SeniorenAdviesRaad peilt naar politieke inzet voor Zedelgemse ouderen: “Echt luisteren naar senioren”

V.l.n.r. Ellen Goes (schepen Sociale Zaken, CD&V-Nieuw), Martine De Meester (Groen), Gunther Descheemaecker (Vooruit), Annick Vermeulen (burgemeester, CD&V-Nieuw), Jo Logghe (SAR), Eugène Van Dierdonck (SAR), Ingrid Willaert (SAR), Dominiek Sneppe (Vlaams Belang), Niko Larock (N-VA) en Eddy De Wispelaere (N-VA) tijdens hun bijeenkomst in dienstencentrum Veltershof. © HV
Redactie KW

Tijdens een debat in Veltershof vroeg de SeniorenAdviesRaad (SAR) het lokaal bestuur naar z’n programma voor Zedelgemse ouderen. Over meer fysieke communicatie en zelfstandig blijven wonen, waren alle partijen het eens. Groen en Vooruit wensen ook meer echte inspraak in het beleid, N-VA en Vlaams Belang ijveren voor veilig verkeer en betere mobiliteit.

Vlaanderen vergrijst, Zedelgem ook. De groep 65+ vormt 21,9 procent van de totale Zedelgemse bevolking (23.395 inwoners in 2023), 2 procent meer dan in 2017. De seniorenadviesraad van Zedelgem (SAR), die opkomt voor de belangen van alle 65-plussers in de gemeente, herwerkte de bevraging van 600 Zedelgemse senioren tot een ‘Memorandum 2024’. Wat verwachten die ouderen van het lokaal beleid op vlak van communicatie, mobiliteit, wonen en welzijn? Alle partijen uit de gemeenteraad (Team Burgemeester (CD&V-Nieuw), en oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang, Groen en Vooruit) nemen de zorgen van senioren volmondig ter harte. Maar nog frequenter en écht wel luisteren naar hun prioritaire noden, is nodig, vult de oppositie aan.

Meer dialoog

Communicatie is een eerste prioriteit in het memorandum. De adviezen van senioren en hun verenigingen moeten ter harte genomen worden door het bestuur vooraleer beslissingen te nemen. Ouderen informeren blijft, naast de digitale manier, ook belangrijk op papier én fysiek, formuleert de SAR. “Communiceren doet de gemeente al via verschillende kanalen, met per deelgemeente dichtbij een luisterend oor in een dienstencentrum”, stellen burgemeester Vermeulen en schepen Goes. Ze volgen Eddy De Wispelaere (N-VA) om de seniorenadviesraad als belangrijke partner voor knelpunten te blijven behouden. Net als Vooruit dat deze raad als “de noden van de basis” ziet. Martine De Meester (Groen) vindt dat senioren écht inspraak moeten hebben door participatie. “Het bestuur moet de senioren, een groot deel van de Zedelgemse bevolking, veel meer mee betrekken in het beleid. Luisteren wat zij willen. Het moet verder gaan dan enkel advies dat te vaak opzij kan worden geschoven. Bevraag in die zin ons, de lokale politici, niet om de zes jaar, maar elk jaar met een memo.”

“De senioren vormen groot deel van de Zedelgemse bevolking”

Goed onderhouden fiets- en voetpaden, snelheid van gemotoriseerd verkeer beperken, en meer verbindingen met De Lijn, vat de SAR samen wat mobiliteit betreft. CD&V-Nieuw stelt een inhaalbeweging te maken met wegenwerken, en geen vat te hebben op beslissingen van De Lijn. Volgens N-VA en Vlaams Belang is er aan de Zedelgemse voetpaden en trage wegen nog te lang veel werk. Busritten tussen de deelgemeenten kwamen erbij, maar de haltes van het vernieuwde flexvervoer van De Lijn kunnen beter. Het bestuur had meer zijn stem kunnen doen gelden in het nieuwe mobiliteitsplan, klonk het. “Input van een gemeentebestuur wordt vaak wel gevolgd, zeker ook wat het station van Zedelgem betreft. We kunnen nog bijsturen met opmerkingen die De Lijn zal evalueren”, duidt Gunther Descheemaecker (Vooruit.) Groen vindt dat méér en veilige fietspaden, en zones 30 in dorpskernen voor de veiligheid van ook de senioren al te lang op zich lieten wachten deze legislatuur. De fietsstraten met de nodige controles zijn, na jaren overleg in de verkeerscommissie, eindelijk gerealiseerd, stelt de fractie.

Wonen en welzijn

Om de Zedelgemse senioren zo lang mogelijk thuis te laten wonen, wil schepen voor Sociale Zaken Goes inzetten op de werking van de nabije dienstencentra, de Woonwinkel en vrijwilligersorganisaties. Groen en Vooruit heeft het meer concreet over de sociale controle waarbij generaties opnieuw voor elkaar moeten leren zorgen, in plaats van te vlug te rekenen op een woonzorgcentrum. Een andere mentaliteit om ook mensen met dementie in hun vertrouwde omgeving te laten. Vlaams Belang noemt het een gezonde sociale mix. N-VA ziet ook heil in kleinere, aangepaste woningen en woonvormen. De seniorenadviesraad hoopt dat met de kwetsbaarheidsonderzoeken per deelgemeente gewerkt wordt aan waar er echt nood aan is. SAR-lid Eugène Van Dierdonck wees het lokaal beleid er ook nog op om de senioren met bijvoorbeeld infoboekjes wegwijs te maken in diensten waar zij sociaal recht op hebben.

De seniorenadviesraad overhandigde het ‘Memorandum 2024’ aan alle partijen uit de gemeenteraad en volgt op hoe zij die wensen van ruim een vijfde van de Zedelgemnaars zullen meenemen in hun verkiezingsprogramma. In september plant de raad opnieuw overleg met elke partij. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier