Toekomst Ichtegem-Sportief onzeker na ontslag boegbeelden

Rik Goethals. (foto Coghe) © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Met het onverwachte ontslag van koersdirecteur Peter Brackez en voorzitter Rik Goethals pakken zich donkere wolken samen boven de Koninklijke Veloclub Ichtegem-Sportief.

Ichtegem-Sportief is een vzw die zich – naast het organiseren van wielerwedstrijden – tot doel stelt de wielersport, in al haar verschillende vormen, in West-Vlaanderen te verspreiden. De vereniging is wijd en zijd bekend en befaamd voor de organisatie van de omloop van de Westhoek, ook bekend als de memorial Stive Vermaut, een internationale wielerwedstrijd voor elite vrouwen. De vzw is ook bekend van de Grote Prijs Jules Van Hevel, een interclubwedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften. Rik Goethals schreef namens de vereniging ter gelegenheid van zijn ontslag een brief naar alle Ichtegemse raadsleden. In die brief doet hij uit de doeken waarom hij de handdoek in de ring werpt.

Druk op gezinsleven

“De rugzak die men dient te dragen om dergelijke internationale wielerwedstrijd te organiseren werd steeds zwaarder. Ik heb er de laatste maanden heel wat onrustige dagen en nachten op zitten”, vertelt ontslagnemend voorzitter Rik Goethals. “Als je weet dat ik meer dan 40 jaar lid geweest ben van KVC Ichtegem Sportief, waarvan 17 als voorzitter, dan beseft iedereen wel dat mijn beslissing om ontslag te nemen niet makkelijk was. Na al die jaren moet ik nu vaststellen dat het voor mij op is. De wedstrijden die wij organiseren hebben heel wat voeten in de aarde en vergen vele uren werk van talrijke vrijwilligers. Zo moest ik natuurlijk zelf ook vaak, in de aanloop naar een van onze wedstrijden, samen met Peter vele uren per dag spenderen om alles rond te krijgen. Dat alles zet natuurlijk ook druk op het gezinsleven.”

“De afgelopen jaren hebben we dan nog eens met de nodige tegenslag moeten afrekenen. Zo werd de editie van de Memorial Stive Vermaut in 2019 en 2020 tweemaal op rij afgelast, in 2019 door het stormweer en in 2020 door de coronacrisis. Daar word je natuurlijk ook al niet vrolijk van.”

Ik stel vast dat de verenigingen steeds meer in de kou blijven staan

“Wat me persoonlijk ook dwarszit, is het toch wel behoorlijk veranderd beleid ten opzichte van het verenigingsleven in het algemeen. Zo stonden vele verenigingen voor onverwachte kosten als ze een activiteit wilden laten doorgaan. Het voorbeeld dat ik het beste ken, is natuurlijk onze editie van de Omloop van de Westhoek eerder dit jaar. Het hele deelnemersveld, begeleiders inbegrepen moesten een coronatest ondergaan. Die extra kosten moesten we zelf ophoesten. Als organisatie zijn wij de enigen die tweemaal zonder publiek en met een zeer beperkt budget een activiteit organiseerden in coronatijden.”

Minder subsidies

“Wanneer je dan verneemt dat de subsidie met 40% of 10.000 euro vermindert voor het komende jaar, terwijl de verenigingen die door de omstandigheden niets hebben kunnen organiseren 1.000 euro coronasteun krijgen – wat wij trouwens toejuichen – dan weet je het wel! Dat begrijpen wij niet. Dat terwijl daar een enorme, onbetaalbare uitstraling – bijna 1 miljoen kijkers in Sportweekend in maart – voor de gemeente Ichtegem tegenover staat. De wedstrijd Omloop van de Westhoek kon jaarlijks rekenen op massale persbelangstelling en dat voor een klein dorp als Ichtegem. Ik kan er niet om heen en stel voor mezelf vast dat de verenigingen steeds meer in de kou blijven staan.”

Sprankeltje hoop

“Daarom ook mijn brief aan alle raadsleden. Ik hoop dat de boodschap is aangekomen en dat ze niet in dovemansoren valt en dat men de Ichtegemse verenigingen en hun talrijke vrijwilligers voluit gaat koesteren. Hij die het schoentje past, trekke het aan, zou ik zeggen. Want als de vrijwilligers van de overblijvende verenigingen er de brui aan geven, dan wordt er niets meer georganiseerd in deze gemeente, ten nadele van het sociale leven. Ik trek me op aan het sprankeltje hoop dat de vzw KVC Ichtegem-Sportief voortdoet, maar ik vrees eerlijk gezegd wel voor de reputatie van Ichtegem als wielergemeente, als men het geweer niet snel van schouder verandert. Peter en ik vinden het natuurlijk heel jammer voor de jonge talentvolle bestuursleden, maar voor ons hoeft het niet meer.” (RI)

Gemeentebestuur: “Aan onze steun zal het niet liggen”

“Het is natuurlijk spijtig dat de leidende figuren van een goed werkende vereniging stoppen”, betreurt burgemeester Jan Bekaert (WIT). “Ik heb uiteraard begrip dat zo’n organisatie een rugzak is die steeds zwaarder wordt. Maar het bestuur weerlegt de kritiek. De socioculturele en sportverenigingen hebben inderdaad middelen gekregen in het kader van corona. Ook zij die niets konden organiseren. Dat was nodig voor die vele kleine verenigingen die onze gemeente rijk is. Ichtegem-Sportief kreeg de voorbije drie jaar telkens een buitengewone toelage van 25.000 euro voor de memorial. Die wedstrijd is twee keer niet kunnen doorgaan. Wij hebben die 50.000 euro nooit teruggevraagd. Dus aan onze steun zal het niet liggen.”

“Deze zomer meldden de organisatoren ons dat in 2022 de Start van de Memorial niet langer in Ichtegem zou plaatsvinden, maar wel in buurgemeente Torhout”, voegt schepen Tina Ledaine (Open VLD) eraan toe. “Wij hebben daar als bestuur geen bezwaar tegen, maar het lijkt me logisch dat we voor enkel een aankomst van een wielerwedstrijd niet hetzelfde bedrag kunnen uittrekken als voor een start en een aankomst, vandaar de beslissing om voor 2022 maar 15.000 euro te geven. Ook wij moeten onze middelen goed beheren. Ichtegem moet een wielergemeente blijven en ik zal er alles aan doen om dat mogelijk te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier