Verenigingen mogen weer alcohol schenken op kerstmarkt in Tielt

De Tieltse middenstandsorganisaties steunen het Rode Kruis met de ijsblok-wedstrijd. (foto WME)
Redactie KW

Tielt Wintert heeft een aantal leuke nieuwigheden in petto wat eindejaarsevents betreft. Op de kerstmarkt van 11 en 12 december van de Tieltse Middenstand mogen verenigingen weer alcohol serveren, nog in december kan iedereen in een ijsblok-wedstrijd meedingen naar 2.500 euro winkelbonnen, een hoofdprijs die ook is weggelegd voor de winnaar van de eerste kraslotjesactie van Shopping Tielt met eindejaar.

Het coronavirus mag dan nog niet helemaal bedwongen zijn, eindejaar in Tielt kondigt zich veelbelovend aan. Zo vindt rond de Hallentoren weer een kerstmarkt plaats, toegankelijk op zaterdag 11 december van 14 tot 23 uur en zondag 12 december van 14 tot 20 uur. “We laten verenigingen opnieuw toe om in hun eigen kraampje alcohol te schenken (weliswaar geen dranken met een percentage boven de 22 procent, red.). Dat moet hen toelaten om beter de kas te spijzen na een moeilijke coronaperiode, waarin ze heel wat activiteiten die normaal geld in het bakje brengen, moesten schrappen”, zegt kerstmarktvoorzitter Claude Taelman.

Geen centrale tent

Wat meer is: de vereniging met het mooist versierde kraampje kan tot 200 euro van het standgeld terugkrijgen. Verder zal de Tieltse Middenstand en Ondernemingen niet meer uitpakken met een grote, centrale tent. “Dat betekent ook geen optredens meer, waardoor we de bezoekers niet meer van de Markt wegtrekken en elke vereniging evenveel kans krijgt om goed te verkopen”, zegt Claude nog. “We zetten dat weekend fors in op wandelend straattheater op de Markt en in de Kortrijkstraat”, geeft schepen van Evenementen en Feestelijkheden Grietje Goossens (Iedereen Tielt) mee.

Straatanimatie wordt er ook voorzien ter gelegenheid van de tweede koopzondag op 19 december. Vanwege de kerstcorrida op 26 december vindt er dat weekend geen koopzondag plaats, maar dat wordt gecompenseerd met een late night shopping (tot 21 uur) op woensdag 22 december, waar je last minute nog de laatste kerscadeaus kunt scoren.

Smeltend ijsblok

Opvallende nieuwigheid die de Tieltse Middenstand en Ondernemingen dit eindejaar in het leven roept, is een smeltend ijsblok waarbij men moet raden op welk exact tijdstip (datum en uur) het tinnen schaaltje dat in de ijsmassa van 1.250 kilo verwerkt zit op de grond zal vallen.

“We plaatsen het blok op 7 of 8 december in een van camerabewaking voorziene tent vlakbij het stadsarchief op de Markt”, aldus nog Claude Taelman. “Bedoeling is dat deelnemers aan ons initiatief ‘dag.uur.minuten.seconden’ of het exacte moment waarop ze denken dat het schaaltje zal vallen sms’en naar 4330 (1 euro per verzonden bericht). De actie loopt normaal tot eind december, al hangt het exacte einde natuurlijk af van de snelheid waarmee het ijsblok smelt.”

“De hoofdprijs is 2.500 euro aan waardebonnen, allemaal te besteden in de Tieltse handel. “Bovendien winnen de 555ste, 1.025ste en 2.050ste sms’er allemaal een ballonvaart voor twee personen”, aldus Claude.

Vernieuwing wagenpark

Wat het opzet helemaal mooi maakt, is dat de integrale opbrengst van de sms-actie naar de Tieltse afdeling van het Rode Kruis vloeit. “We zijn uiterst blij met dit initiatief, want het geld zal welgekomen zijn voor de vernieuwing van ons wagenpark”, zegt Nele Verhenne. “We wensen een nieuw interventie- en een nieuw 112-voertuig aan te schaffen en dan spreek je over een totaalbedrag van ruim 200.000 euro, inclusief apparatuur.”

Ook de Tieltse eindejaarsactie krijgt dit jaar een nieuwe invulling. Het Eindejaarscomité, bestaande uit vertegenwoordigers van het Kernwinkelgebied Tielt (#Shopping Tielt), Tieltse Middenstand en Ondernemingen, Unizo Tielt en Ondernemend Aarsele, koos vorig jaar al voor een kraslotjesactie, die toen evenwel niet werd gelanceerd door corona. “Daar brengen we dit jaar verandering in”, zegt Pieter Breyne. “Door aankopen te doen bij de deelnemende handelaars kan je kraslotjes verdienen, die je meteen 5 of 10 euro kunnen opleveren. Er zijn er zo 500 van elk in omloop. Elk ingevuld lotje kan weer worden ingegeven voor deelname aan een grote trekking op 5 januari in het stadhuis.”

50 winnaars

Daar begint het prijzenfestival pas echt, want er worden liefst 50 winnaars uitgeloot. De grote winnaar krijgt 2.500 euro aan waardebonnen, opnieuw te besteden bij de deelnemende handelaars. Er zullen ook gelukkigen zijn met waardebonnen van 1.500, 1.000, 500, 250, 100 en 50 euro. Ze zijn geldig tot en met 31 juli 2022.

Op 9 januari worden alle winnaars van de prijzenpot met de deelnemende handelaars naar het stadhuis uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen. Een zondag eerder krijgt de Tieltenaar tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het stadsbestuur al de kans om met familie, vrienden en kennissen op 2022 te toosten, als de dan geldende coronamaatregelen dat toelaten natuurlijk. Hopelijk regent het alvast een hoop minder besmettingen dan prijzen met eindejaar in de Europastad.

(TVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.