Verjongd bestuur viert 100ste verjaardag Gezinsbond in Alveringem

Het huidige bestuur van de Alveringemse Gezinsbond: vooraan zien we Vanessa Doubbel, voorzitster Cindy Capoen, Tine Barbe, Femke Werrebrouck en Sien Gommez. Achteraan staan Jan Deneve, Micheline Everaert, Krista Mahieu, Geert Louwagie en Jos Porreye. Egide Niville was verontschuldigd. (Foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

De Gezinsbond bestaat dit jaar honderd jaar. De Alveringemse afdeling zelf moet nog wachten tot 2027 op deze mijlpaal, toch was er vorige zondag een gezellig en verzorgd ontbijt voor alle leden. “Gezinsbond Nationaal heeft alle afdelingen opgeroepen om iets feestelijks te organiseren”, vertelt secretaris Jos Porreye. “Met 91 inschrijvingen was de respons op onze eerste activiteit postcorona zeer goed.”

De Alveringemse afdeling van de Gezinsbond omvat het grondgebied van Oeren en Alveringem en is zonder twijfel een van de grootste Alveringemse verenigingen. Niet minder dan 179 gezinnen zijn lid. Het moet zijn dat het aanbod van de Gezinsbond mensen aanspreekt. Lid worden, kost immers 42 euro. Heel wat handelszaken bieden een ledenvoordeel aan: Standaard Boekhandel bijvoorbeeld of het zwembad in Nieuwpoort. Recent kwamen Torfs en JBC er ook bij. Bij elke aankoop krijg je vijf procent korting.

“Onze leden verdienen die 42 euro zeker terug”, meent secretaris Jos Porreye. “Belangrijk is om het bonnenboekje niet te ver weg te leggen en aandachtig te zijn voor kortingen. Onze eigen activiteiten proberen we zo democratisch mogelijk te houden. Op Pasen kunnen de kinderen van onze leden gratis eitjes rapen. Tussen eind april en eind augustus is er elke woensdagavond fietsen. Ook dat is uiteraard gratis.”

“Ons vaderdagontbijt kost 8 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen van 5 tot 12 en is gratis voor kindjes tot 5 jaar. Dat zijn vaste activiteiten die jaarlijks terugkomen. We zijn blij dat we opnieuw mogen samenkomen. In november staat er nog een bedrijfsbezoek aan Bako Koffie in Vleteren op de planning en in december een crea-avond. Een EHBO-avond in de Kwelle die ook wordt opengesteld voor niet-leden en een kookavond voor dames in het voorjaar zijn ook al zeker.”

Verjongen

Omdat verenigingen die niet verjongen simpelweg niet overleven, zocht het bestuur de voorbije zomer bewust naar jonge bestuursleden. En zo konden ze drie nieuwe dames strikken: Femke Werrebrouck, Tine Barbe en Sien Gommez, die nu het jongste bestuurslid is.

“Mijn ouders zijn altijd lid geweest”, vertelt Sien (32). “Ik ben dus opgegroeid met het bonnenboekje. Nu ik zelf een gezin met drie jonge kindjes heb, heeft dat zeker een rol gespeeld in waarom ons gezin lid is. Toen Jos me in juli is komen vragen om bestuurslid te worden, heb ik bedenktijd gevraagd. Dit betekent vijf tot zes vergaderingen per jaar en als ik me voor iets engageer, dan wil ik dat ook goed doen. Ik geef les in het bijzonder onderwijs en we hebben drie kindjes van zes, vier en één jaar. Veel vrije tijd heb ik dus niet. Mijn man Andries was enthousiast en ik heb toegezegd. Ik ben in geen enkele andere vereniging. De sfeer in ons bestuur zit goed, het sociale aspect spreekt me aan en ik heb nog geen spijt van mijn keuze.”

Dankbaar

“Wij hadden tot voor kort vooral vijftigers en zestigers in ons bestuur”, zegt Jos. “Ons oudste bestuurslid – Egide Niville – is er zelfs 76. Wij hebben op vandaag mensen die dertig jaar in het bestuur zitten. Mochten zij te kennen geven om te willen stoppen, dan kunnen wij enkel dankbaar zijn voor hun jarenlange inzet. Dat we drie nieuwe jonge bestuursleden hebben, wil niet zeggen dat we de oudere mensen kwijt willen. Integendeel, iedereen heeft zijn rol te vervullen en ieders inzet wordt gewaardeerd. Maar jonge mensen zorgen voor nieuwe ideeën. En die hebben we nodig om de toekomst te garanderen.”

(AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.