Toneelverenigingen De Gebroken Spiegel en Scherven 50 en 30 jaar oud:“Verantwoorde omkadering en groeikansen voor de leden”

Ingeborg Destoop, Lenie Van Asten, Floor Deschamps, Evelyne Huysentruyt, Fran Feys, Eva Ghysels, Maurits Descamps, Sofie Claerhout, Hanne Salomez, Ine Vanantwerpen Matthias Depraetere, Sara Bruggeman. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Een van de oudste toneelverenigingen in de regio is de Toneelvereniging De Gebroken Spiegel uit Bellegem. Zij bestaan 50 jaar. Het jongere broertje Jeugdtheater Scherven bestaat dit jaar 30 jaar. “Sommige spelers zullen het acteren niet meer kunnen laten.”

In Bellegem wordt al meer dan 100 jaar toneel gespeeld door enkele verenigingen. Een daarvan is De Gebroken Spiegel die in 1972 gesticht werd. “Tussen 1945 en 1970 was er in Bellegem geen enkele ‘echte’ toneelvereniging actief en toch werd er in die periode door andere verenigingen ontzettend veel (gelegenheids)toneel gespeeld. Eind de jaren 60 kwam er waarschijnlijk onder invloed van de televisie een einde aan de glorieperiode van het verenigingstoneel. Zowat alle verenigingen schrapten de toneelactiviteiten van de agenda”, vertelt archivaris/acteur Hugo Lefebvre (71).

Leemte opgevuld

“Die leemte werd snel opgevuld door de KWB, die succes kende met het opvoeren van eenakters op Rerum Novarum. Zij wilden meer en besloten avondvullende stukken brengen voor een groot publiek. Dat vraagt uiteraard heel wat organisatie en inspanning, en daarom besliste de KWB in haar schoot een toneelvereniging met eigen bestuur op te richten: De Gebroken Spiegel.”

Vanwaar de naam? “Het refereert naar een anekdote van een grimespiegel die aan diggelen viel tijdens een opvoering van ‘Hoe ouder hoe zotter’ in 1970.” In 1986 werd De Gebroken Spiegel een autonome vereniging. “Er werd gezocht naar een kleine spelerskern die de komedie ‘Wij gaan naar Benidorm’ bracht. Het was een bemoedigende start van een periode die tot op vandaag duurt. Het is de periode waarin Jef Depaepe jaarlijks een stuk regisseert voor De Gebroken Spiegel en gemiddeld 850 toeschouwers per productie weet aan te trekken.” Intussen is De Gebroken Spiegel 50 jaar oud.

De historiek vertelt dat tegen het einde van de jaren 60 veel jeugdverenigingen in Bellegem hun toneelactiviteit hebben stopgezet. Het jeugdtoneel in Bellegem zou pas 25 jaar later weer ontwaken, toen onder impuls van Sieska Baert het Jeugdtheater Scherven in 1994 in de schoot van De Gebroken Spiegel opgericht werd. In dat jaar bracht Scherven haar eerste stukken ‘Fluffies versus Buffels’ en ‘Bokkesprongen’, twee eenakters geschreven en geregisseerd door Sieska Baert. Christophe Van Asten regisseerde de tweede productie van Scherven. Het werd een regisseursdoop die kon tellen: voor het stuk ‘Ratten’ deed hij een beroep op niet minder dan 34 jeugdspelers.

“Ondertussen hebben de Scherven-regisseurs heel wat jonge mensen laten proeven van de magie van het toneelspelen. Voor een aantal spelers is het ‘kwaad’ nu al geschied: ze zullen het acteren niet meer kunnen laten, als dat geen zegen is”, zeggen covoorzitters Ingeborg Destoop en Ine Vanantwerpen. “Jeugdtheater Scherven werkt met jongeren tussen 10 en 25 jaar. Instappen kan in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. We streven naar een verantwoorde omkadering en groeikansen voor onze leden”, vult Ine aan. “Intussen hebben we een vijftigtal leden. Ons Jeugdtheater Scherven is een feitelijke vereniging die gesubsidieerd wordt door de stad Kortrijk en we zijn aangesloten bij OpenDoek vzw.”

Thuisbasis

Het dagelijks bestuur van Scherven bestaat uit Ingeborg Destoop, Evelyne Huysentruyt, Eva Ghysels, Sofie Claerhout, Ine Vanantwerpen, Matthias Depraetere, Sara Bruggeman, Griet Demyttenaere, Lukas Stock, Jasper Vroman en Alieke Vroman. De Gebroken Spiegel en Scherven hebben hun thuisbasis in OC De Wervel in Bellegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier