Seniorenfietsers trekken er elke donderdag op uit: “Samen van een fijne namiddag genieten”

De leden en het bestuur staan klaar om te genieten van de fietstocht. (foto ACK)
Redactie KW

Elke donderdag maken een dertigtal senioren uit Houthulst en omgeving een fietstocht door de streek. Ze verenigen zich in de Seniorenfietsers. “Iedereen heeft een EHBO-pakket mee én alle gegevens over hun gezondheid en medicatie”, vertelt voorzitter Mi-Roos Anseeuw.

De Seniorenfietsers werden elf jaar geleden in Houthulst opgericht. “Voordien was er al een dergelijke vereniging, maar die hield op te bestaan en er was niemand om dit initiatief verder te zetten”, vertelt Jacky Debruyne. “Centrumleider Chantal Denolf polste vervolgens bij enkele mensen of iemand dit toch verder wilde organiseren. Ze kon ons overtuigen en zo zijn we gestart. In de beginjaren telden we een 15-tal leden, ondertussen is ons ledenaantal gegroeid tot een 30-tal”, vertelt voorzitter Mi-Roos Anseeuw.

De bedoeling is om samen van een aangename en gezonde namiddag te genieten. “We starten iedere donderdag om 13.45 uur en fietsen tot rond 17.30 uur. Start en aankomst zijn aan LDC De Schakel in de Brds. Xaverianenstraat”, zegt voorzitter Mi-Roos Anseeuw. “Iedere fietser heeft een eigen EHBO-pakket mee, een eigen flesje drinken en uiteraard ook hun identiteitskaart met daarbij ook de gegevens over hun gezondheid zoals de bloedgroep en de medicatie die ze nemen.”

“Onze groep is heel hecht en iedereen helpt iedereen”

Onderweg wordt er natuurlijk wel eens gestopt. “De ritten variëren in afstand. Zo fietsen we bij de start van het seizoen een 20-tal kilometer en evolueert dat naar een 32-tal kilometer tegen het einde van het seizoen. We rijden rond de 12 kilometer per uur”, vertelt Jacky Debruyne. “Na een achttal kilometer wordt er gestopt om iets te drinken en iets later wordt nog eens halt gehouden om ergens binnen te gaan om iets te eten of te drinken en voor een sanitaire stop.”

Respect

Fietsen in groep is niet altijd zo gemakkelijk. “We krijgen soms af te rekenen met ongeduldige autobestuurders. We rijden steeds veilig en met niet meer fietsers dan mag. Er zijn signaalgevers mee die helpen zorgen voor de veiligheid maar soms ontbreekt het bij andere weggebruikers een beetje aan respect en dat is jammer”, zucht begeleider Violette Mandeville. “Onze groep is heel hecht en iedereen helpt iedereen; wanneer iemand bijvoorbeeld een platte band heeft, staan er meteen vele helpende handen klaar. Het is vooral een fijne groep.”

Schade door de coronacrisis heeft deze vereniging niet geleden. “We misten wel onze fietstochten en verloren een stuk conditie”, zegt Mi-Roos Anseeuw. “We hebben geen steun nodig, maar zullen toch enkele dingen dit jaar niet kunnen organiseren. Zo zijn er twee traktaten tijdens het jaar, één in juli en één in augustus met maaltijd; dat zal nu niet kunnen doorgaan, net als het feest met tombola”, klinkt het.

“Vorig jaar deden we een daguitstap met de trein naar de Zoo, een fantastische dag, met mooi weer en een vrolijk gezelschap. We planden om dit jaar opnieuw zoiets te organiseren maar of dit zal mogen van de Veiligheidsraad, is nog maar de vraag.”

“Tegenwoordig moet wie wil meerijden zich vooraf inschrijven want door de veiligheidsmaatregelen kunnen maximum twintig personen meefietsen en moet er afstand worden gehouden.” (ACK)

Opgericht in: 2009.

Voorzitter: Mi-Roos Anseeuw uit Houthulst. Zij wordt bijgestaan door rittenmaker Jacky Debruyne en bestuurslid Violette Mandeville.

Aantal leden: Een dertigtal. Toen Jacky Debruyne met het initiatief begon, waren er een twaalftal leden.

Wekelijks wordt er een recreatieve fietstocht georganiseerd met senioren met als doel ze een gezellige namiddag te laten beleven, vriendschappen te stimuleren en tegelijkertijd de conditie op peil te houden. Alle beslissingen worden door de drie bestuursleden samen genomen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.