwijnen”, vertelt Jurgen Faillie. “De club telde enkel nog een seniorenteam en van jeugdploegen was al een tijdje geen sprake meer. Jumpers Middelkerke was dat vergeten ploegje dat ergens achter de vaart Plassendale-Nieuwpoort zijn thuiswedstrijden speelde. De laatste jaren zit onze jeugdwerking in de lift.”

“In alle bescheidenheid durf ik stellen dat we misschien wel de sterkst groeiende club van de provincie zijn. We investeren heel veel tijd en energie in de uitbouw van onze jeugdploegen want onze jonge spelertjes zijn de toekomst van de club. Het is immers de bedoeling om op termijn een vlotte doorstroming van onze jeugdspelers naar de fanionteams te verzekeren.”

Recreatief volleybal

De voorzitter van Jumpers Middelkerke hanteert een uitgesproken sociale visie voor de uitbouw van zijn club. “De familiale sfeer binnen onze vereniging is het allerbelangrijkste. Iedereen moet zich goed voelen binnen Jumpers en pas dan kunnen we de club verder uitbouwen. Bestuur, vrijwillige medewerkers, spelers en ouders moeten samen één familie vormen en betrokken worden bij het clubgebeuren. Om deze visie nog verder gestalte te geven, zijn we onlangs gestart met een project waarbij de ouders en familieleden van onze spelers actief betrokken worden. We organiseren vanaf volgend seizoen recreatief volleybal voor de mama’s en de papa’s van onze spelers. Op deze manier betrekken we hen bij de jeugdwerking en zorgen we voor gezonde en sportieve ontspanning voor de ouders.”

Ook op sportief vlak heeft Jurgen Faillie voor de komende jaren duidelijke doelstellingen vooropgesteld. “We zijn een club in opbouw die rekening houdt met de mogelijkheden van de spelers. Momenteel is prijzen behalen niet aan de orde.”

“Al onze (jeugd)ploegen trainen drie keer per week en dat is vrij uniek. Onze spelers helpen en ondersteunen in hun ontwikkeling is het allerbelangrijkste. We recruteren onze trainers ook op basis van deze visie. Het blijft een uitdaging om voldoende goede coaches te vinden die willen meestappen in dit verhaal.”

“Momenteel ben ik een heel gelukkige voorzitter want alle neuzen binnen de club staan in dezelfde richting en dat is niet onbelangrijk als we de vooropgestelde doelstellingen willen realiseren.” De coronapandemie heeft ook voor Jumpers Middelkerke enkele minder aangename gevolgen. “Op korte termijn is de afgelasting van ons jubileumfeest geen goede zaak. We missen niet enkel financieel heel wat inkomsten maar ook voor de sfeer en de ambiance binnen de club is dit een tegenvaller.”

“Er stonden heel wat leuke activiteiten op het programma zoals een reünie van oud-spelers en een walking-diner. Er komt zelfs een boek over 60 jaar Jumpers op de markt. Het moest een groot volleybalfeest worden dat echter uitgesteld maar niet geschrapt is.”

Invloed op sponsoring?

“Op langere termijn zal corona wellicht ook negatieve gevolgen hebben qua sponsoring. Heel wat bedrijven moeten hun sponsoringbudget inkrimpen en dat zullen we wellicht ook voelen.”

“Gelukkig beschikken we over een financiële buffer zodat we ons niet direct grote zorgen moeten maken en ons volledig kunnen focussen op het sportieve gebeuren.” (Philippe Decruynaere)

Jumpers Middelkerke

Opgericht in: 1960. In 2010 erkend als ‘Koninklijke Volleybalclub Jumpers Middelkerke’

Voorzitter: Jurgen Faillie (sinds 2018)

Aantal leden: +/- 110

Aantal ploegen in competitie: twee senioren- en zes jeugdploegen (sinds 2006 enkel seniorenploegen voor dames).

Thuisbasis: Sportzaal ‘Barloke’,Slijpesteenweg 28, Leffinge.

Clubmotto: “Waar iedereen beschouwd wordt als familie en er graag vertoeft.”

Oproep: Jumpers Middelkerke is permanent op zoek naar speelsters voor haar (senioren)ploegen en trainers voor de jeugdploegen.