Samana Otegem viert vijftigjarig bestaan: Een halve eeuw vrijwillige inzet voor eenzame zieken

Het bestuur van Samana Otegem na het officiële gedeelte van het jubileumfeest. (foto GJZ)
Redactie KW

Vorige week werd in OC De Spoele het 50-jarig bestaan gevierd van Samana Otegem. Deze organisatie, vroeger gekend als ziekenzorg, organiseert heel wat activiteiten voor chronisch zieke of langdurig zieke mensen.

De vereniging ontstond in 1971. Onder impuls van personeelsleden van de CM werd door Gilbert Deloof, Lieven Dujardin en Robert Vandenbogaerde een eerste vergadering georganiseerd ter oprichting van ‘Ziekenzorg CM Otegem’. Het trio werd versterkt met Fabien Vandemeulebroucke, Frans Wolfvelde, Jozef Denijs en Germaine Vandeputte – die de eerste voorzitster werd. Naderhand werden medewerkers gezocht, die als kerngroep Ziekenzorg Otegem zouden uitbouwen.

Na enige tijd gaf Germaine Vandeputte het voorzitterschap door aan Floris Vercaemer, die op zijn beurt opgevolgd werd door Walter Ollieux. Reeds 25 jaar staan alweer vrouwen aan het roer: Christiane Vandeputte (voorzitter), Monique Vandeburie (medevoorzitter), Eveline Vandenbogaerde (secretariaat), Katrien Cassiers (schatbewaarder), Marleen Baert (vakantieverantwoordelijke), Jozef Denijs en Robert Vandenbogaerde (kaartverantwoordelijken) en Gertrude Defoirdt (pastoraal). Daarnaast zijn er een vijftiental kernleden, die vooral instaan voor de huisbezoeken.

Ziekenbezoek

Een van de belangrijkste taken van Samana is het bezoeken van zieken. “Ondanks alle voorzieningen dreigen sommige langdurig zieke mensen of zorgbehoevende personen die thuis verblijven te vereenzamen. Het contact met de buitenwereld herstellen of ondersteunen wordt dan een noodzaak. Samana-vrijwilligers gaan dan op huisbezoek. Het streefdoel is: een kwaliteitsvol bezoek, zowel voor de zieke en zijn omgeving als voor de vrijwilliger”, vertelt Christiane Vandeputte. Daarnaast zorgen ze ook voor een verjaardagskaart en een attentie met de feestdagen.

Samana Otegem organiseert kerst- en paasvieringen, een ontspanningsnamiddag, vormingsmomenten rond voeding en gezondheid, enzovoort. “Onze kernwoorden zijn ‘ontmoeten en verbinden’. We doen dat onder andere om de twee weken op donderdagnamiddag in het ACW-lokaal De Kleite: op de tweede donderdag is er de ‘bezigheidsnamiddag’, op de vierde een ‘onder-ons-namiddag’. De ‘bezigheidsnamiddag’, ook wel de hobby of crea genoemd, brengt een dertigtal creatievelingen samen om te knutselen. De ‘onder-ons-namiddag’ is een praatcafé waar, op initiatief van Bea Terras, al 21 jaar een kaartcompetitie loopt.” De vakantieverantwoordelijke informeert over de vele vakantie-initiatieven en bedevaarten op maat van chronisch zieke mensen.

Verrassingsreis

“De organisatie van de jaarlijkse verrassingsreis neemt Samana Otegem zelf in handen. Toch wel uniek, denk ik, is dat voor zieken voor wie de reis met de bus niet meer haalbaar is een uitstap wordt georganiseerd met de wagens van de bestuursleden”, zegt Christiane Vandeputte niet zonder enige trots.

Aan de omgeving van de zieken, zoals mantelzorgers, biedt Samana ondersteuning en informatie.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier