Tweede Gala van de Gouden Merletjes op vrijdagavond 21 april in Izegem: “Het zijn stuk voor stuk winnaars”

De huisband onder leiding van Dirk Vandamme is opnieuw van de partij, ook de sporthal wordt compleet in een galakleedje gestopt.
Wouter Vander Stricht

Stad Izegem organiseert voor het tweede jaar het Gala van de Gouden Merletjes. Daarbij worden verdienstelijke Izegemnaars of Izegemse verenigingen in diverse sectoren in de kijker geplaatst. Plaats van de afspraak is sportcentrum De Krekel.

Het Gala van de Gouden Merletjes bundelt eigenlijk heel wat prijzen (sportprijzen, architectuurprijs, cultuurtrofee,…) die vroeger elk een eigen uitreiking hadden. “De uitwerking van het idee gebeurde al tijdens corona, maar pas vorig jaar konden we uitpakken met ons eerste gala. Al moesten we daar ook nog rekening houden met de naweeën van corona”, aldus Nele Descheemaeker, clustermanager vrije tijd.

In de diverse categorieën (zie kaderstuk) gaat men op zoek naar een winnaar. “Het stond iedereen vrij om iemand of een vereniging te nomineren. Per categorie lieten we slechts vijf kandidaten toe. Een jury maakte een eerste selectie in categorieën die meer dan vijf kandidaten telden. Die jury bestaat uit de voorzitters van de stedelijke raden, de burgemeester als voorzitter van het schepencollege en Dries Dehaudt als voorzitter van de gemeenteraad. Genomineerd zijn is al een eer op zich, het zijn stuk voor stuk winnaars”, argumenteert schepen Lisbet Bogaert.

2.500 stemmen

Via de site van de stad Izegem kon er gestemd worden op de diverse kandidaten, via Facebook voerden de kandidaten ook soms campagne. “Leuk om te zien dat het zo leeft, we hebben in totaal dan ook 2.500 stemmen. Enkel mensen die in Izegem wonen, mochten hun stem uitbrengen.”

En de winnaars worden dus op vrijdagavond 21 april bekend gemaakt op een ware gala-avond. De sporthal wordt opnieuw omgetoverd tot een galazaal, de genodigden zitten aan tafeltjes en er is de nodige catering voorzien. “De presentatie is opnieuw in handen van Bart Cafmeyer en zijn echtgenote An Deryckere,. Er is ook een huisband onder de leiding van Dirk Vandamme.”

De winnaars krijgen een kunstig merletje, het heraldisch symbool dat op de Izegemse stadsvlag prijkt. Die Gouden Merletjes zijn ontworpen door Art’Iz-studenten onder leiding van Lisa Spillebeen. “Elke genomineerde mag vijf mensen afvaardigen. In totaal zitten we nu al aan een kleine 300 inschrijvingen. Het belooft een fijne avond te worden.”

En de genomineerden zijn…

• Architectuur: Moderna en nieuwbouw De Kleine Tovenaar.

• Burgerinitiatief: de 12 ventielerende werken, Emelgem Pick-nickt, Réveil en de fietsbieb.

• Cultuurbelofte: Moira Baert en Liske Herbots.

• Cultuurpersoonlijkheid: Hans Demeurisse en Hilde Huysentruyt.

• Cultuurproduct: theater ’t was ol weg, het boek Scheetje Planeetje redt de planeet, fotoreportages van Lucien Vandenbroucke, EP Gravity Issues, boek rond de geschiedenis van het ziekenhuis.

• Economie: kleinhandel: Fashion by Elle, Farahilde, Co-Z; grote bedrijven: Moderna, Boho Brush.

• Vereniging in de kijker: Sport: Iskate en Life; Cultuur: de Speelse Notenkermis, Kon. Mannenkoor de Kerels, Stadsfanfaren, ’t Kringske en Toneelgilde De Lanteern.

• Sportploeg: dames handbal, dames ITC en de Tribes.

• Sportbelofte: Zita Gheysen, Bas Claerhout, Rachel Degryse, Wannes Descan en Kyano Cottignies.

• Sportman: Alex Vandenbulcke, Jelle Hoste, Sybren Baelde, Kenneth Vandendriessche en Claude Legrand.

• Sportvrouw: Lisa Lefere, Elke Driessens, Rhune Vansteenkiste, Justine Ghekiere, Femke Tack.

• Vrijwilliger: brandweer, gemachtigd opzichters, Pepijn Pillen, Mooimakers, werkgroep Beiaardconcerten.

• Event: Izegem Koers, Triatlon, G-voetbaltornooi, Bosmolens Ommegang, Rhodesgoed wandel/fietstweedaagse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier