Vier Zwevegemse verenigingen ‘Verenigd voor Klimaat’

Vier verenigingen bekijken hoe ze duurzamer kunnen werken. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Vier verenigingen kregen dankzij het begeleidingstraject ‘Verenigd voor het Klimaat’ de kans om hun werking en hun infrastructuur te verduurzamen. Onlangs werden de resultaten van het traject voorgesteld en werden de verenigingen in de bloemetjes gezet.

Het hoeft wellicht niet gezegd, maar Zwevegem heeft een groot en bloeiend verenigingsleven. Veel van die verenigingen maken gebruik van gebouwen van de gemeente. Vier verenigingen grepen de kans en volgden een gratis traject om nog duurzamer te kunnen worden. Het zijn Calypso Performance Ensemble, gevestigd in OC De Brug, KSA ‘t Vlinderke, No Limit Team vzw en OC Malpertus Heestert.

De verenigingen doorliepen vier stappen. “Samen met Ecolife werd de duurzaamheid van de activiteiten in kaart gebracht. Acasus, het kennis- en inspiratiecentrum rond duurzaamheid van de Provincie West-Vlaanderen, kwam ter plaatse voor een rondgang van de gebouwen en installaties. EnergieID verzorgde een onlinesessie over het monitoren van hun verbruiken”, legt Veerle Mondy van de dienst Vrije Tijd uit.

Duwtje in de rug

Daarna ontvingen de verenigingen een gedetailleerde adviesnota met concrete tips en aanbevelingen over beleid, energie, water, gebouwen en technieken, voeding en drank, materialen, afval en mobiliteit. Daarmee werd meteen aan de slag gegaan om drie aanbevelingen in actie om te zetten.

“De gemeente zal de verenigingen een duwtje in de rug geven om de aanbevelingen te realiseren en mee te onderzoeken wat mogelijk is op vlak van energiebesparing bij de gebouwen.”

Via het Klimaatfonds Leiedal kunnen verenigingen projecten indienen om een subsidie te ontvangen. “We hopen dat deze vier pioniers een inspiratie zijn voor andere Zwevegemse verenigingen om een steentje bij te dragen aan het lokaal klimaatbeleid”, besluit Veerle Mondy.

Het project werd mogelijk gemaakt met een subsidie van de Provincie West-Vlaanderen via Gemeente voor de Toekomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier