Tien weetjes over Izegem Koers: van de Izegemse trofee tot de mogelijke hattrick voor Lampie?

In Roeselare zegevierde Yves Lampaert voor Wout van Aert. Kan hij dit kunststukje overdoen in Izegem? © BELGA
Wouter Vander Stricht

Op donderdag 8 september is het opnieuw zover. De koerskaravaan strijkt neer in Izegem. Het is voor heel wat stadsgenoten de gelegenheid om er een namiddagje op uit te trekken en oude bekenden tegen het lijf te lopen. In tien weetjes loodsen we je door Izegem Koers.

1. Nieuw parcours

Het parcours ziet er dit jaar anders uit. De aankomst ligt opnieuw voor Kasteel Blauwhuis, maar daar wordt nu ook de start gegeven. De centra van Kachtem en Emelgem worden wel nog aangedaan, maar niet meer het Izegemse stadscentrum. Volgend jaar starten de werken aan de centrumbrug en de organisatie wilde op vraag van de renners ook minder bochten in het parcours.

2. Ploegvoorstelling

Voor het eerst zal er op het podium naast de tent vlak voor kasteel Blauwhuis een ploegvoorstelling plaatsvinden. De renners zullen er stuk voor stuk op het podium komen.

3. KOERSbus

KOERS, het Roeselaarse wielermuseum, pakt al sinds een tijdje uit met KOERSbus. Die rijdt van hot naar her, van scholen naar rusthuizen. Maar de bus, waarin je heel wat wielerpronkstukken kunt bekijken, maakt nu ook een kermiskoersentourne en houdt een stop op Izegem Koers. Hij zal opgesteld staan voor apotheek Loncke.

4. De trofee

Keramiste Daisy Gheysen (www.keramiek-daisyschoice.com) uit Emelgem kreeg van voorzitter Vincent Guillemyn de vraag om een trofee te ontwerpen. “Ik heb daar even moeten over nadenken, maar heb gelukkig uiteindelijk toegezegd. Ik ben eigenlijk gewend om schalen te maken, maar als trofee wilde ik geen schaal of pot. Ik maakte dan maar eerst in de vorm van een donut een ring, waar ik dan later een coureur op plaatste. Het is vervaardigd in een speciale zwarte klei, die ook erg ruw aanvoelt. Maar die textuur maakt het net zo mooi. Ook het bakken lukte wonderwel, dus dit smaakt naar meer.” Daisy is op donderdag 8 mei zeker van de partij. “De trofee uitreiken? Nee, dat hebben ze me niet gevraagd. Maar mijn man Geert is met Garage Vansteeland sponsor. Dus zullen wij er zeker zijn.”

5. De sponsors

Met Garage Vansteeland, sinds jaar en dag ook al sponsor, is het sprongetje naar vele sponsors gemaakt. “Zonder sponsors geen Izegem Koers”, was voorzitter Vincent Guillemyn eerder al duidelijk. Bordes is de naamsponsor van de wielerwedstrijd, maar daarnaast mag Izegem Koers rekenen op een schare trouwe sponsors. Die zijn er in allerlei maten en gewichten, maar vaak zijn die er al van het eerste uur bij.

6. Verenigingen met standjes onderweg

Omdat er niet door het centrum gereden wordt, liggen er niet bijster veel cafés op het parcours. Maar dat gat wordt ingevuld door verenigingen of andere initiatieven. De Kon. Stadsfanfaren staan opgesteld aan de Keurslager, de Mandelstappers aan Garage Ma Campagne en de Barakke van Bert Depla wordt opgesteld in de Gentseheerweg 12. Maar er wordt zelfs ook een café nieuw leven in geblazen.

Voor zijn deur opent David Stekelorum het legendarische Café Abeele, in de volksmond ook Mietjes genoemd. “We zullen er alle dranken aanbieden die je vroeger ook bij Corine kon krijgen. En er is ook heel wat animatie voorzien, waarbij ook springkastelen voor de kinderen. En de locatie is ook uitstekend. Tegen dat iemand te voet of de fiets op de Abele is, dan zal die al dorst hebben.” Verenigingen die (nog) een stand willen plaatsen langs het parcours, hebben daar vooraf toestemming nodig van VZW Izegem koers. Aanvragen via sandra@izegemkoers.be

7. Schepenambt blijft binnen comité

Met Lothar Feys had Izegem Koers al de schepen van sport in het bestuur. Maar op de eerste gemeenteraad van september dient hij zijn ontslag in. Zijn opvolger heet Virginie Derumeaux en ook Virginie is lid van het comité Izegem Koers. Ze staat er mee in voor de vips. En meer nog, als schepen mag ze straks ook mee het voortouw nemen als Izegem eind juni 2023 het BK voor de profs organiseert.

8. Ruim 500 vips

Izegem Koers pakt uit met twee vip-formules. De ‘gewone’ en ‘select’ vip. Het lekkers dat de vips geserveerd wordt bereid door respectievelijk Villared en Vonk. Dit jaar werd de kaap van de 500 vips gerond, een absoluut record.

9. Koerskaffee met afterparty

In het Koerskaffee staan de Izegemse cafébazen en ook de catering in het dorp wordt door lokale traiteurs verzorgd. En ook de muziek is Izegems. Want nadat vorig jaar Sam Gooris in de regen Izegem niet bleek te vinden, werd nu geopteerd voor de Basscats. Ook een band van eigen bodem, dj’s Koen en Stijn ronden tegen 23 uur de afterparty af.

10. Een hattrick voor Lampaert?

Als geletruidrager en ritwinnaar was Yves Lampaert een graag geziene gast op de criteriums, maar in aanloop naar het WK zal hij met een mooie Quick.Step-Alpha Vinyl-selectie (Jakobsen, Sénéchal, Declercq,…) ook aan de start staan van de koers die hij in 2014 én in 2019 al won. Kan de Ingelmunsterse publiekslieveling zijn hattrick vervolmaken of loodst hij zijn maatje Tim Declercq naar een zege voor eigen deur?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.