Tuinhier Oudenburg houdt maandelijks een succesvolle webinar

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Tuinhier is een bloeiende vereniging die haar ledenaantal de voorbije maanden gestaag zag groeien. “We zien door het organiseren van online voordrachten dat veel jonge mensen interesse krijgen in tuinieren en op zoek gaan naar deskundige informatie”, merkt webmaster Arnold Melis. “Oudenburg was de eerste afdeling van Tuinhier die een webinar organiseert. Men noemt ons de pionier.”

Al in de jaren 80 kende Oudenburg een goed werkende afdeling van De Volkstuin, die in 2018 werd omgevormd tot Tuinhier. Rudy Velle van Rozen Lens mag binnen enkele jaren zijn 40ste verjaardag als voorzitter vieren.

Tuinhier wil mensen aansporen om op een ecologische manier te tuinieren, zorg te dragen voor bloemen en planten, eigen groenten en fruit te kweken. “Als vereniging stellen we tuinieren als zinvolle en gezonde vrijetijdsbesteding centraal. We doen dit door veel informatieavonden te organiseren die allemaal met de tuin te maken hebben. Ons programma staat dan ook altijd vol voordrachten en workshops, hetzij in het lokaal of ter plaatse in een tuin”, legt voorzitter Rudy Velle uit.

De voordrachten of infoavonden kennen uitgebreide thema’s: van kamerplanten over de teelt en het verwerken van groenten, vijver- en waterplanten, verzorging van planten en bloemen per seizoen, snoeien van fruitbomen tot maken van kerstversiering, een valentijn- of paasstuk. “Jaarlijks plannen we ook een uitstap of meerdaagse reis zoals we in 2018 deden naar Engeland. Als we van corona verlost zijn, staat dit jaar Luxemburg op het programma”, vertelt Rudy.

Dorpstuinen

2021 wordt voor Tuinhier Oudenburg een jaar met veel hooi op de vork. De vereniging wordt wellicht beheerder van de dorpstuinen die in de steigers staan. De eerste wordt aangelegd naast de Romaanse kerk in Ettelgem en krijgt 18 percelen. “Er zijn nu al 13 belangstellenden. De verhuring zal voor telkens een periode van een jaar gebeuren”, aldus Rudy Velle. “Wij zullen er op toekijken dat alles ecologisch gebeurt. De huurders krijgen vooraf een cursus in samenwerking met Velt en lezingen over grondbewerking. En er zal een waterpomp met de hand worden voorzien.”

“We kijken verlangend uit naar de start van deze dorpstuin en hopen op een succes. Want niet alleen krijgen Oudenburgenaars hier de kans op een eigen moestuin. Onze vereniging zal kunnen meegenieten en hopelijk nieuw publiek aantrekken”, lacht Rudy. “We zijn ook volop bezig met de voorbereiding om van onze Tuinhier een vzw te maken.”

“Geen opvang”

Sinds januari 2021 is de vereniging overgeschakeld op activiteiten via webinar. Initiatiefnemer is Arnold Melis. “Onze eerste webinar vond plaats met 38 leden, wat al een succes was. Nu zitten we al boven de 100 deelnemers. We waren de eerste afdeling van Tuinhier die dit initiatief nam en we worden bij Tuinhier nationaal de pionier genoemd. Online activiteiten geven een opportuniteit om nieuwe leden aan te trekken. En dat is zo gebleken.”

“Een webinar biedt, met uitzondering van het fysieke contact dat er niet is, niets dan voordelen. Er vallen verschillende kosten weg, zoals huur zaal, beamer en beeldscherm, verplaatsing voordrachtgever, je kan een ruimer publiek bereiken, er is geen opvang voor de kinderen nodig, de voordracht kan achteraf nog herbekeken worden…”, somt Arnold Melis op. Deelnemen aan een webinar is gratis voor leden en kost 5 euro voor niet-leden.

Voor de webinar wordt meestal een beroep gedaan op een expert. De eerstvolgende vindt plaats op maandag 12 april. Arnold Melis zal het dan hebben over kippen houden en tuinieren. “Hopelijk kunnen we vanaf eind mei op een fysieke manier samen komen, want we hebben nog mooie activiteiten op ons programma”, aldus Arnold, die ook voor veel informatie zorgt op de website.

“We stellen elke maand een plant voor, geven veel praktische tips. Sinds januari kent onze website trouwens hoge pieken met al meer dan 2000 bezoekers waaronder 5 procent Nederlanders”, aldus de gelukkige webmaster.

Ruilmarkt

Afhankelijk van de coronamaatregelen plant Tuinhier in mei een plantenruilmarkt. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden via sec@tuinhier-oudenburg.be.

(LI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier