Speciaal jaar voor Vrienden van het Westerkwartier: “Mensen appreciëren onze evenementen”

V.l.n.r. Tamara Derousse, Monique Bonnet, Tom Germonpré, Rik Tanghe, Heidi Leyne en Margot De Wolf. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Vrienden van het Westerkwartier organiseren jaarlijks enkele evenementen in de wijk. De coronapandemie zorgt er echter voor dat dit jaar nog geen enkel evenement kon plaatsvinden. “Ook over het ontbijt in De Schelpe, voorzien in oktober, is er nog onzekerheid”, aldus bestuurslid Tom Germonpré.

De Vrienden van het Westerkwartier ontstonden in 2004 en staan sindsdien in voor de organisatie van verschillende evenementen in de wijk Westerkwartier. Door de coronapandemie mogen tot dusver geen grote evenementen plaatsvinden. Ook voor de Vrienden van het Westerkwartier is 2020 dus een verloren jaar.

Speciale wijk

“Ik ben al jaren een vaste bewoner van het Westerkwartier”, vertelt Tom Germonpré, die mee aan de wieg stond van de Vrienden van het Westerkwartier. “Het Westerkwartier is een erg speciale wijk met een heel divers publiek. Mensen uit verschillende culturen wonen er, maar ook mensen uit verschillende klassen. Net dat maakt het Westerkwarier zo speciaal om er te wonen. En iedereen praat hier met iedereen. De meeste bewoners kennen elkaar ook. Het is er leuk vertoeven.”

Samen met enkele andere wijkbewoners richtte Tom Germonpré in 2004 de feitelijke vereniging ‘Vrienden van het Westerkwartier’ op. De algemene coördinatie is in handen van Tom, met de steun van Heidi Leyne. Daarnaast kunnen ze bij elk evenement rekenen op de hulp van een resem vrijwilligers. “We merkten dat er in de wijk een duidelijk generatieverschil was begin jaren 2000. Er was wel een groep mensen actief om bepaalde evenementen in de wijk te organiseren, maar dat waren ondertussen allemaal mensen van leeftijd geworden. Met alle respect voor hun werk, want die mensen organiseerden mooie evenementen. Alleen vonden we dat er voor de jongere generatie iets minder te doen was en daarom besloten we met enkele wijkbewoners om samen een vzw op te richten die ook de jongere generatie zou betrekken binnen de organisatie van verschillende evenementen. Zo zijn we met enkele wijkbewoners opgestaan en hebben we enkele activiteiten opgezet in de wijk”, aldus Tom.

Uitstappen

Het Halloweenfeest in het Westerkwartier is ondertussen legendarisch. “Maar ook ons ontbijt in Ontmoetingscentrum De Schelpe is een jaarlijks terugkerend evenement. We konden de voorbije jaren steeds rekenen op minstens 250 inschrijvingen”, gaat Tom verder. “Daarnaast organiseren we nu en dan apertiefjes op de verschillende binnenpleintjes in de wijk, waar heel wat wijkbewoners op afkomen. Mensen appreciëren die evenementen ook. We kregen vaak lof. De aperitiefjes, het ontbijt en ons Halloweenfeest zijn zowat de belangrijkste evenementen in het jaar. Maar nu en dan organiseren we ook een uitstap.”

“Er is één uitstap die me altijd zal bijblijven. Veronique, een wijkbewoner met een beperking, wou dolgraag eens naar De Efteling gaan. Veronique zit in een rolstoel en een pretparkbezoek was voor haar geen evidentie. Daarom sloegen we met de Vrienden van het Westerkwartier de handen in elkaar en legden een aangepaste bus voor rolstoelpatienten in naar De Efteling. Veronique beleefde er de dag van haar leven en ook wij zelf genoten van haar enthousiasme. Dergelijke uitstappen blijven je eeuwig bij en daarvoor doen we het ook: om die lach te zien op het gezicht van onze wijkbewoners.”

Het coronavirus zorgt echter voor ongeziene omstandigheden. De organisatie van evenementen wordt beperkt tot een maximum aantal aanwezigen. Dat zorgt ervoor dat het organiseren van evenementen niet zo evident is, tot grote spijt van de Vrienden van het Westerkwartier. “Volgens mij snakken mensen ernaar om terug samen te kunnen komen”, zucht Tom. “Mensen hebben al veel moeten laten de laatste maanden. Ook wij hopen op beterschap, maar voorlopig is het afwachten voor iedereen.”

Ontbijt

“Het ontbijt in De Schelpe was oorspronkelijk voorzien in het voorjaar. Maar toen corona kwam opzetten, moesten we dat uitstellen. In oktober hebben we een nieuwe datum, maar de kans is groot dat we geen toestemming krijgen om dat te organiseren. Op dit moment zijn we wat op zoek naar wat we wel mogen en kunnen organiseren. Het jaar 2020 zullen we niet vlug vergeten. Ons laatste evenement dateert van eind vorig jaar. Het heeft niet veel zin om verder evenementen in te plannen. We hopen dat 2021 een beter jaar wordt, maar dat zal allemaal afhangen van wat corona met ons verder van plan is”, besluit Tom.

Vrienden van het Westerkwartier

Opgericht in: 2004.

Voorzitter: wordt gecoördineerd door Tom Germonpré en Heidi Leyne.

Aantal leden: De vereniging kan rekenen op een resem vrijwilligers, afhankelijk van de activiteit. Ook het aantal bezoekers is daarvan afhankelijk.

Lokaal: Een vast lokaal is er niet. De vergaderingen en voorbereiding van de evenementen gaan telkens op locatie door.