Stad Roeselare verhoogt ook komende jaren subsidies voor verenigingen

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Ook in 2021 nam de federale overheid ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Het lokaal verenigingsleven kwam serieus onder druk te staan. Een nieuw start maken is niet altijd eenvoudig. Toch blijft de nood aan ontmoeting. Stad Roeselare investeert in buurten en verenigingen, en zet in op diverse initiatieven om het verenigingsleven te versterken.

In 2020 konden verenigingen, dankzij het subsidiereglement ‘Coronafonds voor verenigingen’, beroep doen op een eenmalige verhoging met 50 procent van de structurele werkingssubsidies”, vertelt schepen Henk Kindt.

“Ook in het huidige werkingsjaar speelde de coronacrisis de verenigingen parten: extra materialen dienen aangekocht te worden, activiteiten konden tijdens de lockdowns niet plaatsvinden en de werking werd bijgestuurd op basis van allerhande protocollen. Ondanks de blijvende inzet en de grote wendbaarheid van de Roeselaarse verenigingen, heeft de coronacrisis een invloed op de huidige en de toekomstige werking.”

“De Stad ondersteunt net zoals vorig jaar, de verenigingen ook verder via ‘Coronafonds voor verenigingen’. Verenigingen kunnen beroep doen op een procentuele verhoging van de basis werkingssubsidie: 30 procent in 2021, 20 procent in 2022 en 10 procent in 2023. Samen met een jaarlijkse indexatie van 2 procent willen we hiermee de clubs en de verengingen financiële ademruimte bieden. De index is van toepassing op verenigingen die gesubsidieerd worden via een reglement.”

Met de invoering van het nieuwe subsidiereglement ‘Ondersteuning wijkcomités en de buurtcheque’ willen ze ontmoeting stimuleren in de Roeselaarse buurten. De subsidie voorziet een basisondersteuning voor wijkcomité en de lancering van de buurtcheque.

Basisondersteuning wijkcomités

“De stad wil zelfinitiatief en medebeheer van buurtbewoners stimuleren en geeft graag een extra duwtje aan wijkcomités. Wijkcomités kunnen een subsidie aanvragen ter ondersteuning van hun basiswerking. Bij een minimum van twee activiteiten op jaarbasis kan een wijkcomité rekenen op een subsidie tussen de 300 en 500 euro, afhankelijk van het aantal adressen dat het ledenbestand bevat. Bijkomend wordt een bonus voorzien van 100 euro voor wijkcomités die vier of meer activiteiten op jaarbasis organiseren. Samen met deze financiële ondersteuning ontvangen wijkcomités een voucher ter waarde van 200 euro. Deze voucher kan ingeruild worden bij de Stad voor huur van stadsinfrastructuur (zalen) en/of (rollend) materieel”, aldus Henk Kindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier