Samana Zwevegem viert 50-jarig bestaan in lokaal Den Doorn

In hun lokaal 'Den Doorn' werd het 50-jarig bestaan van Samana Zwevegem gevierd. © Geert Vanhessche Geert Vanhessche
Redactie KW

In hun lokaal ‘Den Doorn’ vierde de ruime bestuurs- en medewerkersploeg het 50-jarig bestaan. Voorzitter Ronny De Coene dankte het gemeentebestuur voor de medewerking en deed ook een oproep naar nieuwe vrijwilligers.

In 1971 zag ‘Ziekenzorg CM Zwevegem’ het licht. “De verbondsleiding van de Christelijke Mutualiteit van Kortrijk nam contact op met Piet Blomme, de sociale verpleegster Agnes Vandendriessche en mezelf om de Zwevegemse afdeling op te richten”, herinnert Antoon Crommelinck zich die samen met Karel Coucke al 50 jaar bestuurslid is.

Leon Malfait werd de eerste voorzitter en E.H. Cornillie proost. Leon gaf later het voorzitterschap door aan Maurits Bleuzé, die op zijn beurt opgevolgd werd door Karel Coucke. Daarna stond Lieve Vervaecke 12 jaar aan het roer. Zij gaf op 1 januari 2011 de fakkel door aan huidig voorzitter Ronny De Coene.

Hij kan rekenen op een bestuur bestaande uit Greta Verspaille (medevoorzitter), Martine Segaert (secretaris), Antoon Crommelinck (penningmeester) en Christine Schotte (pastoraal verantwoordelijke). Andere bestuursleden zijn Annie Buyssens, Victoire Moreels, Lieve Vervaecke, Ingrid Verschuere, Magda Hombecq en Géry Gevaert.

Voetpaden

Samana heeft heel wat taken, waarvan het ziekenbezoek door een pak vrijwilligers wellicht het meest bekend is. “Het streefdoel is een kwaliteitsvol bezoek, zowel voor de vrijwilliger als voor de zieke mens en zijn omgeving. Samana CM staat of valt met vrijwilligers. Om deze dienstverlening verder te verzekeren wil ik hierbij een oproep doen naar nieuwe vrijwilligers. Indien iemand interesse heeft en zich enkele uren per maand kan vrijmaken, dan mag hij of zij gerust met ons contact opnemen”, zei Ronny De Coene.

Hij had ook dankwoorden voor het gemeentebestuur. “In 2020 voerden wij de actie ‘Samen voor een obstakelvrij voetpad’. Mensen die minder mobiel zijn hebben baat bij een obstakelvrij en breed voetpad. We stelden een beperkt dossier samen met enkele knelpunten. We zijn heel dankbaar dat de gemeente een aantal knelpunten meteen heeft aangepakt. Een week na onze vraag was al een pak problemen opgelost.”

Schepen Spincemaille zei blij te zijn met deze opmerking en gaf aan dat men meteen in actie geschoten is, maar dat corona ook hier voor een probleem zorgde. “We hebben tijdens de coronaperiode wel verdergewerkt aan het dossier, dat binnenkort zijn verdere uitwerking zal krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier